KediKuşlar

Kediler ve Kuşlar

Kedilerle köpekler anlaşamazlar, kuşlar kedilerden korkarlar vs. tüm bunlar aslında zıt karakterli olmalarından kaynaklanıyor fakat esas problem kedilerin kuşlarla anlaşamamasındaki neden bu da değil, asıl neden doğalarındaki avcılık içgüdülerinden kaynaklanmaktadır.

Kedilerle kuşları aynı evde beslemek gerçekten zordur, kedi fırsatını yakaladığı an kuşa saldırır ve bunu masum bir şeymiş gibi yapar, çünkü başında da dediğim gibi kedilerin avcılık içgüdüleri vardır ve belki de ağzıyla yakaladığı kuşu sahibine bir hediyeymiş gibi düşünmeye başlar.

Kediler ve Kuşlar

Kediler, toplum arasında kuşların katilleri olarak görülürler, hatta bazı ötücü kuşların neslinin tükenmesinin günahkârları da kediler olarak görülür. Peki, gerçek böyle midir? Yaptığımız araştırmalara göre bu yargılama tamamen yanlıştır, daha önceki dönemlere yani kedilerin atalarının dönemlerine bakıldığında Afrika yaban kedisi ve türlerinin yüzde 80’lik besinlerinin farelerden oluştuğu görülüyor, geri kalan yüzde 10-20’lik kısmını kuşlar, yüzde 13’lük bölümünü ise sürüngenler oluşturuyor. Yani anlaşılan o ki kediler hakkında “kuş katili” söyleminin haklılık payı çok düşüktür.

Kediler ve Kuşlar

Kediler, doğal hayatlarında yırtıcı hayvanlardır ve kuşlar ile yavruları kesinlikle onlar için en iyi av çeşididir. Ancak şu gerçeği kabullenmek gerekiyor; doğanın en büyük düşmanı kediler veya diğer hayvanlar değil, bilinçsizce avlanan insanlar, çarpık şehir hayatı, nükleer santraller gibi durumlardır.  Tüm bunların doğaya ve kuşlara verdiği zararın çeyreğini bile kediler vermiyor, verdikleri zarar da sokak veya doğal yaşamdaki kediler için fıtrat gereği, evcil kediler için ise sahiplerini ödüllendirme algısı ile yaşanmaktadır.

Kediler ve Kuşlar

Kedilerin doğal fıtratları bozulamaz

Kedilerin iyi birer avcı oldukları aşikardır, hatta kolay avlayabildikleri hayvanları affetmezler bile. Mesela kuşlar, sürüngenler, haşereler veya fareler hem kedilerin fıtratlarında “düşman” hayvanlar olduğu için hem de avlanması kolay olduğu için gözden kaçırmazlar. Fakat bunun dışında kedilere haksızlık etmemek gerek. Evde hem kedi hem de kuş beslemek istiyorsanız, kedinize yüklenmenize gerek yok.

Kediler ve Kuşlar

İyi bir eğitim kedi ile kuşunuzu arkadaş kılar

Her ne kadar çok zor olsa da zamanla kedilerle kuşların birbirlerine alışabildikleri bir gerçektir. Tabi sadece kedi-kuş arasındaki arkadaşlıklarla sınırlı değil mesela köylerde yaşayanlar daha fazla tanıklık ederler; bazen bir kedi ile tavuk yan yana yürüyebiliyorlar ve birbirlerine zarar vermiyorlar. Bu şekilde evcil kedilerin de kuşlarla arkadaşlık etme durumları söz konusu olabilir, sadece biraz sabır ve doğru eğitim verilerek bunu başarmanın mümkün olabileceğini altını çizelim…

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup