Akvaryum

Akvaryum Isıtıcısı Nedir? Ne İşe Yarar?

Çoğu akvaryum balığı için ısıtıcı kullanmak bir gerekliliktir. Hem tuzlu su hem de tatlı su balıklarının büyük bir çoğunluğunun ısıtma aleti olan bir akvaryuma ihtiyacı vardır. Çünkü balıklar kendi vücut ısılarını dengeleyemez, dolayısıyla da yaşamlarını sürdürmeleri için ısıtıcıya ihtiyaç duyarlar.

Balıklar için akvaryum sıcaklığının sabit ve dengeli olması önemlidir. Bu yüzden de akvaryumunuzu düzenli olarak sabit sıcaklıkta tutmanız gerekmektedir. balıkların büyük bir kısmı sıcak suda yaşamayı tercih etmektedir. Bu yüzden de iklimi sürekli sıcak olan bir yerde yaşamıyorsanız akvaryumunuzda ısıtıcı bulundurmanız hayati önem taşımaktadır. Tabi ki tüm balıklar için bu durum geçerli değildir. Öyleyse akvaryumunuz için ısıtıcının gerekli olup olmadığına karar vermeniz için bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Balıklar İçin Akvaryum Isıtıcısı Gerekli Midir?

Dünya üzerindeki balıkların büyük bir çoğunluğu, yaşadığı akvaryumun doğal yaşam alanına benzemesini ister. Bu yüzden de akvaryumlarında su ısıtıcısı olması gerekir. Su ısıtıcıları akvaryumdaki su sıcaklığı yükseltir ve ortalama olarak 24 – 26 santigrat derece seviyesinde tutar. Tabi ki ısıtıcı çeşitleri de farklılık gösterebilir. Kendi kendine sıcaklığı ayarlayabilen, termostat sayesinde suyun sıcaklığını sabit derece tutmayı sağlayan ısıtıcılar da bulunmaktadır.

Eğer balıkların yaşadığı su içerisinde sürekli olarak sıcaklık değişimi yaşanırsa balıkların strese girmesi muhtemeldir. Hatta bu durum uzun süre boyunca devam ederse balıkların ölümüne kadar uzanabilir. Bu sebepten ötürü seçilecek olan akvaryum ısıtıcısı hayati önem taşımaktadır.

Yaşadığınız bölge sürekli olarak sıcak bir iklime sahipse ve akvaryumuzdaki su 24-26 derece arasında kalabiliyorsa bir ısıtıcı kullanmanıza gerek kalmayacaktır.

Akvaryum Isıtıcı Çeşitleri Nelerdir?

Seçeceğiniz ısıtıcı tamamen akvaryumunuzun özelliklerine ve balıkların türüne bağlıdır. Genel olarak akvaryum ısıtıcılarını sınıflandırmak gerekirse dörde ayrılırlar. Bunlar; suya daldırılabilen, in line, filtreli ve suyun içerisine yerleştirilebilen ısıtıcı türleridir.

Suya Daldırılabilen Isıtıcılar

Bu ısıtıcı türü aynı zamanda asılabilen ısıtıcılar olarak da geçmektedir. Bu ısıtıcılar akvaryumun tepesine asılır ve genellikle cam bir tüpten oluşan ısıtma bileşenine sahiptir ve akvaryumu ısıtması için suyun üzerine konumlandırılır. En çok kullanılan ısıtıcı türleri de bunlardır. Hatta bu şekilde hazır satılan akvaryumlar da bulunmaktadır.

Suya Yerleştirilen Isıtıcılar

Bu ısıtıcı türü suyun altına konumlanabilmektedir. Yani akvaryumun dibine yerleştirilir. Suya yerleştirilebilen ısıtıclar filtrenin hemen yanına yerleştirilmelidir. Bu sayede akvaryuma girecek olan suyun hemen ısınmasını sağlar ve böylece su daima sıcak kalacaktır.

İn-line Isıtıcılar

Bu tür ısıtıcılar, pompa ile filtre arasında yer almaktadır. Böylece akvaryumun içerisine girecek olan su ilk olarak ısıtıcıdan geçer ve akvaryumun içerisinde sıcak su girmiş olur.

Filtreli Isıtıcılar

Bazı filtrelerin içerisinde kendinden ısıtıcıları bulunmaktadır. Bu ısıtıcı türlerinde, su filtreden geçerken aynı zamanda ısıtılır ve akvaryumun içerisine ısınmış olarak girer.

Ayrıca akvaryum filtreleri hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Akvaryum Isıtıcısı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Akvaryumunuza ısıtıcı seçerken dikkat etmeniz gereken 3 tane unsur bulunmaktadır. Bunlar; ısıtıcının gücü, maliyet ve kişisel tercihleriniz.

Isıtıcının Gücü

Akvaryum ısıtıcısı alırken, akvaryumunuzun hacmini göz önünde bulundurmalısınız. Bunun için ortalama bir hesap sunmak gerekirse, bir litreli su için 0.25 Watt gücünde bir ısıtıcıya ihtiyacınız olacaktır. Yani 20 litre hacimli bir akvaryum için 0.25×20 = 5 Wattlık bir ısıtıcı akvaryumunuz için yeterli olacaktır.

Isıtıcının Maliyeti

Akvaryum ısıtıcıları çok maliyetli aletler değildir. Dolayısıyla alacağınız ısıtıcının gücü ve işlevi yeterli olduğu sürece ortalama bir ısıtıcı tercih edebilirsiniz. Yani akvaryumunuz için en pahalı ısıtıcıyı almanız gerekmez. Bilindik bir marka bir ısıtıcı almanız yeterli olacaktır. Ayrıca bu ısıtıcılar kolay bozulan aletler değildir.

Isıtıcının Fiziksel Özelikleri

Burada da önemli olan ısıtıcının gözünüze güzel görünmesidir. Akvaryumunuz için en doğal görünecek ısıtıcıyı tercih edebilirsiniz. Bu gibi kişisel tercihleri kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup