Akvaryum

Beta Balığı

Balıkların dünyasından yeni bir balık ile yeniden karşınızdayız. Bugün sizlere Bera balığı hakkında bilgi vereceğiz. Beta balığı nasıl beslenir, nelere dikkat edilmesi gerekir, beta balığının anayurdu neresidir?

Akvaryum balıkları arasında en çok tercih edilen türlerden biri de beta balığıdır. Beta balığı, Tayland kökenli bir balık olup, akvaryum balıklarının en eski türlerinden olarak bilinir. 600 yıldan fazla bir geçmişi olan balık, ilk olarak Sukothai hanedanı tarafından akvaryumda beslenmiştir. Balıkları evcilleştirenler ise bu bölgenin pirinç çiftçileridir. Eskiden beri bu çiftçilerin “kavgacı” yapıları ön plana çıkar. Bu dönemde de balıkları evcilleştirmelerinin nedeni olarak yine kavgalarını balıklar üzerinde devam ettirmek olarak görülüyor.

Beta balığı

Beta balıkları; yapıları gereği hırçın balıklardır. Kendi türleriyle, bilhassa kendi cinsleriyle karşılaştıklarında agresif yönlerini en net biçimde ortaya koyarlar. Yani beta balığı almayı düşünüyorsanız aynı cinsten iki balığı mümkün mertebe barındırmayın. Özellikle erkekleri aynı akvaryum içinde olduklarında kesinlikle birinden diğeri ölür. Dişilerde de gövde gösterisi vardır birbirlerine karşı ancak erkekler kadar kavgacı olmadıklarını söylememiz gerekiyor.

Beta balığı

Akvaryum dünyasının sevilen balığı Betta Splenden, sığ ve durgun sularda yaşamayı seven bir tiptir. Solungaçları sayesinde, küçük su birikintilerinde bile yaşayabilirler. Zaman içerisinde bu özellikleri insanlar tarafından asimilasyona uğratılarak “betalar küçük su birikintilerinde daha çok yaşarlar” algısı oluşturulmuştur. Ancak bunun doğru olmadığını söylememiz gerekiyor. Her ne kadar tür bakımından farklı olsalar da, kendilerine has bu özellikleri olsa da beta balıkları da diğer balıklar gibi suyun daha yoğun olduğu yerde yaşarlar.

Beta balığı

İlk defa Siyam Kralının yakın bir arkadaşı olan Dr. Theodore Cantor, 1840 yılında kraldan bir çift balık alarak beslemeye başladı. Balıklar üzerinde derin araştırmalar yapan Cantor, bu balıklara bir de isim verdi. ‘Makropodus Pugnax’ ismini verdiği balıklar –Cennet balığı familyasındandır- hakkında daha sonra bir makale yayınladı ve Cantor beta balığının başlı başına bir tür olduğunu söyledi.

Beta balığı

Akvaryum ile ilgilenenler, beta balıklarını yakından bilirler. Ancak bilmeyenler için beslenmelerinden söz etmek gerekiyor.

Beta balıkları nasıl beslenir?

Etçil balık türlerinden olan Cantor beta, sivrisinek lavrası, kurtçuk ve su perisi ile beslenir. Yosunlar ve diğer balıklar ise betaların dikkatini hiç mi hiç çekmez. Akvaryumunuzda bu balığa yer vermek istiyorsanız balık yemi satın alırken türünü belirtmeniz gerekiyor. Aksi halde yanlış bir seçim yaparsanız balıklarınızın ömrü çok da uzun olmayacaktır.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
4-ekim-popup