Kuşlar

Bülbül

Ötüşü ile kendine hayran bırakan bülbül, hikâyelere, masallara, kitaplara ve şiirlere konu olmuş bir kuş türüdür. Her bakımdan diğer kuşlardan farkını ortaya koyan bülbül hakkında bilmediklerinizi sizlere aktarmaya çalışacağım.

Bülbül, Sinekkapangiller familyasına ait bir türdür. Dünyanın her yerinde ötüşü ile kendini kabullendiren kuş, “seher kuşu”, “hezer” ve “andelip” isimleriyle farklı yerlerde anılmaktadır. Akdeniz ormanlarında daha fazla görülen kuş türü, ülkemizde ve dünyanın diğer yerlerinde değeri ile kendini kanıtlamış bir kuştur. 16.5 cm boyunda ve 21 gram ağırlığında olan bülbül, gündüzleri de öter geceleri de ancak geceleri gündüzden daha çok öttüğü bilinmektedir. İlginç olanı ise kuşun hiçbir ötüşü diğeri ile aynı değildir.

Bülbüllerin Fiziki Özellikleri

Bülbül, siyah ve iri gözleriyle dikkat çekici bir kuş türüdür, Kızılkuyruk kuşuna benzer yanları olmakla birlikte Kızılkuyruk kuşundan ayrılan özelliği boğaz kısmının soluk renge sahip olmasıdır. Fiziki olarak dişi bülbül ile erkek bülbülü ayırt etmek oldukça zordur. Tip ve renk bakımından birbirine benzeyen iki kuşu birbirinden ayırt eden tek özellik, erkek kuşun kanatlarının biraz daha uzun olmasıdır.

Bülbül Yaşam Alanı

Daha çok ormanlık ve taze ağaçların olduğu bölümlerde yaşayan bülbüller, fundalıkların olduğu yerleri kendilerine yaşam alanı olarak seçen ve geniş alanlara yayılan göçmen kuşu türlerindendirler. Ormanlık ve taze ağaçların olduğu bölgelerde yaşamaları, yırtıcı kuşlara karşı kendilerini koruma altına almalarını sağlamaktadır.

Bir yılda 750 mm’den az yağış alan bölgelerde yaşayan bülbüller, 25 derece sıcaklık ortamına uyum sağlayabilen türlerdir. 1 ile 5 yıl kadar yaşam süreleri olan kuşlar, kafeste çok nadir yaşayan kuş türlerindendir. Eskiden beri söylenen bir şey “bülbülü altın kafese koymuşlar illa memleket, illa memleket demiş” sözü, tabiatlarından dolayı kafese alışık olmadıklarından dolayı söylenmektedir. Özgürlüğü seven bülbüllerin sesini dinlemek, doğa içinde ahenkleriyle huzur bulmak fevkalade ruha fayda sağlamaktadır.

Kuş kafesi nasıl seçilir? isimli yazımıza da göz atabilirsiniz.

Bülbül Kuşu Türleri 

En çok karşılaşılan bülbül türleri şunlardır;

  • Nar bülbülü
  • Nil bülbülü
  • Tepeli bülbül
  • Çalı bülbülü
  • Ötleğen kuşu
  • Ak kulaklı bülbülü

Bülbüllerde Üreme 

Bülbüllerin doğal ortamında çiftleşme zamanında, erkek bülbüller gece boyunca öter ve dişisini yanına çağırır. Daha sonra çiftleşen kuşlar toprağa yakın bir yere yuva yaparlar.

Bu kuşlar genelde 5-6 adet yumurta yapmaktadır. Kuluçka dönemleri 14 gün kadar sürer ve bu süreç içerisinde erkek bülbül, dişiyi oyalamak için sürekli olarak öter.Bazı zamanlarda, erkek bülbüllerin de kuluçkaya yattıkları görülebilir.

genelde üreme dönemlerinde, Mayıs ayı sonlarına denk gelmektedir. Yavrular yumurtadan çıktıktan hemen sonra 10-12 gün anne ve babasının bakımına ihtiyaç duyar. Bu süre zarfından sonra yavrular yuvadan ayrılır.

Bülbüllerin Beslenmesi

bülbül

Dünyanın farklı yerlerinde farklı türleri bulunan bülbüller arasında en çok tanınanlar; Nur bülbülü, Nil bülbülü, Ak kulaklı bülbül, Tepeli bülbül, Çalı bülbülü yahut ötleğen kuşu olarak bilinmektedir.  Bülbüllere ve fidanlara zarar veren böcekleri yiyerek beslenen kuşlar, mürver yemişinin taneleriyle de beslenmektedirler.

Kafeste yaşayabilen türleri çok nadir olsa da kafes bülbülleri; un böcekleri, karınca kurtçukları ve bülbüllere özel yemler ile beslenebilmektedirler.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup