Köpek

Appenzell (Bernese) Dağ Köpeği: Özellikleri, Bakımı ve Beslenmesi

İsviçre’nin Appenzell kanyonundan adını alan Appenzell Dağ Köpeği, güçlü yapısı ve araziye elverişli özelliği ile bilinen bir köpek türüdür. En eski köpek türlerinden biri olarak da nam kazanan Appenzell Köpeği, İsviçre köylüleri tarafından çoban ve çalışma köpeği olarak evcilleştirilen bir cinstir.

Appenzell dağ köpeği, aslen İngiltere’nin kuzeybatısında yer alan 4 Sennen kasabasındandır. Ancak adını İsviçre’nin Appenzell Kanyonu’ndan alır. İri yapılı görünümü ile dikkatleri üzerine çeken köpek, 1898 yılında “özerk” bir cins olarak tescil edilmiş, bir dönem dağlık arazide, gelişmiş düz, güçlü ayakları, sağlam, kaymaz tabanları, oval kaburga yapısı ile tam bir koruma ve yardımcı köpek cinsi olarak hünerlerini sergilemiştir.

Appenzell Dağ Köpeği Özellikleri

appenzel dağ köpeği

Appenzell Dağ Köpeğinin en belirgin özellikleri; ”İsviçre Haçı” denilen deseni, uzun, kıvrık, ucu beyaz kuyruğu, düşük kulakları karakteristik yapısıdır. Küçük arabalar çekmek, çobanlık yapmak ve arama kurtarma çalışmalarında kullanmak gibi işlevleri ile günümüzde de kullanılan Appenzell, kabiliyeti ve güçlü yapısı nedeniyle özen gösterilen köpek cinslerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Appenzell Dağ Köpeği Özellikleri

22-24 kg. ağırlığında, 52-56 cm. boyunda, siyah, beyaz ve kahve renklerine sahip, orta boyutta olan İsviçre kökenli Appenzell Dağ Köpeği, herhangi bir genetik hastalığa sahip olmaması ile dikkat çektiği kadar dayanıklı yapısı ile de köpekler arasında en çok dikkat çeken köpek türlerinden biridir. Dağ köpeği olması hasebi ile arazi ve dağlık alanları seven bu köpekler, çok hareketli tabir caizse “kabuğuna sığmaz” türden bir varlıktır. Açık hava ve egzersizlere bir hayli ihtiyaç duyan Appenzell Dağ köpeği, kapalı ortamlara gelemeyen bir köpek türüdür. Bu nedenle besleyenlerin ev içerisinde kesinlikle beslememeleri, bunun yerine en azından bir çiftlik veya bahçede beslemeleri önerilmektedir.

– Appenzell cinsi köpek, çalışkanlığı ve kolay eğitilebilirliğiyle bilinen bir köpek türüdür. Eğer kolay eğitilebilen bir köpek sahiplenmeyi düşünüyorsanız ilk tercihleriniz arasında bu köpek yer alabilir.

– Bu köpekler kendisine nazik davranıldığında çok kolay uyum sağlayabilen ve kolay adapte olabilen köpeklerdir.

– Appenzel (Bernese) köpek türü, en zeki köpek türleri arasında yer alıyor.

– Kolay sosyalleşebilen ve insanlarla arası çok iyi olan bir köpek türüdür.

– Sevimli, nazik ve kendisini çok çabuk sevdirebilen bir köpek türüdür.

– Sahibine olan bağlılığıyla bilinen Appenzell köpek cinsi, aile bireyleriyle de çok iyi anlaşabilen bir yapıya sahiptir.

Appenzell Dağ Köpeği Özellikleri

– Bu köpekler mutlu, oyuncu ve hareketli bir yapıya sahiptir. Bu nedenle onu beslemeye başladığınızda çok çabuk alışırsınız ve birlikte çok güçlü bir bağ kurabilirsiniz.

– Sevimli ve neşeli olan bu köpekler, diğer köpek türlerine göre biraz daha geç olgunlaşabilen bir özelliğe sahiptir.

Appenzell dağ köpeği, doğası gereği bol enerjiye ihtiyaç duyan bir köpek cinsidir.

– Beslenmelerine dikkat etmekle birlikte temizlik konusunda rahat davranılabilen bir köpektir.

– Şehir hayatına alışkın bir köpek olmadığını söylememiz gerekiyor. Arazi hayatı, Appenzell için özgürlüğün tam karşılığıdır.

– Çiftliklerde beslenilmesi uygun olan bu köpeğe sahip olduğunuzda, gözünüz arkada kalmadan çiftlik evinden ayrılarak işlerinizi halledebilirsiniz.

🐶İlginizi Çekebilir: 10 Adımda Köpek Sosyalleştirme Eğitimi Tıklayın.

Appenzell Dağ Köpeği Kişiliği

appenzel dağ köpeği

Üst düzey koruma içgüdüsüne sahip olan köpek, doğası gereği şüpheci yaklaşımlarıyla dikkat çeker. Kendinden emin, cesur ve sorumluluk sahibi olmasıyla bilinen köpek türlerinden biri olan Appenzell Dağ köpeği, hayat dolu tavırlarıyla sahiplerinin de ilgisini çekmektedir. Soğuk hava koşullarına dayanıklı olması, sevecen ve sosyal olması ile beslenmesi güç olmayan köpek türü özelliğine sahip olması, sahiplenilmesini daha kolay hale getirmektedir.

Mükemmel bir av köpeği ve çoban köpeği olma özelliklerine sahip olan Appenzell Dağ köpeği, çocukları seven bir yapıya sahiptir. Eğitilmesi bir hayli olan bu köpekler, komutları hızlı bir şekilde kavrayabilirler. Bir dağ köyünde veya çiftlik yerinde yaşıyorsanız, kesinlikle hem dost hem de bir koruma olarak Appenzell Dağ köpeği tercih etmenizi öneriyoruz.

“Kabuğuna sığmaz” bir köpek cinsi olarak bilinen Appenzell dağ köpeği, egzersiz yapmadan duramayan türlerdendir. Üst düzey koruma içgüdüsü ile sahibine sadık olan köpek, doğacı gereği çok şüphecidir. Sorumluluk sahibi ve çalışkan olması sahibi tarafından takdir edilmesindeki en büyük etkendir. Kendinden emin, cesur, aktif ve hayat dolu olması, çevresindekileri kendine hayran bırakmaya yeter. Eğitilirken komutları hızlı algılaması bir yana sosyal bir köpek olması sahiplerinin de kendilerine kısa sürede alışmasını sağlamaktadır.

🐶İlginizi Çekebilir: Köpeklerde İleri İtaat Eğitimi Nedir, Neleri Kapsar, Nasıl Verilir? Tıklayın.

Appenzell Dağ Köpeği Fiziksel Özellikleri

3 renk katmanı ile bir başka özelliğini ön plana koyan Appenzell; kısa, parlak ve yoğun tüyleriyle dikkat çekici bir görünüme sahiptir. “İsviçre haçı” denen deseni ile görkemli bir görünüme sahip köpek cinsi, bazı bölgelerde; küçük arabaları çekme, çoban köpekliği ve arama kurtarma işlerinde hâlâ kullanılmaktadır.

Ortalama yaşam süresi: 12–14 yıl
Uzunluk: 47 – 58 cm (Yetişkin, Omuz başından)
Boy (dişi): 50–54 cm
Boy (erkek): 52–56 cm
Kilo (dişi): 22–32 kg
Kilo (erkek): 22–32 kg
Renkler: Red tricolor, Black tricolor

22-24 kg. arasındaki ağırlığı, 52-56 cm. uzunluğu, Siyah-beyaz-kahve üç renkli, kuyruk ucu beyaz renkleri, 12-14 yıl arası ömrü ve orta boylu olma özelliği ile kendine has karakterler barındıran Appenzell dağ köpeği, her ne kadar evcil hayvan kategorisinde bulunsa da daha çok dağlık arazilerde veya en kötüsü çiftlik evlerinde yaşayabilen bir cinstir. Yani sevimli bir hayvan olarak evinizde beslemeniz neredeyse imkansızdır.

Appenzell Dağ Köpeği Beslenme

Oldukça hareketli ve oyuncu bir yapıya sahip olan Appenzell Dağ Köpeği, haliyle doyurucu ve ihtiyaç duyduğu besin ihtiyacını karşılayan mamalarla beslenmelidir. Peki, Appanzell Dağ Köpeği için en ideal kaliteli kuru mamalar nelerdir?

  1. 🍚Trendline Kuzu Etli Yetişkin Köpek Maması (tıklayın)
  2. 🍚Mera Pure Sensitive Kuzulu Yetişkin Köpek Maması (tıklayın)
  3. 🍚Golosi Kuzulu Yetişkin Köpek Maması (tıklayın)

🐶İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Tam Beslenme İçin Yaş Mamaların Önemi: En İyi 5 Yaş Mama Tıklayın.

Bernese (Appenzell) Köpek Eğitimi

Appenzell köpeği, kolay eğitilebilen, itaatkar ve sahibine bağlı bir köpek cinsidir. Bu nedenle eğitim verilirken çok zor olmaz.

🐶İlginizi Çekebilir: 10 Adımda Köpek Sosyalleştirme Eğitimi Tıklayın.

İsviçre köpeği olarak da bilinen Appenzell cinsi köpek, küçük yaştan itibaren iyi bir eğitim aldığı takdirde komutlara çok iyi bir şekilde uyan bir yapıya sahip olur.

🐶İlginizi Çekebilir: Adım Adım Köpek Temel İtaat Eğitimi Nasıl Verilir? Tıklayın.

Appenzell Dağ Köpeği Sağlık

Bu köpeklerde genel olarak bazı sağlık problemleri kalıtsal olarak kendini gösterir. Ancak Appenzell dağ köpeğinde kalıtsal bir hastalığa rastlanmamıştır. Bu yapısından dolayı da arazi şartlarına oldukça uyum gösteren köpekler arasında yer almaktadır.

İlginizi Çekebilir: Köpekler Neden Kusar, Kusmaya Ne İyi Gelir, Nasıl Önlenir?

Appenzell Dağ Köpeği Bakımı

appenzel dağ köpeği

Bu köpekleri beslerken, güneş yanıklarından ve soğuktan korumanız gerekmektedir. Eğer ciltleri kurursa, losyon sürülebilir. Bu köpeklerin tüy bakımı için çok özel bir çaba gerekmez, ancak derisi dökülmeye yatkın olduğu için kepekli görünebilir.

🐶İlginizi Çekebilir: 5 Adımda Köpek Tüy Bakımı Nasıl Yapılır? Tıklayın

Bu köpekler dağ köpeği olduğu için apartman yaşantısına uyum sağlayamaz. En uygun yaşam alanı çiftlikler ve köy ortamlarıdır. Aynı zamanda iş köpeği olduğu için günlük egzersizlerine özen gösterilmelidir.

🐶İlginizi Çekebilir: Köpek Diş Bakımı Nasıl Yapılır, Diş Bakımının Önemi Nedir? Tıklayın

Appenzell Dağ Köpeği Kökeni 

appenzel dağ köpeği

Düz, güçlü ayaklarıyla ön plana çıkan köpek, dağlık arazilere elverişli yönleriyle dikkat çekici bir köpek cinsidir. 1898 yılında “özerk cins” olarak tescillenen köpek, aslen, 4 Sennen (İngiltere’nin güneybatı kasabası) köpeklerindendir. 3 katmanlı renkleri ile dikkat çekici köpek türlerinden biri olan Appenzell12-14 yıl kadar yaşayabilmektedir.

Editör Tavsiyesi

Appenzell Dağ Köpeği sahibiyseniz, onun özellikleri, bakımı, beslenmesi, huyları gibi daha birçok özelliğini bilmelisiniz. Bunun için aşağıya bırakacağım videoyu izleyerek bu köpek cinsi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Ben yazımı yazarken çok keyif aldım ve umarım siz de okurken aynı şekilde keyif almışsınızdır:)

Appenzell (Bernese) Dağ Köpeği Hakkında Sık Sorulan Sorular

Appenzell Köpeği Ne Yer?

Appenzell dağ köpeği, hareketli ve enerjik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle ihtiyacını karşılayabilecek kaliteli kuru mamalarla beslenmelidir.

Appenzell Dağ Köpeği Kaç Saat Uyur?

Appenzell dağ köpeğinin ortalama 12 – 14 saatlik bir uyku ihtiyacı vardır.

Appenzell Dağ Köpeği Çok Tüy Döker mi?

Bu köpekler orta seviyede tüy döken bir yapıya sahiptir. Haftada 2-3 kez tüy bakımı yaparak bu oranı düşürmeniz mümkündür.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup