Sağlık

Kedilerde Gençlik Hastalığı

Kedi sahiplerinin dikkat etmeleri gereken bir konu da hastalıklar konusudur, özellikle kedilerde gençlik hastalığı ölümcül bir hastalıktır ve buna karşı dikkatli davranmak gerekiyor.

Panlökopeni (panleukopenia) veya “kedi bulaşıcı enteritis” olarak da bilinen viral hastalık, oldukça tehlikeli ve ölümcül bir hastalıktır. Çoğu zaman kedilerde bu hastalığın belirtileri hâsıl olmasına rağmen sahiplerinin dikkatsiz veya bilinçsiz davranmaları nedeniyle kedilerde ölüm meydana gelebiliyor.

kedilerde gençlik hastalığı

Gençlik hastalığı, solunum yoluyla, dışkı veya idrar yoluyla bulaşır ve bir tür virüstür. Bu virüs vücuda bulaştıktan sonra ciddi anlamda sorunlar kendini göstermeye başlar çünkü virüs beyaz kan hücrelerine saldırır, burada mide ve bağırsağı kuşatarak etkisi altına alır ve neticede kan kaybı yaşamaya başlar. Panlökopeni, kan kaybı yaşatmaya başladıktan sonra kalp ve solunum sorunlarına neden olur, böylelikle kedinin hayatı büyük oranda riske girer, dikkatli davranılıp tedavi sürecine girilmediğinde kedinin yaşaması çok zorlaşır.

Kedilerde Gençlik Hastalığı Teşhisi

kedilerde gençlik hastalığı

Kedilerde gençlik hastalığı belirtileri söylediğim gibi olsa da teşhis koymak kolay değil. Fiziksel muayene, kan ve idrar tahlili veya anamnez ile ön tanı konulabilse de hastalığın kesin teşhisini koyacak formül IFA (antikor testi), PCR (Polimeraz Zincir Reaksiyonu) ve serolojik muayeneleridir. Ancak bunlar yüksek maliyet gerektiren testlerdir.

kedilerde gençlik hastalığı

Panlökopeni hakkında yorum yapan uzmanlar, hastalığın çok sinsi olduğunu ve bu virüsün bir ortamda ortalama 1 yıl kadar kalabildiğini söylüyorlar. Tabi bunu söyleyen uzmanlar, ortamın dezenfekte edilip edilmemesinin çok önemli olmadığını da belirtiyorlar, gençlik hastalığı virüsü, illa temas yoluyla kedilere bulaşmaz. Kıyafetlerden virüs taşıyan bir kaptan veya tuvaletten de bulaşabiliyor. Yetişkin kedilerde kurtulma riski daha yüksek olsa da yavru kediler için oldukça tehlikeli bir virüstür ve kedilerde ortalama ölüm vakası yüzde 75 olarak tespit edilmiştir, erken teşhis konup tedavi gören kedilerde ise büyük olasılıkla körlük baş göstermiştir.

Kedilerde Gençlik Hastalığı Belirtileri

kedilerde gençlik hastalığı

Yukarıda da ifade ettiğim gibi panlökopeni virüsü kedilere bulaştığında bunu anlamak çok da kolay değildir. Hatta çoğu zaman kedi sahipleri diğer hastalıklarla karıştırabiliyorlar. Fakat en önemli belirtileri; iştahsızlık, yüksek ateş, kusma, depresyon ve ishaldir, yavru kedilerde ek olarak göz retinasında hasarlanma görülebilir.

Dişi kedilerde görülen gençlik hastalığının en tehlikeli dönemi hamilelik dönemidir, bazen virüs doğum yapmasına engel olabilir, böyle bir durumla karşılaşıldığında sezeryan ile yavrularının alınması gerekiyor.

Kedilerin Gençlik Hastalığına Yakalanmaması İçin Yapılması Gerekenler

kedilerde gençlik hastalığı

Her ne olursa olsun bir kediyi veya diğer evcil hayvanı hastalıklara karşı korumak için öncelikle aşılarını zamanında yaptırmanız ve bunu aksatmamanız gerekiyor. Davranış  bozuklukları, psikolojik sorunlar ve yukarıda saydığımız bazı belirtileri görmeye başladığınızda kesin tanı için kliniğe gösterin, tanı netleşirse aşağıdaki kurallara dikkat etmeniz gerekecek.

  • Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine özen gösterin.
  • Sokak hayvanları ile temas kurmalarına izin vermeyin.
  • Kedinizi kendi yerinden başka bir yere (otel, barınak veya emanet) bıraktıysanız, aldığınızda mutlaka kontrollerini yaptırın.
  • Kedinizin ilk aşısını 6-8 haftalık iken ikinci aşısını 10-12 haftalık iken üçüncü aşısını ise 4 aylık olduğunda yaptırın. 6 haftalık olmayan kedilere aşı yapılması önerilmiyor çünkü bu dönemde bağışıklık sistemi güçlenmiyor.
  • Kedinizin aşılarını yaptırmadan önce hastalık veya hamilelik durumu olmadığından emin olun.
  • Virüs herhangi bir yerde olabilir. Toprakta, kullandığınız kapta veya kıyafetlerde olabilir bu nedenle hijyeni elden bırakmamanız gerekiyor.

Tüm bunlarla beraber kedilerin beslenmesi de çok önemlidir. Günlük ihtiyaçlarını karşılayabileceği mama kullanılması sayesinde daha sağlıklı bir kediniz olacaktır. En uygun kuru mamalara ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup