Kedi

British Shorthair Kedi Cinsi: Bakımı, Kişiliği ve Özellikleri

Uysal, sevecen ve dost canlısı kediler olarak bilinen British Shorthair cinsi kediler, son derece oyuncu, zeki, iyi huylu, sadık kedilerdir. Bu kediler, her ne kadar İngiltere kökenli olarak nam salsalar da kökenlerinin Mısır’a dayandığı ile ilgili açık kaynaklar bulunmaktadır. 16 farklı renk ve 42 ayrı desende görülen kediler, yaygın olarak kırmızı, mavi, siyah, beyaz, çikolata, krem, leylak renklerindedirler. Ortalama 12-17 yıl arasında yaşayan kediler, iyi bir bakım yapıldığında daha uzun ömürlü olurlar.

British Shorthair Kedisi Karakter Tablosu

 Enerji Düzeyi  ⭐⭐⭐⭐⭐
 Egzersiz ihtiyacı  ⭐⭐⭐⭐⭐
 Oyunculuk  ⭐⭐⭐
 Uyumu  ⭐⭐⭐⭐⭐
 Evdeki Petlerle Uyumu  ⭐⭐⭐⭐⭐
 Çocuklarla Anlaşma  ⭐⭐⭐⭐
 Yabancılara Davranışı  ⭐⭐⭐⭐
 Eğitebilirlik  ⭐⭐⭐

Kişilik & Karakter Özellikleri

Kişilik & Karakter Özellikleri

British Shorthair cinsi kediler; oyuncu, zeki, iyi huylu, sadık ve son derece hareketli kedilerdir. Oyun oynama konusunda bir hayli istekli olan bu türün erkek cinsleri daha hareketli olmalarıyla bilinirken dişileri daha ciddi bir yapıya sahiptir. Ancak her ikisi de insanların yanında olmaktan ve vakit geçirmekten büyük zevk almaktadır. Sahibi ile vakit geçirmek British Shorthair için en büyük eğlence kaynağıdır. Bununla birlikte aile üyelerine uyumlu bir kedi olması, çocukları sevmesi gibi özellikleri de dikkat çekici yönlerindendir.

Sevimli bir oyuncak ayı görünümüne sahip British Shorthair kedi cinsi sessiz yapısı, odadan odaya sahibini takip etmesi ve bir köşede saatlerce oturmasıyla bilinmektedir. Orta düzey aktiflik seviyesine sahip olan bu kedi, özellikle yavruluk döneminde bir hayli enerjiktir ancak bir yaşına geldiğinde sakinleşmeye başlamaktadır. Bunların yanında diğer kedilerde olduğu gibi British Shorthair kedisi de yalnızlıktan hoşlanmamaktadır gibi uzun süreli yalnızlık durumunda bunalıma girebilir ancak tek başına da oyun oynayabilen bir kedi türüdür. Tüm bu kişilik özellikleriyle British Shorthair cinsi son derece ideal, uyumlu ve sevecen bir ev kedisidir.

British Shorthair Kişiliği

Kişiliği

British Shorthair sahiplenme konusunda kararlı iseniz, kedinin kişilik özellikleri hakkında bilgi shibi olmanız önemlidir. Oyuncu, zeki, iyi huylu, sadık ve son derece hareketli olan bu kediler, oyun oynama konusunda bir hayli istekli olan bu türün erkek cinsleri daha hareketli olmalarıyla bilinirken dişileri daha ciddi bir yapıya sahiptir ancak her ikisi de insanların yanında olmaktan ve vakit geçirmekten büyük zevk almaktadır. Sahibi ile vakit geçirmek British Shorthair kedi cinsinin en büyük hobileri arasında yer almaktadır. Bununla birlikte aile üyelerine uyumlu bir kedi olması, çocukları sevmesi gibi özellikleri de dikkat çekici yönlerindendir.

Sevimli bir oyuncak ayı görünümüne sahip British Shorthair kedi cinsi sessiz yapısı, odadan odaya sahibini takip etmesi ve bir köşede saatlerce oturmasıyla bilinmektedir. Orta düzey aktiflik seviyesine sahip olan bu kedi, özellikle yavruluk döneminde bir hayli enerjiktir ancak bir yaşına geldiğinde sakinleşmeye başlamaktadır. Bunların yanında diğer kedilerde olduğu gibi British Shorthair kedisi de yalnızlıktan hoşlanmamaktadır gibi uzun süreli yalnızlık durumunda bunalıma girebilir ancak tek başına da oyun oynayabilen bir kedi türüdür. Tüm bu kişilik özellikleriyle British Shorthair cinsi son derece ideal, uyumlu ve sevecen bir ev kedisidir.

Fiziksel Özellikleri

Fiziksel özellikleri

Kedi sahiplenme konusunda kararlı iseniz, öncelikle sahipleneceğiniz kedinin fiziksel özellikleri hakkında bilgi edinmeniz gerekir. British Shorthair sahiplenme konusunda da bu bilgiler, işinizi kolaylaştıracaktır. İşte British Shorthair fiziksel özellikleri.

Boyut: Yuvarlak hatlara sahip olan British Shorthair kedisinin dişileri 3-6 kilo iken erkek türleri yaklaşık 5-9 kilogram aralığındadır. Shorthair, 3 ila 5 yaşına gelene kadar tam fiziksel olgunluğa ulaşmaz.

Vücut: Vücutları orta büyüklükte olmakla beraber kafa yapıları yuvarlak ve büyüktür. Kulakları orta büyüklüktedir.

Kafa: Kısa burunlu yuvarlak kafası, tombul yanakları ve yuvarlak gözleri British Shorthair kedisine gülümseyen bir ifade katmaktadır.

Kulaklar: British Shorthair orta uzunluğa sahip dik kulaklara sahiptir. Kulaklarının sağlıklı kalması için haftalık olarak nemlendirilmiş bir pamuk veya yumuşak nemli bir bezle silinmesi gerekmektedir.

Gözler: British Shorthair göz rengi: altın sarısı, yeşil, turuncu, bakır ve mavi tonlarında görülebilir. Bununla beraber gözlerinin rengi tüylerinin rengine göre farklılık göstermektedir.

Bacaklar: British Shorthair kedisinin vücudu kompakt ama güçlüdür; geniş bir göğsü, yuvarlak pençeleri olan güçlü bacakları ve yuvarlak uçlu kalın bir kuyruğu vardır.

Kuyruk: Kalın, orta uzunlukta bir kuyruğa sahiptir. Kuyruk yapısı gövdeyle orantılı uzunluğa sahip olup, yuvarlak bir uca sahiptir.

Renk: British Shorthair kedi rengi: kızıl, beyaz, mavi, siyah, krem, vizon, duman veya çift renk olarak görülebilir.

Tüy: British Shorthair kedisi kısa ve yoğun tüy yapısına sahiptir. Birçok renk ve desende görülen bu türün sağlıklı tüylere sahip olması için haftada iki veya üç kez fırçalanması gerekmektedir.

British Shorthair Bakım Önerileri

British Shorthair bakımı

British Shorthair kedisi, yapısı itibariyle kaslı ve güçlü olduğu için beslenmesine dikkat edilmesi gereken bir kedi türüdür. Kedi maması seçerken özellikle içeriğinde kaliteli besinlerin yer aldığı mamalar tercih edilmelidir. Bakımı konusunda da hassas davranılması gereken bu türün egzersizlerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde British Shorthair kedi cinsi, zamanla hantallaşarak çeşitli hastalıklara açık hale gelebilir.

Bir çok kedi ırkında olduğu gibi British Shorthair kedileri de, tüyleriyle dikkat çeken hayvanlardandır. Bu nedenle tüy bakımı bu kediler için çok önemlidir. Kedi yumağı problemine karşı iyi bir kedi maltı kullanmanız, kedi sağlığı açısından faydalı olacaktır. Mevsim geçişlerinde ve tüy dökümü zamanlarında fırçalanması durumunda tüylerinin daha sağlıklı bir şekilde çıktığını bilmeniz gerekiyor. Öte yandan kedinin ağız ve diş sağlığı için hafta bir kez dişlerinin fırçalanması gerekmektedir. Tüm bu bakım önerilerinin yanında British Shorthair kedi cinsinin sağlıklı ve uzun ömürlü bir hayat sürmesi için düzenli veteriner kontrollerinin yapılması gerektiğini unutmayın.

British Shorthair Beslenme

British Shorthair beslenme

British Shorthair kedi sahiplenme konusunda bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri de British Shorthair beslenme konusudur. Bu kedi cinsleri, farklı tatlar denemekten zevk alan yemeğe düşkün kedilerdir. Kaslı bir vücut yapısına sahip olan bu tür, protein açısından yüksek ve yağ açısından dengeli besinler tüketmelidir. Bu nedenle British Shorthair kedi beslenmesinde sağlıklı besin değerlerine sahip kaliteli kuru mama ve yaş mama verilmelidir. Ayrıca bu türün tüketeceği kedi mamasının karbonhidrat oranı düşük olmalıdır.

British Shorthair kedileri oldukça sağlıklı olmalarına ve herhangi bir ciddi hastalığa yatkın olmamalarına rağmen insanların tükettiği bazı gıdalara karşı alerjik reaksiyon gösterebilirler. Bu türün en yaygın gösterebileceği alerjik reaksiyonlar cilt sorunlarıdır. Tıpkı insanlarda olduğu gibi kediler de bazı yiyeceklere karşı tolerans göstermeyebilir ve kedinin tüy yapısında ani değişikliklere yol açabilir. Bu sebeple British Shorthair kedi beslenmesinde ev yapımı mama konusunda bir hayli dikkatli olunması gerekmektedir. Kedinize belirli aralıklarla sığır eti, tavuk, hindi, tavşan, balık ve karides gibi haşlanmış ev mamaları ikram edebilirsiniz.

British Shorthair Mama Önerileri

Kedinizin sağlık sorunları ile kolaylıkla başa çıkması ve uzun süre sizinle yaşayabilmesi, tamamen ona gösterdiğiniz özene bağlıdır. Özellikle mama seçimi konusunda dikkatli olmanız gerekir. British Shorthair kedi maması için aşağıdaki mama önerilerini tercih edebilirsiniz.

British Shorthair kedi maması
İncelemek için tıklayın
British Shorthair kedi maması
İncelemek için tıklayın
British Shorthair kedi maması
İncelemek için tıklayın
British Shorthair kedi maması
İncelemek için tıklayın

Sosyalleşme Çocuklarla ve Diğer Evcil Hayvanlarla İletişimi

British Shorthair iletişim

British Shorthair kedi cinsi, aşırı enerjik olmadıkları ve gün boyu dinlenmekten çok mutlu oldukları için sakin ve sessiz bir yaşam / ev için oldukça uygundur. Bu nedenle telaşlı ve gürültülü bir ev ortamı onlar için uygun değildir. Sevecen ve rahat kişiliğiyle bilinen bu tür, sakin oldukları sürece çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla huzur içerisinde yaşamaktadır. Zeki yapısı, küçük çocuklarla nasıl oynaması gerektiğini ve ne zaman geri çekilmesi gerektiğini kolayca ayırt edebilmektedir.

British Shorthair genellikle diğer evcil hayvanlarla iyi geçinmektedir ancak bu diğer evcil hayvanların tutum ve davranışlarıyla doğru orantılı olarak gelişmektedir. Diğer kedi cinslerinde olduğu gibi bu türünde kedi, köpek ve diğer evcil hayvanlarla bir araya getirildiğinde kontrollü olunması gerekmektedir. Birbirleriyle tanışmaları durumunda kalıcı bir dostluk sergileyebilirler.

British Shorthair Genel Sağlık Sorunları

British Shorthair sağlık sorunları

British Shorthair kedi cinsi yemek yemeyi seven bir tür olmasından dolayı obeziteye yatkın hayvanlardandır. Yetişkinlik düzeyinde çok fazla aktif olmadığı bilinen bu türün sağlıklı bir kiloda kalması için en iyi kedi mamasıyla beslenmesi çok önemlidir. Kedinin kilo yöntemi için özel olarak formüle edilmiş ve veteriner tarafından önerilen yiyecekler seçilmesi oldukça önemlidir. Doğru bakım ve beslenme ile British Shorthair kedi cinsi ortalama yaşam süresi 15 yıldır. Türün en sık rastladığı yaygın sağlık sorunları:

  • Hipertrofik Kardiyomiyopati (HKM): Kedilede en sık görülen kalp hastalıklarından biridir ve evcil kedilerde ani ölümlerin en yaygın nedenidir. Esasen, kalp duvarlarının bir veya birkaç bölgesinin, genellikle sol ventrikülün anormal kalınlaşması durumu olarak adlandırılmaktadır.
  • Hemofili B: Nadir görülen bir kalp hastalığıdır. Kedilerin kanının düzgün pıhtılaşmaması, yaralanma, travma veya ameliyat sonrası aşırı kanama neden olan bir durumdur. Sorunun temel kaynağı kalıtsal bir kan pıhtılaşma proteini, faktör IX eksikliği neden olmaktadır. Klinik belirtiler genellikle 6 aylıkken 1topallık, deri altında şişlik vemorarma, halsizlik, iştahsızlık, ateş ve depresyon” şeklinde ortaya çıkar.
  • Polikistik Böbrek Hastalığı (PKD): Böbreklerde çok sayıda kistin oluşmasına neden olan kalıtsal bir durumdur. İran kedileri gibi bazı kedi ırkları arasında oldukça yaygın görülebilir. Kistler ilk etapta doğum esnasında ortaya çıkmaktadır ve kedinin yaşamı boyunca yavaş yavaş büyüme göstermektedir. Genellikle 7 yaşında ortaya çıkan polikistik böbrek hastalığı, ileri vakaya sahip kedilerde böbrek fonksiyonlarını bozarak böbrek yetmezliğine neden olabilir.
  • Sistit: Bir kedinin mesanesini ve idrar yolunu etkileyen durumlar toplu olarak, daha çok sistit olarak adlandırılan kedi alt idrar yolu hastalığı (FLUTD) olarak bilinir. British Shorthair, stres, yeterince idrara çıkmama, enfeksiyonlar ve mesane taşları veya kristallerinden kaynaklanabilen bu koşullardan muzdarip olabilir. Sistitten muzdarip kediler sık ​​sık, ağrılı idrara çıkma girişimlerinde bulunur ve idrarda genellikle kan bulunur.
  • Ağız ve Diş Eti Hastalıkları: Çoğu cins gibi, British Shorthair’da yaşamları boyunca diş eti ve diş hastalıklarından muzdarip olabilir. Diş eti hastalığı, bir dişin derin destekleyici yapılarının bir kısmı (veya tümü) iltihaplandığında ortaya çıkar. Bu, gıda, bakteri ve minerallerin diş eti hattı boyunca birikmesiyle başlar ve tartar olarak bilinen kahverengi bir pul oluşumuna yol açar.

Tarihi ve Kökeni

British Shorthair Tarihi

British Shorthair cinsi kediler, her ne kadar İngiltere kökenli kediler olarak kabul edilse de kedilerin Mısır kökenli oldukları ile ilgili kaynaklar bulunmaktadır. British Shorthair, ilk olarak Romalıların İngiltere’yi işgal ettiği sırada yiyecek kaynaklarının yol boyunca kemirgenlerden korunması için yanlarında getirdikleri kediler olarak tanınmıştır. Bu kediler Romalıların askeri kamplarını farelerden, böceklerden ve yılanlarda uzak tutmak için görevlendirilmişlerdir. Daha sonra ki yıllarda bu kediler kolonileşerek yüzyıllar boyunca İngiltere sokaklarında sıradan bir kedi olarak yaşamıştır.

İngiltere’nin en eski kedi ırklarından biri olan British Shorthair, 1800’lü yılların sonlarında İngiliz kedi yetiştiricisi Harrison Wier tarafından melezlenerek bugün ki British Shorthair kedi cinsini ortaya çıkartmıştır. Pek çok ırkta olduğu gibi bu türde II. Dünya Savaşı sırasında ortaya çıkan kaos, kargaşa ve kıtlık sebebiyle soyu tükenmenin eşiğine gelmiştir. Cins savaş sonrasında türünün devamlılığı için Mavi Rus Kedisi, İran Kedisi ve diğer kedilerinde yardımıyla çiftleştirilerek yeniden canlandırılmıştır.

Roma asıllı British Shorthair kedi cinsi, yapılan tüm ırk devamlılığı çalışmalarının sonrasında ilk olarak 1967 yılında dünyanın en büyük kedi kayıt derneği olarak da bilinen The American Cat Association tarafından tanınmıştır. Tür 1979 yılında Uluslararası Kedi Birliği (International Cat Association) ve 1980 yılında Kedi Hayranları Derneği (Cat Fanciers’ Association) de dahil olmak üzere diğer kuruluşlar tarafından da tanınarak soylu kediler listesinde yerini almıştır.

İlginizi Çekebilecek Diğer Kedi Cinsleri

American Wirehair

Singapura Kedisi

Ragamuffin Kedisi

Manks Kedisi

Ocicat Kedisi

Selkirk Rex Kedisi

British Shorthair SSS

British Shorthair nasıl bir kedi?

Ağırbaşlı, zeki ve şefkatli kişiliğiyle ön plana çıkan British Shorthair kedisi, yuvarlak hatlara sahip sağlam ve kaslı bir vücut yapısına sahiptir. Tür büyük yuvarlak başı, yuvarlak gözleri ve yuvarlak pençeleriyle dikkat çekmektedir.

British Shorthair zeki bir kedi cinsi mi?

Zeka özellikle hayvanlarda ölçülmesi zor bir kavramdır. Araştırmacılar, yetişkin bir kedinin en az iki yaşındaki bir insan kadar zeki olabileceğini söylemektedir. British Shorthair kedi cinside zeka konusunda üne sahip akıllı bir türdür. Zihinlerinin bulmaca ve oyunlarla meşgul edilmesinden büyük zevk aldıkları bilinmektedir.

British Shorthair ne yer?

Yemeğe olan düşkünlükleriyle bilinen British Shorthair kedileri, obeziteye yatkın olmalarından dolayı kontrollü beslenmesi gerekmektedir. İri ve kaslı vücut yapısına sahip olan bu tür, protein açısından zengin, yağ ve karbonhidrat açısından düşük kaliteli kuru kedi maması ve ıslak kedi maması ile beslenmelidir. Yavru British Shorthair kedilerinin yaşına uygun olarak yavru kedi maması verilmesi önerilmektedir.

British Shorthair nasıl eğitilir?

British Shorthair kedisi, insanların sandığından çok daha zeki hayvanlardır. Tür genel olarak hızlı öğrenen, eğitilmesi kolay ve zekasını test eden bulmaca oyunlarından büyük zevk almaktadır. Yavru British Shorthair kedisini mama sonrası ve uyku sonrası kedi kumuna oturtarak tuvalet eğitimi verebilirsiniz. Özellikle bu tür iyi eğitildiğinde ve yeni beceriler öğrendiğinde insanlarla ve diğer evcil hayvanlarla daha iyi geçinmektedir.

British Shorthair tüy döker mi?

British Shorthair kedi cinsi kısa, yoğun ve yumuşak tüy yapısına sahiptir. Ölü tüylerden arınması, sağlıklı ve parlak tüylere sahip olması için düzenli olarak fırçalanması gerekmektedir. Tür yaygın olarak sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde orta miktarda tüy dökmeye meyillidirler.

British Shorthair hangi renk?

İngiliz kökenli British Shorthair kedi rengi: mavi-gir, bej, kahverengi, çikolata, gümüş, tarçın, krem, leylak ve altın tüylere sahiptir. Ayrıca British Shorthair iki renkli, üç renkli ve desenli olarak da görülebilir. Türün en yaygın görülen rengi koyu gri mavi bir post ile beraberinde bakır renkli gözlerdir.

British Shorthair bakımı nasıl olmalı?

Kısa, yumuşak, yoğun tüylerinin ölü tüylerden arınması ve cilt hücrelerini temizlemesi için haftalık fırçalaması gerekmektedir. Diğer kedi cinslerinde olduğu gibi British Shorthair kedisinin de düzenli veteriner kontrolü, tırnak ve diş bakımı yapılmalıdır. Ayrıca kulak kiri oluşumu veya olası akarlar için düzenli kulak temizliği yapılmalıdır. Yaşamı boyunca British Shorthair kedi bakımı için: Tüylerini düzenli olarak fırçalayın. İki hafta bir tırnaklarını kestirin. Haftada 2 kez dişlerini fırçalayın. İnteraktif oyunlar oynayın. Yüksek kaliteli kedi maması verin. Su içmeye teşvik edin. Mama tüketimini ölçekleyin. Aşılarını yaptırın. Düzenli veteriner kontrolüne götürün.

British Shorthair hangi cinsle çiftleşir?

British Shorthair, Scottish Fold kedi cinsinde olduğu gibi kalıtsal genetik sorunlardan muzdarip değildir. Yani Scottish Fold ciddi bir genetik probleme yatkın olmayan British Shorthair kedileri, kendi türü içerisinde çiftleştirilebilir. Aynı zamanda tür yaygın olarak British Shorthair - Scottish Straight ve British Shorthair - Scottish Fold kedileriyle de çiftleştirilmektedir.

2020 British Shorthair fiyatı ne kadar?

British Shorthair, diğer cins kedilerde olduğu gibi genellikle para karşılığı satılmaktadır. Pet Shop mağazaları, veteriner klinikleri ve online kedi sahiplendirme sitelerinde satışa sunulan yavru British Shorthair fiyatı ortalama 1.500 TL ile 3.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Ailenize katacağınız ve sizinle birlikte bir ömür geçirecek evcil hayvanınızı satın almak yerine sahiplenmenizi öneriyoruz.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Bu cins bir kedim var ve yemek yemeyi çok seviyor, gözle görünür bir kilo artışı oluştu. Veteriner hekimimizle konuşup diyet mamaları tercih ediyoruz bundan sonra. Bu cins hakkında bilmediğim bir çok şeyi sayfanızda bulup okuyup öğreniyorum teşekkürler 🙏🏽🙏🏽🙏🏽

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup