Sürüngenler

Kaplumbağa Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Doğanın masum varlıklarından bir kısmını da kaplumbağaların dünyası oluşturur. Su kaplumbağaları, doğa ortamında en özgür hayvanlardır. Evcilleşen kaplumbağaların da özgür olmaları gerekiyor.

Akvaryum balıkları gibi su kaplumbağaları da son zamanlarda en çok beslenen hayvanlar arasındaki yerini aldı. Bunlar da tıpkı balıklar gibi sessiz ve zararsız varlıklardır. Kimine göre balıktan daha çok kaplumbağa huzur verir. Aslında diğer evcil hayvanlar da huzur bulmak amacıyla beslenirler lakin akvaryum canlıları bu konuda kesinlikle daha fazlasını sunmaktadırlar. Peki, ala kaplumbağa bakımı nasıl yapılır ve nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

Kaplumbağa Beslerken Yapılan Yanlışlar

kaplumbağa bakımı

“Kaplumbağa bakımı zor iştir” diyorum, fakat bunu sizi caydırmak için söylemiyorum. Sadece kaplumbağa almaya karar verdiğinizde çok basit bir işlemmiş gibi davranmamanız açısından söylüyorum. En nihayetinde elinizin altındakinin bir canlı olduğunu unutmayın ve kaplumbağa bakımı için bilgi sahibi olmanız gerektiğini kabullenin. Genellikle ilk defa kaplumbağa alanların yaptıkları ilk iş; küçük bir kap alıp içine birkaç taş parçası yerleştirip ardından da kaplumbağayı suya salmaktır. Bu, çok yanlış bir şeydir. Aynen bunun gibi kocaman bir akvaryumun içerisine ufacık bir kaplumbağa bırakmak da yine yanlıştır.

kaplumbağa bakımı

Kaplumbağalar, balıklar gibi değiller. Yani sürekli suda kalamazlar. Zaman zaman akvaryumun veya içinde beslediğiniz kabın dışına çıkmak isterler. Dolayısıyla çok küçük bir kap alıp içine taş doldurmak kaplumbağanın su özgürlüğünü elinden alacaktır. Aksine büyük bir akvaryumda beslemeniz de yine karada yaşamasını engelleyecektir. Kaplumbağaların da aynen balıklar gibi Isıtma, aydınlatma, sıcaklık kontrolü ve filtrasyon ihtiyaçları vardır. Bu yüzden akvaryumunuzu veya bir kapta beslemeyi düşünüyorsanız kabınızı kesinlikle bu ihtiyaçlara uygun olarak seçmeniz gerekiyor.

Kaplumbağa Nasıl Beslenir?

kaplumbağa bakımı

En çok sorulması gereken sorulardan biri de kaplumbağa nasıl beslenmelidir sorusu olması gerekiyor. Zira yeni sahip olmuş kişiler bu konuda çok büyük yanılgılara kapılmaktadırlar. Sağdan-soldan duydukları ile hareket ederek kedi maması veya sosisle beslemeye başlarlar. Peki, bunun ne kadar doğru olduğunu düşünüyorsunuz? Kesinlikle yanlış bir besleme tipidir. Her hayvanda olduğu gibi kaplumbağalarda da türler vardır ve her türün kendine has özellikleri ve tükettikleri bazı yemler vardır. Yani kedinin yemesi gereken mamayı kaplumbağaya yedirmeye kalkışırsanız ilk etapta sorun olmasa bile ilerleyen zamanlarda sağlığının kötüye doğru yol aldığını göreceksiniz.

kaplumbağa bakımı

Kaplumbağa yemi, petshop mağazalarında satılmaktadır. Yani bu hayvanların kendilerine göre bir besin değeri vardır. Tabi diğer mama veya yemlerde olduğu gibi kaplumbağa yemi de dikkat edilerek tercih edilmelidir. Zira içeriğinde hayvanınıza zarar verebilecek maddeler bulunuyorsa, kesinlikle bundan uzak durmalısınız.

Kaplumbağa yeminin yanında marul, yeşillik ve farklı bitkiler verilebilir. Et olarak da haşlanmış balık, tavuk, karides gibi proteini yüksek ürünler verilebilir. Ayrıca kaplumbağalar için özel hazırlanmış gıda takviyelerini de haftada 1-2 kere kullanmak gerekir.

Su Kaplumbağaları İçin Akvaryum

kaplumbağa bakımı

Kaplumbağların en büyük ihtiyaçlarından bir tanesi de yüzebilecek alan bulabilmektir. Yüzecekleri suyun sıcaklığı, 25-26 derece arasında olabilir. Eğer su sıcaklığı soğuk olursa kaplumbağa hastalanabilir veya kış uykusuna yatabilir. Suyun sıcaklığını uygun bir şekilde ayarlamak için termometre kullanılabilir.

Su Kaplumbağalarının en büyük ihtiyaçlarından bir tanesi de güneş ışığıdır. Gün içerisinde 7-8 kere güneş ışınında 15-20 dakika kadar durmalıdır. Ayrıca kaplumbağaların istedikleri zaman su içerisine girebilmeleri gerekmektedir. Eğer kaplumbağanızı düzenli olarak güneş ışığına çıkartamıyorsanız, arada bir UV lamba kullanarak ihtiyacı olan güneş ışınlarını almasını sağlayabilirsiniz.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup