Kemirgenler

Evcil Sincap Türleri

Hayvanlar âleminin sakin ve sevecen kemirgenlerinden bir bölümünü de sincaplar oluşturuyor.

Doğal hayata alışık olan sincaplar, evcil hayvanlar kategorisinde yer alsa da ülkemizde evcil olarak beslenmeleri yasaktır. Koruluklarda sık rastlanılan bu sevimli hayvanlar, en çok da Bolu, Trakya, Trabzon, Kars ve Toros Dağları’nda görülmektedirler. İzlanda ve Akdeniz dışında sanırım Japonya’ya kadar uzanan bir alanı kaplamaktadırlar.

Evcil sincap türleri

Sincaplar, “ağaç ustası” olarak da nam salan hayvanlardırlar ve beslenmelerinde daha çok bitki tohumlarını tercih ederler bu yüzden ceviz, fındık veya çam ağaçlarının olduğu yerlerde daha fazla görülürler. Doğal yaşamlarında sincaplar, topladıkları, meşe palamudu, ceviz, fındık ve kozalakları toplayarak toprağa gömen sevimli varlıklar, daha sonra bunların tohumlarını yiyerek hayatta kalma mücadelesi verirler. Tabi çoğu zaman toprağa sakladıkları bitkileri bulamadıkları için doğaya büyük katkıda bulunmuş olurlar çünkü buralarda ormanlık alanlar daha bir gür şekilde yeşermeye başlar.

Evcil sincap türleri

Başında da dediğim gibi evcil sincap türleri vardır veya başka bir deyişle sincaplar evcilleştirilebilirler. Böyle bir düşünceniz varsa erkenden davranmanız gerekiyor yani 0-3 aylık bir sincabı ev ortamına daha rahat alıştırabilirsiniz veya evcil olan bir sincap ailesinden de alabilirsiniz. Ülkemizde yasak olduğundan söz ettik, bunun nedeni avcıların hedeflerinde olmalarıdır. Değerli olan kürkleri için bu sevimli hayvanları vuran avcılar, maalesef sincapların neslinin tükenmesine neden olmaktadırlar bu yüzden ülkemizde hem avlanmaları hem de evcil olarak beslenmeleri yasaktır.

Evcil sincap türleri

Evcil sincaplar; Kızıl Sincaplar ve Boz Sincaplar olarak ülkemizde ve Avrupa’da iki türden incelenmektedir. İsimlerini tabi ki tüy renklerinden aldıklarını belirtelim. Uzun kuyruklarıyla dikkat çeken sevimli yaratıklar, ağaçlara tırmanmak ve inmek için kuyruklarından destek alırlar.

Evcil sincap türleri

Evcil sincapların beslenmesi

Ülkemizde yasak olmasına rağmen bilgi amaçlı evcil sincapların nasıl beslendikleri ile ilgili bilgi paylaşmak istiyorum. Sevimli yaratıklar; fındık, ceviz, Antep fıstığı, yer fıstığı, ay çekirdeği, çam fıstığı, kestane, palamut ve meyve tohumları ile beslenirler. Bunlar dışında hazır mama veya yemler olsa da kullanılması tavsiye edilmez.

Evcil sincap türleri

Evde sincap beslemenin zor ve meşakkatli bir iş olduğunu belirtelim. Doğa hayatına alışık oldukları için kafeslerinin hayli büyük olması gerekiyor. Tabi ki ben yine yazımın sonunda belirteyim, sincapları doğal hayatlarından kopartmamak en güzelidir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup