Kedi

Habeş Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Kedilerin dünyasından farklı bir kedi türü ile yeniden karşınızdayız. Bugün sizlere Habeş Kedisi (Abyssinian) hakkında bilgi vereceğiz.

 

Habeş Kedisi Bakımı ve Özellikleri Nelerdir?

Bu başlığımızın altında Habeş kedisi hakkında bilmeniz gerekenlerden ve genel  olarak özelliklerinden bahsedeceğiz. Aynı zamanda bakımı hakkında da detaylar vereceğiz. Dilerseniz şimdi Habeş kedisinin kökeninden başlayalım:

Habeş Kedisinin Tarihçesi

Habeş kedisi; soylu, asil ve altın damla gözleriyle belirginliğini ön plana koyan kedi türlerindendir. Bilinen en eski kedi cinslerinden biri olan Habeş kedisi için her ne kadar “Asya kökenli” dense de tarihinin en uzun dönemlerinden bu yana Etiyopya (Habeş-Mısır) olduğu bilinmektedir. Nil Nehri kıyılarında ilk olarak görülen kedinin evcilleştirilmesinden sonra bir hayli seçkin ve asil bir ırk olma özelliği ile ön plana çıktığı bildirilmektedir.

Habeş Kedisi Fiziksel Özellikleri

Farklı hikâyelere ve efsanelere sahip olan Habeş Kedisi; büyük ve uçlara doğru hafifçe yuvarlaklaşan kulaklarıyla dikkat çekici bir gösterişe sahiptir. Badem şeklinde ve iri gözleriyle sempatiklik uyandıran kedi, uzun ve zarif boynu ile de bu dikkat çekiciliğini arttırmaktadır.

Kaslı ve orta boylu yapısı ile dikkatleri üzerine çeken Habeş kedisi, uzun ve düzgün iri bacaklara sahiptir. Patileri oval ve küçük olması, kedinin farkını en net şekilde ortaya çıkartmaktadır. Diğer kedilere göre kuyrukları oldukça uzun olan Habeş Kedisi, kalın tüyleriyle de dikkat çekmeyi başarıyor. Kırmızımtırak, siyah ve kahverengi renkleri ile ön plana çıkan kediler kiremit rengi burun derisine sahiptir.

Habeş Kedisinin Karakteristik Özellikleri

Habeş kedilerinin genel olarak mizaçları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kedilerin genelinin meraklı olduklarını biliriz. Habeş kedileri, diğer kedilere göre çok daha meraklı, sevecen, sosyal ve bir hayli oyun oynamayı seven bir ırktır.
  • Bu kediler olayları çok daha kolay algılayabilir.
  • Çok konuşkan bir yapısı yoktur.
  • Orta derecede avcılık yeteneğine sahiptir.
  • Oyun oynamaktan çok keyif alır.
  • Başına buyruk davranabilir.
  • Çocuklarla arası iyidir.
  • Çocuklu aileler için ideal olarak önerilebilecek bu kedi, oldukça nazik ve sevgi doludur.
  • Tabi bu özelliğine karşılık olarak sevgi ve ilgi görmeyi seven bir karaktere sahip olduğunu belirtmeden geçmememiz gerekiyor.

Habeş Bakımı ve Beslenmesi

Bu kedi türü ev hayatı için oldukça uygun bir kedidir. 20 seneye kadar hayatlarını sürdürebilen bir ırktır. Bu kedilerde en sık karşılaşılan hastalıklar; gingivitis, patellar luxation, retinal atrophy, renal amiloidosis olarak sıralanabilir.

Her kedi gibi Habeş kedisi de bakım isteyen ve üzerinde titizlikle durulması gereken hayvanlardan biridir. Ancak bu kediyi diğer kedi türlerinden ayıran en büyük özelliğinin bakımının diğer türlere göre daha rahat olmasıdır.

Haftada bir defa tüy bakımı yapılması, ölü tüylerin taranarak temizlenmesi kedi için faydalı olacaktır. Bunun yanında arada bir tırnakları kesilmelidir. Bunların dışında ekstra bir bakıma ihtiyacı olmayacaktır. Kedilerin Tırnağı Nasıl Kesilir? isimli makalemizi okuyarak kedinizin tırnaklarını kesebilirsiniz.

Kedi maması seçerken kedinizin türünü belirtmenizde fayda vardır. Bazı petshop mağazalarında ve internet sitelerinde bu kedilere özel mamalar bulunabilmektedir. Hastalıklara karşı korumak ve kedinizin daha sağlıklı yaşamasını elde etmek için periyodik olarak veteriner bakımını yaptırmayı ihmal etmeyin.

En uygun kedi mamaları için buraya tıklayabilirsiniz.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup