Kemirgenler

Ankara Tavşanı ırkı (Angora Tavşanı)

Tavşanların dünyasından yeni bir tavşan ırkı hakkında bilgi vermek üzere karşınızdayım. Bu yazımda Ankara tavşanı ırkı ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım, umarım faydalı olur. Keyifli okumalar…

Ankara tavşanı, yüzyıllardan beri ülkemizde beslenen bir tavşan ırkıdır. Tarihçesi ve hangi ırk tavşan ile birleştiği hakkında kesin bilgi bulunmamasına rağmen, uzun süreden beridir Ankara yöresinde beslendiği için “Ankara tavşanı” adı ile anılmaktadır. Tüyleri ve şirin görünümü ile evlerin ve çiftliklerin gözde hayvanlarından biri olmayı başaran tavşanlar, İngiliz denizcilerinin 1723 yılında dikkatini çekmiş ve Karadeniz’de en uzun tüylü tavşan olması ile dikkatlerini celp ettiği için buradan Fransa’ya götürmüşlerdir.

Tavşanlar arasında dikkat çekici özelliklere sahip olan Ankara tavşanı (Angora tavşanı) hakkında bir başka bilgi ise 1770 yılında İngiltere’de elde edilmiş olmasıdır. Tüylerinin uzun olmasından dolayı çiftliklerde ticari meta olarak kullanılmaya başlanmış tavşanlar, her ne kadar yabancı ülkelerde gezdirilmiş olsalar da ortak kanı, Ankara ve Karadeniz bölgesine has hayvanlar olduğu yönündedir.

Aslında “Ankara tavşanı” adını verenler Türkler değil, İngilizlerdir. Farklı kaynaklarda yer alan bilgilere göre Ankara yöresinde yaşayan tavşanlara benzedikleri için bu isim ile anılıyorlar, tabi başında da dediğimiz gibi farklı ülkelere götürülerek çoğaltılan hayvanlar, belki de farklı ırk tavşanlarla çiftleştirildiği için Ankara yöresinde yaşayan tavşanlara benzemektedirler.

Ankara Tavşanı Fiziksel Özellikleri

Ankara tavşanlarının boyun bölgesi kısa, kafaları yuvarlak ve orta büyüklüktedir. Kulakları dik, iki yana açık ve uçlarında birer püskül bulunan bu tavşanların iç yüzleri ince, kısa ve seyrek tüylerle kaplıdır.

Beyaz tavşanların gözleri kırmızıdır. Bu albino olduğunu gösterir ve vücutlarında renk verici pigmentler bulunmaz. Ayakları ince uzun ve tüylerle  kaplıdır.

Tavşanlar dünyasında en çok konuşulan tavşan ırklarından olan Ankara tavşanı, vücut ağırlığı bakımından diğer ırklara göre orta seviyededir. Ortalama ağırlığı 3,5 kg. tüylerinin uzunluğu ise ortalama 15-20 cm. uzunluğundadır.

Ankara Tavşanı Özellikleri 

Farklı renkleri olmasına rağmen en çok evcilleştirilmek istenen renk beyaz renkli tavşanlardır. Ortalama yıllık 500 gram tüy elde edilebilen Ankara Tavşanına rakip olarak Almanya’da farklı tavşanlardan ortalama 1 kg kadar tavşan tüyü elde edilebilmektedir.

Ankara tavşanının asıl yetiştirilme amacı yün üretimidir. Bu tavşanın tüyleri, koyun yününe oranla iki kat daha sıcak tutmaktadır. Bu tavşanların beslenmesinde tüylerine çok dikkat edilmektedir. Dünya üzerindeki Ankara Tavşanı yünü yıllık 8 bin ton ile 12 bin ton arasında değişmektedir. Bu üretimin %90’lık kısmını Çin Halk Cumhuriyeti gerçekleştirmektedir.

Ankara Tavşanı Bakımı ve Beslenmesi

ankara tavşanı

Kemirgenler sınıfında yer alan tavşanlar, beslenmelerinde ve bakımlarında dikkat isteyen hayvanlardır. Ev içerisinde beslenilmesi düşünülüyorsa, kesinlikle tavşanların kemirecekleri her şeyin ortadan kaldırılması veya evin yüzde 100 izole edilmesi gereklidir. Bahçe veya çiftliklerde çok daha rahat bir şekilde beslenebilirler.

Ankara tavşanı da diğer tavşan türleri gibi otçuldur. Salatalık, marul, havuç gibi sebzelerin yanında bir de hazır tavşan yemi de hayvanların sevdikleri yiyeceklerdendir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup