Sağlık

Kedilerde görülen kanser türleri nelerdir?

Evcil hayvanlar arasında en sevilen ve en çok tercih edilen kediler, hassas yapılarından dolayı dikkat edilmesi gereken varlıklardır. Kedilerde kanser, sık görülebilen bir hastalıktır fakat erken teşhis ve müdahale hastalığın ölüme yol açmasını engelleyebilir.

Kanser, organizmadaki hücrelerin anormal bir şekilde ve kontrolsüz olarak meydana gelen tümörlerden dolayı oluşan bir hastalık türüdür. Aslında “kanser” kelimesi, tek başında incelenebilecek veya tek bir hastalık adına verilebilecek genel bir tabir değildir. Kanser çeşitleri bir hayli fazla olup insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da görülebilir. Kedilerde kanser görülebilen kötü huylu tümör olup tamamen bağışıklık sistemine bağlı ve genetik bir hastalıktır.

kedilerde kanser türleri

Kanser, insanlarda olduğu gibi kedilerde de farklı türden kendini gösterebilir. Deri, burun, göz, tüm uzuvlar, akciğer, karaciğer, doku, bağırsak, lenf kanseri, parmak ve viral kökenli kanserler olmak üzere çok sayıda kanser türü kedilerde görülebilmektedir. Başında da dediğim gibi genellikle genetik olan kanser türleri, bağışıklık sisteminin doğru çalışmamasından dolayı da meydana gelebilmektedir. Kedilerde görülen kanser türleri bazen insanlarda görülen kanser çeşitleriyle aynılık gösterebilirler.

Kedilerde Kanser Belirtileri

kedilerde kanser türleri

Kanser, kısa sürede kendini gösterebilen ölümcül bir hastalık olmakla birlikte yavaş yavaş vücudu etkisi altına da alabilir. İştahsızlık, kusma, depresyon, inkordinasyon bozukluğu gibi şüphe ettiğiniz her durum karşısında yapmanız gereken en önemli şey veteriner uzmana tedavi ettirmek ve varsa belirtileri uzmanın verdiği yönergelere uyarak kedinizin yeniden sağlığına kavuşmasını sağlamak olacaktır. Yukarıda saydıklarımızın yanı sıra en sık görülen belirtiler şunlardır:

  • İyileşmeyen Yaralar: Eğer hiç bir sebebi olmamasına rağmen kedinizin vücudunda yaralar görülüyorsa ve bu yaralar iyileşmiyorsa kanser belirtisi olabilir.
  • Burun Kanaması: Sürekli olarak durduk yere kedinizin burnu kanıyorsa kanser türlerinden bir tanesine işaret ediyor olabilir.
  • Şişlikler: Vücudun herhangi bir bölümünde çıkan şişlikler kanser belirtisi olabilir. Bu şişlikler kedilerin karınlarında, bacaklarında, sırtlarında veya vücudunun herhangi bir yerinde olabilir.
  • Anormal Ağız Kokusu: Kedilerde sık görülen kanser türlerinden bir tanesi ağız içi kanserleridir. Bu kanser türünün en belirgin özelliği ise ağır bir ağız kokusudur. Kedilerde ağız kokusu her ne kadar normal bir durum olsa da bu ağır koku, ağız bakımı yapılmasına rağmen gitmeyecektir. 

Kedilerde Kanser Teşhisi

kedilerde kanser türleri

Kanser, sinsi bir hastalıktır. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de kanser teşhisi kan tahlili ile her zaman ortaya konulmaz. Bazen tüm vücudunu sarmasına rağmen kendinin kan değerleri gayet normal görülebilir. Hatta iştahı normal olabilir, oyun oynama saatlerinde veya oyun oynarken herhangi bir belirti bile görünmeyebilir. Bu durumda kedi sahiplerinin mutlaka yapmaları gereken şey periyodik olarak uzman veterinere göstermeleridir. Bununla birlikte 10 yaşını geçirmiş pediatrik kedilere yılda bir kez uzman veterinere muayene ettirmek gerekmektedir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de erken teşhis çok önemlidir.

kedilerde kanser türleri

Kedilerde sık görülen kanserlerden biri viral kökenli kanserlerdir. Bu kanser türüne karşı kedinizi korumak için yıllık yapılması gereken aşıları yapmayı ihmal etmemeniz gerekiyor. Kedilerde kanser olma durumu bağışıklık sistemi ile alakalı olduğu için sahiplerinin en önem vermeleri gereken konuların başında beslenme konusu gelmektedir. Kedi maması alırken içeriğine dikkat etmek, düzenli beslenmelerini sağlamak ve bununla birlikte bağışıklık sistemine destek olan FIV aşısını yaptırmaları önerilmektedir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup