Köpek

Afgan Tazısı Cinsi: Bakımı, Özellikleri ve Kişiliği

Afgan tazısı asil ve zarif görünümüyle en dikkat çeken köpek türlerinden biridir. Genel görünüm itibariyle kısa boyludurlar ve uzun saçları ile dikkat çekicidirler.

Afgan tazısı diğer köpeklere nazaran spesifik görüntüsüyle tüm dikkatleri üzerine çeker. Köklü bir tarihi vardır ve aristokrat bir geçmişe sahiptir.  Dünya genelinde popüler bir üne sahip olan bu sevimli canlılar, neşeli hareketiyle kendilerini sahiplerine karşı sevdirmeyi başarır. Zamanla aralarındaki bu bağ daha da güçlenir. Afgan tazıları, her ne kadar süs köpeği olarak bilinse de geçmişte “av köpekleri” olarak da kullanılmıştır. Bu nedenle sahiplerine karşı oldukça korumacı ve güven duygusunu hissettirebilecek türde canlılardır.

Afgan Tazısı Özellikleri

Afgan Tazısı Özellikleri

Afgan tazısı, erkekleri 27 metre, dişileriyse 25 metre uzunluğundadır. Ortalama ağırlıkları 23 ila 27 kilo arasında değişir ve güçlü kas yapısı, belirgin kalçaları, büyük pençeleri en belirgin özellikleridir.

Dış görünüş itibariye kulakları uzundur ve kulaklarından da uzun tüylere sahiptir. Çeşitli renk skalasına sahip tazıların bazı renkleri: siyah, kahverengi, ten rengi, kırmızı, krem, mavi, domino veya beyazdır. Bunun yanı sıra kısa, kabarık tüyleri ortalama bir yaşına geldiğinde tüyleri dökülerek yenilenir ve yerine daha canlı tüyler çıkar. Tam anlamıyla yerinde bir an olsun durmayan bu hareketli canlılar elastik hareketleriyle dikkat çeker.

Enerji Seviyesi: Yüksek.

Horlama eğilimi: Düşük

Bakım İhtiyaçları: Düşük

Sevgi Düzeyi: Orta

Dostluk Oranı: Yüksek

Çocuk Dostu: Orta

Hayvan dostu: Orta

Zekâ: Orta

Ortalama yaşam süresi: 12–14 yıl

Köken: Afganistan

Mizaç: İlgisiz, Ağırbaşlı, Mutlu, Bağımsız

Renkler: Siyah, Krem Rengi, Kırmızı

Boy: Erkek: 68–74 cm, Dişi: 60–69 cm

Kilo: Erkek: 26–34 kg, Dişi: 26–34 kg

Eğitimi

Afgan Tazısı eğitimi

Afgan tazısını eğitmek zor ve uğraştırıcı bir iştir. Ancak sahiplerinin sabırlı ve şefkatli olmasıyla eğitimleri daha kolay geçer. Bu asil görünümlü canlıların eğitiminde, emir almaya ve emirlere uymaya pek aldırış etmez. Bu davranışlarının nedenlerinin altında geçmişte yetiştirilme tarzlarından kaynaklanıyor. Afganistan’da ortaya çıkan Afgan tazıları, başı buyruk fıtrata sahipler, yani bu özellikleri atalarından kalmadır.

Afgan tazıları zeki ve kurnazdırlar.  Genel olarak eğitmenler bu süreçte kendileri eğittiklerini düşünürken tam tersi Afgan tazıları eğitmenlerini eğitmeye başlar. Eğer köpeğin sizi yönetmesini istemiyorsanız zekice hareket etmelisiniz. Yapmanız gereken emirler vermek yerine kendi fikri olduğunu düşünmesini sağlayarak yapabilirsiniz. Bu eğitim sürecinde sahiplerin köpeklerinin yanında olup ilgi göstermesi de oldukça önemlidir.

Mizaç ve Eğilimleri

Afgan tazısı mizaç ve eğilimi

Afgan tazısı diğer köpek ırklarına göre daha özgür ruhludur. Afganistan’ın zorlu coğrafi koşullarına ayak uydurarak yetiştirilen bu asil görünümlü tazılar, güçlü duruşuyla tanınırlar. Çok zekidirler ve istedikleri takdirde kolay öğrenirler.

Afgan tazıları yabancılara karşı saldırgan olmasa da her daim “kuşkucu” yaklaşırlar. Yeni tanıştıkları kişilere kolay uyum sağlayamaz ve bu nedenle soğuk davranışlar sergilerler. Bunun yanı sıra dünyada en hızlı koşan hayvanlardandır.

Bakımı

Afgan tazısı bakımı

İpeksi tüyleriyle anılan bu sevimli canlıların tüylerinin bakıma ihtiyacı vardır. Tüyleri uzun olduğundan tiftiklenmesini önlemek için düzenli olarak fırçalanmalıdır. Tüy bakımı yaparken dikkat edilmesi gereken detay tüylerinin zarar görmemesidir. Tüylerinin dokusunu korumak adına haftada bir kez fırçalanması yeterlidir.

Tüylerinin bakımının yanı sıra, Afgan tazısının kişisel bakımı da çok önemlidir. Tırnaklarını standart boyda kesilmesi ve düzenli olarak diş bakımının yapılması gerekir. Tüyleri çok uzun olduğu için kulak enfeksiyon riskiyle karşı karşıya kalabilirler. Bu tip sorunlarla karşılaşmamak adına düzenli olarak veterinere götürüp kontrollerinin yapılması önemlidir.

Beslenmesi

Afgan tazısı beslenmesi

Afgan tazısı görünümü, diğer köpeklere göre biraz daha farklıdır. Farklılıkları sadece bununla kalmayıp beslenmesi konusunda da biraz daha incelik isteyen bir cinstir. Fit ve sağlıklı kalabilmeleri için beslenme programlarına özen gösterilmesi gerekir. Mama seçimi yaparken en iyi köpek maması seçeneklerinden yararlanmak gerekir.

Sağlık

Afgan tazısı sağlık

Her ne kadar güçlü yapıları olsa da Afgan tazıları birçok sağlık sorununa eğilim gösterir. Sevimli canlıların eğilim gösterdikleri hastalıklar şunlardır:

  1. Katarakt
  2. Tiroit
  3. Kalça ve dirsek displazisi
  4. Kronik alerjiler
  5. Kanser

Afgan tazıları, sağlık sorunları arasında özellikle anesteziye karşı aşırı hassastır, bu sebeple herhangi bir yaralanma, ameliyat gibi anestezi gerektiren durumda kesinlikle deneyimli bir uzman veteriner hekime götürülmelidir.

-> Labradoodle Köpek Cinsi

Çevre ile İletişimi

Afgan tazısı çevre ile iletişimi

Özgürlüğüne düşkün olan Afgan tazıları, iyi bir eğitim verildikten sonra çocuklu aileler için ideal bir aile dostu haline gelebilir. Günümüzde birçok çocuklu ailelerin tercihi arasında olan bu zarif hayvanlar sempatik tavırlarıyla çocukların ilgisini çekmeyi başarırlar.

Afgan tazıları yapıları itibariyle sevgi dolu ve neşelidirler. Ancak “alıştıkları ortamda” bu özelliklerini ortaya çıkartabilir. Bu nedenle yabancı bir ortama girdiğinde tanımadıkları kişilere karşı saldırma eğilimine sahiptir. Her ne kadar çocuklarla iletişim iyi olsa da ebeveynlerin gözünün çocuklarının üstünde olmasında fayda var. Ebeveynlerin çocuklarla Afgan tazısını uzun süre yalnız bırakılmaması önemli detaylardan biridir.

Afgan tazılarının diğer hayvanlara karşı tavrı orta düzeydir. Çok fazla içli dışlı olmayı sevmediği için tanımadıkları hayvan dostlarına karşı iyimserdir. Bu noktada eğer Afgan tazısının çevresiyle iletişiminin iyi olmasını istiyorsanız, yavruyken alıp eğitimini vermek adaptasyon sürecini hızlandırıp, çevresindeki hayvanlara daha kolay ayak uydurmasını sağlar.

Tarihi ve Kökeni

Afgan tazısı tarihi ve kökeni

Afgan köpekleri “bazak ırk” olarak kabul gören Sighthound ailesinin eski bir üyesidir. İlk ortaya çıktıkları yerler Afganistan, Pakistan ve Kuzey Hindistan’dır ve göçebe hayatı yaşayan kişiler tarafından yetiştirilmiştir.

Afgan Tazıları, daha sonra 19. Yüzyılda İngiliz askerlerinin temel dayanağı haline gelmiştir. 1926 yılında Amerikan Kennel Kulübü tarafından standartları kabul edilerek tanındı. İnsanları büyülemeyi başararak 1970’li yılların başlarında büyük bir üne ulaştı. Bu dönemde Afgan köpekleri, avcı köpeği olarak sahipleniliyordu. Korumacı bir içgüdüye sahip oldukları için sahipleri tarafından çok tutuluyordu. Kulaklarına kadar gelen uzun saçları ve asil tavırlarıyla günümüzde süs köpekleri olarak bilinse de son derece yetenekli bir avcı köpeğidirler.

Afgan Tazısı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Afgan Tazıları Saldırgan mı?

Afgan Tazılarının saldırgan olduğu bilinmemektedir. Kendi alanlarını sevmelerine rağmen rahat bir karakterleri var, bu yüzden açık bir şekilde saldırgan olup olmadığı bilinmez.

Afgan Tazıları Çok Havlar mı?

Afgan tazıları kendi halinde oldukları için çok fazla havlamaz.

Afgan Tazı Tüyleri Dökülür mü?

Düzenli olarak bakımı yapıldığı zaman tüyleri çok sık dökülmez.

Afgan Tazıları Ne Kadar Yaşar?

Afgan tazıları iyi bir bakım ile daha uzun yaşasalar da ortalama 12 ila 14 yıl yaşar.

Afgan Tazıları Nereden Geliyor?

Afgan Tazılarının Kökeni Afganistan’a dayanmaktadır.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup