Akvaryum

Akvaryum yosunu nasıl önlenir?

Akvaryumlarda istenmeyen en büyük şeylerden biri de yosun oluşmasıdır. Yosunların oluşması, belli bazı nedenlere bağlıdır.

 

Akvaryum Yosunu Neden Oluşur?

akvaryum yosunu

Yosun veya diğer ismi ile “alg” oluşumunun nedeni ve oluşum süreci; yosunların kendilerine göre uygun bir ortam bulmaları durumunda ortaya çıkar. Bunun en büyük nedenlerinden biri de balıkların çok fazla olması ve beslenmelerine dikkat edilmemeleridir. Yani aşırı balık yemi yosunların oluşmasına neden olur.

Akvaryumda Yosun Oluşumunun Sebepleri

  • Balıkların beslenmesi ile ilgili daha önceki bir yazımızda, günde verilmesi gereken yem miktarı ile ilgili olarak balıkların 1-2 dakika içerisinde tüketebilecekleri miktarda yem verilmesi gerektiğini söylemiştik. Yosun oluşmasının da buna bağlı olduğunu bildiğinizde yem miktarına dikkat etmeniz gerektiğini daha iyi anlarsınız fakat burada başka bir sorun daha var bu da yem atıklarıdır. Akvaryum suyunu periyodik olarak değiştirdiğinizde, yem atıklarının oluşturduğu alg ortadan kalkmış olur. 
  • Akvaryumda yosun oluşmasının bir nedeni de aydınlatmadır. Yani sürekli aydınlatılan bir akvaryumda yosun oluşmaya başlar bu yüzden sabah kalktığınızda aydınlatmayı kapatmanız, uyumadan önce açmanız gerekiyor bunu alışkanlık haline getirmeniz balıklarınız ve yosunların oluşmaması adına faydalı olacaktır.

Akvaryum Yosunu Nasıl Engellenir?

akvaryum yosunu

  1. Akvaryum suyunu kısmi olarak değiştirmek yosun oluşumunu engeller. Bunun nedeni, balıkların yaşadıkları ortamlarda nitratın olmasıdır. Nitrat; doğal ortamlarda yaşan yağmurlarla seyrelir fakat akvaryum için böyle bir şey söylemek mümkün değil, bu yüzden nitratın seyrelmesi için kısmi su değişikliği yapılması uygundur.
  2. Fosfat, yosun oluşumunda büyük bir etkiye sahiptir, musluk sularında da fosfatın oluşmasında etkili olan bazı mineraller vardır bu yüzden akvaryum suyunda musluk suyu kullanıyorsanız test etmenizde yarar vardır eğer fosfat oluşumunu tetikleyen minerallerin oranı yüksek ise ya suyu kaynattıktan sonra veya başka bir su kullanmanızı öneririm.
  3. Akvaryum süzgeçleri, uzun süre kullanılmaya uygun değiller. Bu yüzden haftada bir temizlenmeleri ve ayda bir de değiştirilmeleri gerekiyor. Uzun süre kullanılan filtreler tıkanma sorunu yaşadıklarından dolayı kirlenirler ve zamanla akvaryumda yosun oluşmasına neden olur.akvaryum yosunu
  4. Temizlik malzemeleri akvaryumların temizliği ve yosun oluşumunu engellemek için önemlidir. Özellikle de akrilik veya cam yüzeye yapışan yosunlardan kurtulmak için sahip olmanız gerekiyor. Mıknatıslı akvaryum temizleyicileri bu konuda size yardımcı olacaktır.
  5. Yosunlardan kurtulmak için akvaryumunuzda bitki beslemeniz de farklı bir çözümdür. İkisini de beslendikleri şeyler aynıdır fakat bitkiler daha kolay beslendikleri için yosunların beslenmesi zor olacak bu da oluşumunu engelleyecektir.
  6. Balık türlerinden bazıları alglarla beslenirler. Bunları akvaryumunuzda beslemeniz de yine yosun oluşumunu engellemek adına faydalı olacaktır. Bunlar; cüce vatoz, amano karides ve siyamlardır.

 

Yukarıda belirttiğimiz detaylara dikkat ederek uyduğunuzda akvaryumda yosun oluşumunu engelleyebilirsiniz. Tüm bunlarla birlikte bir şeyi de hatırlatmakta fayda görüyorum. Her yosun zararlı değildir, bunu anlamak için de akvaryumunuzu gözden geçirmeniz yeterli olacaktır. Eğer yosun cama yapışmamışsa, taş ve bitkilerin üzerini kaplamamışsa endişelenmenize gerek yoktur.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
4-ekim-popup