Genel

Hayvanları Anlayabilmek…

Biyolojide kullanılan bir terim vardır. “İnsanlar, düşünen hayvanlardır.” Bunu tam tersine aldığınızda hayvanların düşünmeyen insanlar olduğu çıkar.

Aslında doğru bir terim değildir. Yani Antik Yunan Çağı’nda felsefecilerin geliştirdiği ve bilimin değiştiği dönemlerde Aristo ve Sokrates’ten sonra bazı felsefecilerin ortaya attığı bir şeydir. Ama yine de işin çarpıklık boyutundan çıkarak hayvanları anlayabilmek üzerine birkaç şey söylenebilir.

Evcil hayvanlar

Hayvanlar, doğanın en masum varlıklarıdırlar. Vahşi hayvanlar da buna dâhildirler. Çünkü onlar, yaratılışları gereği idrak edemezler. Yani bir işi yaparken düşünerek yapamazlar. Sadece fıtratları gereği; yemelerine, içmelerine ve cinselliklerine bağlı olan şeyler hakkında bilgi sahibidirler ve bunları da tek düze bir sistem ile gerçekleştirirler. Bu nedenle hayvanlar için “en masum varlıklar” yakıştırması yapmanın yerinde bir yakıştırma olduğunu söylemek istiyorum.

Evcil hayvanlar

Bir de insanların “bireyselleştirme” arayışları içerisine girdikleri milattan önceki yıllarda, bazı hayvanlar evcilleştirilmeye başladı. Kedi, köpek, tavşan, koyun vs. her biri aslında daha önce doğada özgür gezen hayvanlardı. İnsanların bireyselleştirme çalışmalarından sonra bu hayvanlara ihtiyaç duyuldu. Gelişen bir dünyada, toplumun ortak olarak kullandığı balık avlanma yerleri yerine çiftlikle uğraşmak için çevresini ördükleri araziler, tarım için kullandıkları alanlar ve barınmak için ev inşa ettikleri yerler… Haliyle biri diğerininkine göre lüks olmaya başlayınca, düşmanlıklar ve kan dökmeler de kendini göstermeye başladı. İş buna dönünce de kendilerini korumak için köpekleri evcilleştirdiler, kedileri diğer yabani hayvanların (fare, haşere vs.) istilasından korunmak için evcilleştirdiler. Diğer hayvanlar da yine ihtiyaca göre evcilleştirildi.

Evcil hayvanlar

Ancak günümüzde kırsal kesimler haricindeki yerlerde beslenene evcil hayvanlar, daha çok sıcak bir dost ve yalnızlıkta kendini ifade etmek için arkadaş edinmek amacıyla beslenmektedirler. Eskiye göre özgürlükleri daha bir kısıtlanan hayvanlar, artık ihtiyaçlarını görmek için kırlarda gezip akşam barınaklarına dönmüyorlar. Hazır kedi mamaları, köpek maması evlerin içerisine kadar girdi ve hayvanlar evlerin içerisinde besleniyorlar. İşte tam da bu noktadan sonra sahiplerine büyük görevler düşüyor.

Evcil hayvanlar

Evcil hayvan besleyenlerin dikkat etmeleri gereken birçok nokta vardır. Hayvanların beslenmesinden bakımlarına, aşılarından diğer tüm ihtiyaçlarının karşılanmasına kadar tüm işler, evcil hayvan sahiplerinin yapmaları gereken asli görevleridir. Yani doğasından kopartılan hayvanların kendilerini rahat hissedebilmeleri için gerekli olan her şeyin azami derecede yapılması gerekiyor.

Evcil hayvanlar

Zaman zaman sitemizden evcil hayvanlar hakkında bilgi vererek nasıl davranılması gerektiği konusunda ziyaretçilerimizi bilgilendirmeye çalışıyoruz. Gerek beslenmeleri, gerek bakımları ve gerekse de diğer tüm konuları öğrenmek ve daha bilinçli hayvan beslemek için sitemizi incelemeye devam edin.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup