Köpek

Akita Köpeklerin En Dikkat Çeken Özellikleri ve Akita Irkı Hakkında Her Şey

Akita köpeği geçmişte Japon kültürünün simgesi olarak bilinen, görünüş itibariyle diğer köpek türlerinden kolaylıkla ayrılabilen bir köpek cinsidir.

Güçlü kaslara sahip ve bunu tamamlaya büyük bir baş ile kısa bir çeneye sahip olan Akita köpek cinsi, eğitimi diğer köpek türlerine göre biraz daha zorlayıcıdır. İletişim konusunda sahipleri ile uyum sağladıklarında, son derece sempatik bir dost haline gelir.

 Akita Köpeğinin En Belirgin Özellikleri                            Akita Köpeklerinin Özellikleri 

  1. Biçimli vücudu ve kendine has görüntüsü ile diğer ırklardan oldukça farklıdır. Güçlü kaslara, büyük bir başa ve kısa bir çeneye sahiptir.
  2. Bu nedenle sahiplerinin eğitim konusunda çok ısrarcı olmaları gerekiyor.
  3. Genel itibari ile sakin bir köpek olmasının yanında bazen de başına buyruk hareket etmeyi sever.
  4. Sahiplerine karşı sevecen ve sempatik olan köpek, Japonya’da annelerin çocuklarını rahatlıkla emanet ettikleri koruyucu bir dosttur.
  5. İnatçı bir yapıya sahip olan Akita köpek cinsi, bu yönünün etkisi ile sevmediği köpek mamasını yemez.
  6. Çok nadir havlayan bir köpektir ve ses tonları diğer köpeklerden farklıdır.
  7. İtaat konusunda zayıf bir ırktır.
  8. Japonya’da yaşayanlar ailelerini bu köpeğe emanet ederler.
  9. Kirli olmaktan nefret eder bu nedenle kişisel bakımına dikkat edilmesi gerekir.

Akita Köpeği Nasıl Eğitilir?

 Akita Köpeklerinin Eğitimi

Akita köpekleri, iradeli ve zeki bir yapıya sahip olduğu için eğitilmesi kolaydır. Ancak doğru eğitim verilmesi dikkat edilmesi gereken bir detaydır. Bu nedenle profesyonel bir köpek eğitimcisi tarafından eğitilmesi gerekir. Bu sevimli dostlarımız son derece uyumlu hayvanlardır. İtaatkâr bir köpek olarak eğitilmesi için otur, kal, aşağı, gel ve görgü kuralları veya ‘topuk’ komutlarının öğretilmesi gerekir. Bu süreçte sahibinin sevgisi ve ilgisi de göstermesi gerekir.

Akita Köpeği Temel İtaat Eğitimi

Akita köpeği sahiplerinin temel itaat eğitimi konusunda son derece hassas davranmaları gerekir. Eğer eğitim konusunda kendinize güvenemiyorsanız mutlaka uzman bir köpek eğiticisinden destek almanızı öneririz.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Temel İtaat Eğitimi

Akita köpeği temel itaat eğitimi aldıktan sonra sadece temel emirleri dinlemekle kalmayacak aynı zamanda diğer eğitimleri de kolaylıkla öğrenmeye açık olacaktır. Akita köpeğine bu eğitimleri vermek sahibiyle olan bağı güçlendirirken diğer yandan köpeğinizin aidiyet duygusu gelişir. Kendisini nereye ait olduğu hissettiğinde çok yakın bağ kurarak uzun vadede bir can dostu kazanırsınız.

Akita Köpeğinin Karakter Özellikleri Nelerdir?

 Akita Köpeklerinin Kişiliği

Akita köpekleri yabancılara karşı çekingen bir tutum sergilese de sevdiklerine karşı oldukça cana yakındır. Diğer yandan kendini ve sevdiklerini tehlikede hissederse hiç düşünmeden korur. Korkusuz ve güçlü özellikleri olan bu sevimli hayvanlar, sahiplerini güvende hissettirebilecek türden köpeklerdir.

Her zaman dikkatlerin üzerinde olmasını isteyen Akita Köpekleri, çocuksuz aileler için uygun görülür. Sahiplerinin tüm ilgisini ve sevgisini paylaşmaktan hoşlanmaz bu nedenle kıskanç bir kişiliği vardır. Genel olarak sevecen, neşeli, sempatik kişiliği asla sahibiyle çabuk kaynaşabileceğinin habercisidir.

Sahipleriyle uzun yürüyüşlere, çeşitli oyunlar oynamaktan, doğa yürüyüşleri, koşu ve kamp gibi aktiviteler yapmaktan hoşlanan Akita, özellikle ağızda oyuncak taşımayı sevmesi getir- götür oyunlarının ilgisini çektiği anlamına gelir.

Akita Köpeğinin Fiziksel Özellikleri

 Akita Köpeklerinin fiziksel özellikleri

Akita köpeği, görünüş itibariyle de diğer köpeklerden kolaylıkla ayrılabilen bir cinstir. Geniş göğüslü, dik bakışlı ve alnının ortasındaki yüzlek çizgisi ile dikkat çeken köpek, küçük ve dik kulaklarıyla da belirgin bir cins olmayı başarıyor. Daha çok kahverenginde olan Akita köpeği, bazen beyaz renklerde de görülebilmektedir. Siyah dudakları ve kırmızı dili ile bir hayli dikkat çekici olan Japon çoban köpeği, kendi ırkları arasında varlığını kolaylıkla hissettirebilen bir köpek türüdür.

Akita köpeğinin 61-71 cm uzunluğundaki boyu, 35-55 kg arasındaki ağırlığıyla dikkat çekmeyi başaran bir köpektir. Aynı zamanda sağlam bedenli, dik kulaklı, kıvrık kuyruklu oluşu ile farklı bir duruşa sahiptir.

Yaşam süresi: 10 – 15 yıl

Boy: Erkek: 64 – 70 cm (Yetişkin, Omuz başından, Japon Akitası), Dişi: 58 – 64 cm (Yetişkin, Omuz başından, Japon Akitası)

Kütle: Erkek: 32 – 39 kg (Yetişkin, Japon Akitası), Dişi: 23 – 29 kg (Yetişkin, Japon Akitası)

Akita Köpeği İçin Bakım Önerileri 

 Akita Köpeklerinin bakımı

Akita köpeklerinin sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmesi için düzenli olarak bakımı yapılması gerekir. Bu sadık dostlarınız temiz olmayı sever ve bu nedenle kişisel temizliğine dikkat edilmesi gerekir. Tüyleri hassas yapıdadır ve düzenli olarak fırçalanması gerekir.

Diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise akitalar çok hareketli köpek türleri değildir. Bu nedenle bulunduğu yerde saatlerce hareket etmeden durabilir. Eğer köpeğinizin sizinle daha uzun süre birlikte yaşamasını istiyorsanız düzenli olarak egzersiz yaptırmalısınız. Sevimli hayvanların diş ve tırnak bakımı da oldukça önemlidir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi düzenli olarak fırçalanmalı ve kulakları düzenli olarak temizlemelidir.

İlginizi ÇekebilirAmerican Bully

Akita Köpeği Beslenme Önerileri 

 Akita Köpeklerinin beslenmesi

Akita köpeğinin özel beslenme programı olması gereken türde bir köpektir. Bu programına düzenli olarak uyarak sağlıklı bir hayat sürmesine yardımcı olabilirsiniz. Bu sevimli hayvanların ana besini daha çok pirinç, balık ve deniz bitkileridir. Bunu yanı sıra köpeğin düzgün ve sağlıklı gelişmesi için kaliteli köpek maması ile beslenmesi önerilir.

Akita köpeklerinin ne kadar ve ne sıklıkla beslenmesi gerektiği, yaşına, aktivite seviyesine, yapısına ve metabolizmasına bağlıdır.  Genel olarak bakıldığında Akita günde en az iki kez beslenmelidir. Kaliteli tam kuru mama, köpeğinizin temel besinleri arasında olmalıdır. Bu mamalardan günde bir öğünden fazlası verilmemelidir. Aksi durumda sindirim sorunu yaşayabilir.

Akita Köpeğinde En Sık Görülen Hastalıklar

 Akita Köpeklerinin sağlık

Genel olarak Akita köpeğinin düzenli bakımı ve uygun koşullarda sağlığına dikkat edildiği takdirde ortalama 10 ila 15 yıl yaşanması beklenir. Sevimli can dostlarınızın sizinle birlikte daha uzun süre yaşamasını istiyorsanız ne tür hastalıklara eğilim gösterdiklerini bilmenizde fayda var.

  1. Kalça displazisi olarak bilinen kalça kemiklerinin oturmaması ile alakalı kalıtsal bir sorundur.
  2. Gastrik dilatasyon olarak adlandırılan şişkinlik sorunudur.
  3. Saç dökülmesi, uyuşukluk ve obeziteye bağlı sorun yaşamaya müsait bir yapısı vardır.
  4. PRA olarak adlandırılan retinanın kademeli olarak bozulmasından kaynaklı hastalık türüne sahip olma ihtimali yüksektir.
  5. Sebasöz adenit olarak adlandırılan ve Akita cinsi köpeklerde en sık görülen hastalıklardandır. Bu genetik hastalığın teşhis edilmesi zor olduğu için ciltte ki yağ bezlerinin iltihaplanması ile kendini belli etmektedir. Teşhis için cilt bölgesinden biyopsi uygulanmaktadır.

Akita Köpeğinin Tarihi ve Kökeni

 Akita cinsi köpek tarihi ve kökeni

Hassas kalpleri ve sadık kişilikleriyle nam salan Akita köpeği, Japon kültüründe özel bir yere sahiptir. Spitz türünde en büyük Japon bekçi köpeği olarak tarihte yerini alır. Eski Japon geleneğine göre yeni bir çocuk doğduğunda ailelere Akita heykeli hediye edilirdi. Bu uzun yaşamı ve sonsuz mutluluğu ifade eden bir heykeldir. Hachiko adlı meşhur köpeğin türü Akitadır ve Japonya’nın en sevilen sembolleri arasındadır.

Akita Cinsi Köpek Hakkında Sık Sorulan Sorular

Akita Köpeği İle İlgilenmek Zor mudur?

Herkesin bakabileceği bir cins değildir. Son derece güçlü ve dayanıklıdır ve enerjiyi doğru şekilde yönlendirmesine yardımcı olmak için özel eğitime ihtiyacı vardır.

Akita Köpekleri Yalnız Bırakılabilir mi?

Evet, zamanın% 90'ında Akitalar sorunsuz bir şekilde yalnız bırakılabilir.

Akita Köpekleri Tehlikeli midir?

Doğası gereği saldırgan bir köpek türü olmamasına rağmen kötü eğitim verildiği takdirde tehlikeli olabilir.

Akitalar Kedilerle Yaşayabilir mi?

Akitalar, uzun süre diğer hayvanlarla zaman geçirirse ve uyum sağlarlarsa kedilerle ve diğer hayvanlarla yaşayabilirler.

Akita Cinsi Köpek Kaç Yıl Yaşar?

Ortalama 10 ila 15 yıl yaşam süreleri vardır. İyi bakıldıklarında daha uzun yaşayabilirler.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup