Kedi

Kedilerde Davranış Bozuklukları ve Tedavisi

Her canlıda olduğu gibi kedilerde de dönem dönem davranış bozuklukları görülebilir. Bu durumlar normaldir, ancak sebebini öğrenerek çözüm üretmek de gerekliklerden biridir.

Kedilerde Sık Görülen Davranış Bozuklukları

Kedilerde davranış bozuklukları; tırmalama, kum kabını istememe veya reddetme, idrar püskürtme, oynarken kaba davranmak, sık sık aynı hareketleri tekrarlamak, uykusuzluk veya gece vakti hareketlilik, sürekli miyavlama vs. tüm bunlar kedilerde davranış bozukluklarının olduğunu gösteren durumlardır. Başında da dediğim gibi bunlar normal şeylerdir fakat üzerine gidip sebebini öğrenmek ve sonuca ulaşmak da sahibinin görevidir. Peki, bu tip davranış bozukluklarının nedeni nedir?

Kum kabını kullanmayı reddetme

Kediler, diğer evcil hayvanlara göre çok daha titizdirler. Temizliklerini kendileri yaptıkları için onlar için ayrılan bölümlerin de hijyenik olmasını yeğlerler. Kedi kumu kirli ise veya kabı kedinizin hoşuna gitmiyorsa, kum kabını kullanmayı reddedecektir. Bu sorunu çözmek için öncelikle temiz bir kap veya karton bulmanızı öneririm, içine de temiz kum koyun ve evin farklı bir köşesine koyun. Hatta imkanınız varsa birkaç kartonun içerisine değişik kalitede kum koyun. Böylelikle kedinizin hangi kumu tercih ettiğini de öğrenmiş olursunuz.

İdrar Püskürtme- İşaretleme

Kedilerde içgüdü diğer hayvanlara göre daha güçlüdür. Sevimli oldukları kadar diğer kedilerle aralarının bozuk olduğu da görülebilir. Başka kedilerin varlıkları zaman zaman onlar için tehdit algısına neden olur. Böyle durumlarda kediler idrar püskürterek diğer kedilere “geri dur” sinyali verirler. Evde birden fazla kedi besliyorsanız, kedinizin idrar püskürtmesinin nedeni bu olabilir. Sadece bir kedi varsa, çevresinde kediyi rahatsız eden veya tedirgin eden şeyleri uzaklaştırmayı deneyin.

Tırmalama

Kedilerde tırmalama aslında davranış bozukluğundan kaynaklanmaz. Kediler oyun oynarken veya bir yere işaret bırakmak isterken veya tırnaklarını sivriltmek istediklerinde tırmalama yoluna giderler. Bu durum evcil kedilerde görüldüğünde elbette ev eşyalarına zarardan başka bir şey getirmez. Bu yüzden kedinizin tırmalamasından şikayetçi iseniz evin farklı köşelerine tırmalama tahtaları koyun.

Kaba- sert bir şekilde oynama

En çok oyun oynamayı seven evcil hayvanlar kedilerdir. Ancak kedilerin oyun oynamaları bazen can yakıcı olabilir. Tırmalamaları, pati atmaları veya kaba-sert şekilde oynarlar. Tabi bu da sahibi için can sıkıntısına neden olabilir. Bu durumdan kurtulmak için yapmanız gereken şey, kedilerin oynayabileceği oyuncakları seçerken dikkatli davranmaktır. Mesela bir top, oyuncak fare ya da yuvarlanmış kağıt bile bu durumun önüne geçmenize yardımcı olabilir.

Kedi oyuncakları isimli yazımıza da göz atabilirsiniz.

Kompülsif (tekrarlayan) davranışlar

Kediler, sevimli oldukları kadar ilgiyi de çok severler. Bu nedenle bazı zamanlarda kompülsif hareketlerde bulunabilirler. Eğer bunun nedeni dikkat çekmek ise kesinlikle kedinizle aranızı biraz açmanızı öneririm. Böylesi durumlarda eğer kedinize daha fazla ilgi gösterirseniz bunu alışkanlık haline getirecektir. Bunun dışında yapmanızı önerdiğim bir diğer şey, kedinizin ilgisini çeken oyuncaklar edinmenizdir. Yine de sorun düzelmiyorsa bir veterinere göstermenizi öneririm.

Geceleri hareketlilik

Kediler, gün boyu oyun oynasalar da oyun oynamaktan yoruldukları pek görülmez. Ancak bu durum sık acıkmalarına neden olur ki akşam saatlerinde oynayan kediler acıktıklarında etraflarında yiyecek bir şeyler aramaya koyulurlar bu da ev sakinlerini huzursuz eder. Bu tür durumlardan korunmak için kedinizin yuvasının yakın bir yerine otomatik açılır yemek kapları koymanızı öneririm.

Saksı Eşeleme

Kediler her ne kadar etobur canlılar olsa da bazen ot yemeyi tercih edebilirler. Bu içgüdüsel davranışlarının farklı sebepleri olabilir. Örneğin, tüy yumağından kurtulmak, vitamin – mineral eksikliği gibi durumlarda ot yemeyi tercih edebilir. Özellikle kedi otuna karşı zaafları bulunur, ancak evde bulunan çoğu bitki kediler için zehirlidir. Bu yüzden evde kediler için uygun olan bitkileri yetiştirmek iyi bir başlangıç olacaktır. Bunun için kedi çimi tohumu alabilirsiniz. Diğer bitkilerinizi de kedinizden uzak bir yere koyarak koruyabilirsiniz. Bunun yanında saksı eşeleme huyu varsa saksıların üzerine çakıl taşı koyulabilir.

Mutfağa Girme 

kedilerde davranış bozuklukları

Kedilerin en sevdiği aktivitelerden bir tanesi de yüksek yerlerde gezmektir. Özellikle sevdikleri bir yiyecek varsa mutfakta gezmekten çok zevk alırlar. Sırf bu yüzden ortalığı birbirine katması da muhtemeldir. Eğer mutfağınızın kapısı bulunuyorsa çözüm kolaydır, ancak açık mutfaklar için sorun biraz daha büyüktür. Kedinizi mutfaktan uzak tutmak için ulaştığı yerlere acı spreyler sürebilirsiniz. Ayrıca aynı ortamda yemek yerken kendi yemeğinizden vermeyin ve mama kabını mutfağın yakınına koymayın.

Bunun dışında da kedilerde bir takım problemler görülebilir. Tüm bu davranış bozuklukları ile başa çıkmak için öncelikle kendi bildiğiniz yöntemleri uygulamanızı öneririm. Eğer bir fikriniz yoksa kısa zamanda bir veterinere göstermenizde fayda olacaktır.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup