Sağlık

Evcil Hayvanlar Kuduza Karşı Nasıl Korunur? İnsanlarda Kuduz

Evcil hayvanların beslenmesi güzeldir fakat sağlıkları konusunda dikkatli davranmak da önemlidir.

Her ne kadar günümüzde çok sözü edilmese de yine de hayvanlara bulaşabilen en tehlikeli hastalığın kuduz hastalığı olduğunu söylemek gerekiyor. Kuduz olmuş bir köpek veya kedi, çok uysal bir varlık iken birden agresifleşebilir, sağa-sola saldırmaya başlayabilir, hatta sahibini bile tanımazlıktan gelerek saldırganlık yapabilir. Bu yüzden bu hastalığa çok dikkat etmek gerekiyor, yani zamanında aşı ve zamanında kontrol bu işin en temel şartıdır.

“Kuduz” ve “evcil hayvan” kelimelerini yan yana getirmek bile kalbe bir korku salmaya yeter. Sokak hayvanlarında olmasından çok daha tehlikeli bir vaka olabilecek kuduz hastalığı, kendi sahibine saldırması kadar ürkütücü bir durumdur. Bu yüzden tüm dünyada evcil kedi ve köpekler için kuduz aşısı yaptırma zorunluğu vardır, sokak hayvanlarını da belediyeler kontrol altında tutarak kuduz olmalarını engelliyorlar.

Kuduz hastalığı, en tehlikeli hastalıklardan biridir. Hem insanlara bulaşıcı olabilmesi hem de hayvanın ölümüne sebep olabilmesi gibi etkilerinden dolayı, evcil hayvanların bu hastalığa karşı bir hayli dikkatli davranmaları gerekiyor. Başlangıçta “ağzından salya akan korkutucu bir köpek veya kedi” imajı ile basite alınsa bile kuduz hastalığı hakkında bilgi sahibi olduğunuzda hiç de sıradan bir şey olmadığını daha iyi anlayacaksınız.

Kuduz Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Genel olarak kuduz hastalığı, bir ısırık veya çizikle bulaşır. Daha önde kuduz olmuş bir köpek veya kedi farklı bir hayvanı veya insanı ısırdığında, kan yoluyla ısırdığı kişi/hayvana bulaşır. Memeliler arasında görülen bu hastalık, viral olduğu için dikkatli davranmak ve öncesinden bazı tedbirler almak gerekiyor.

Kuduz hastalığı daha çok rakunlar, kokarcagiller (skunk), tilkiler, yarasalar, kedi ve köpeklerde görülür. Yaban hayatında olmadığımız bir şehirde yaşıyorsak, başta saydıklarım bizim için pek de önemli değil. Ancak bir köpeğin kuduz olma olasılığı ile bir kedinin kuduz olabilme olasılığını da hiçbir zaman gözden kaçırmamanız gerekiyor.

Kuduz Belirtileri

Kuduz olan hayvanlarda belli bazı belirtiler görülür. Bunlar hakkında bilgi sahibi olursanız daha erkenden çözüm üretebilir veya bir veteriner uzmana gösterebilirsiniz. Kuduz belirtileri;

  • Kaygı
  • Ateş
  • Huzursuzluk
  • Davranış bozuklukları
  • Yalnızlık hissi

Bu belirtiler, kuduz hastalığının en belirgin özellikleri olarak bilinmektedir. Elbette her bir belirti için köpeğinizin veya kedinizin kuduz olduğunu söylemek doğru olmayacaktır fakat yine de dikkat etmenizde fayda vardır. Evcil hayvanlarınızın aşılarını zamanında yaptırmanız, belirtiler durumunda bir veteriner uzmana göstermeniz en doğrusu olacaktır.

İnsanlara Kuduz Bulaşırsa Ne Olur?

Eğer herhangi bir tırmalanma, ısırma gibi bir durum yaşandıysa kuduz riski bulunabilir. Bunun için kuduz aşısı yapılması gerekir. Eskiden yapılan aşıların yan etkileri bulunmasıyla beraber pek etkili sayılmazdı, ancak günümüzdeki aşılar oldukça güvenlidir ve yan etkileri yok denecek kadar azdır.

Kuduz aşısı, kuduz ihtimali oluşmuş olan günden sonra üçüncü, yedinci, on dördüncü, yirmi sekizinci ve doksanıncı günde birer doz koldan yapılır.

Daha önceden aşılanmış olan kişiler için ısıran hayvan gözlem altında tutulduğu sürece yapılan aşılama programları da olabilir. En doğru karar doktor tarafından verilecektir. Eğer risk çok yüksekse kuduz antiserumları kullanılır.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup