GenelKedi

Kedilerde Kulak Uyuzu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerde kulak uyuzu mikroskobik boyuttaki böceklerden dolayı oluşmaktadır. Kulak uyuzu kediler için ağrılı, akıntılı, kötü kokulu bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi sağlıklı ise vücuttaki tüm mikroplarla savaşabilir ancak bağışıklık sistemi düştüğü zaman hastalıklara yakalanmak daha kolay olacaktır.

Alerji ile çok alakalı olan bir hastalık değildir. Ancak alerjik olan kedilerde kulakla alakalı olan deri döküntüleri, kulak enfeksiyonları, iç kulak iltihabı çok daha kolay görülür. Böyle bir durumda böceklerin kulakta yaşaması daha kolay olacaktır.

 

Kedilerde Kulak Uyuzu Belirtileri

Kedilerde kulak uyuzunu anlamanın en kolay yolu kaşıntıdır. Tüm uyuz türleri kaşıntıya sebep olur dolayısıyla kulak uyuzunda da kaşıntı görülür. Genellikle kulak arkasında yara oluşur ve daha sonra kulak yaralarından dolayı veteriner hekime gidilir. Ancak aslında yaranın oluşma sebebi kulak uyuzudur. Bu uyuz böcekleri gözle görülmediği için hekimin mikroskop ile incelemesi sonucunda ortaya çıkar.

Kulak uyuzu çok kaşıntı yaptığından dolayı oluşacak olan yaraların yanında kedi strese girebilir. Bunun sonucunda normalden daha fazla tüy dökülmesi görülebilir. Genel olarak kedilerde stres oluşursa ilk gözlemlenecek olay tüy dökülmesi olacaktır.

Kedilerde Kulak Uyuzu Nasıl Tedavi Edilir? 

Kulak tedavisi genel olarak bağışıklık sistemiyle ve ne kadar süredir uyuz yaşadığına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Genellikle ilaç ile tedavi edilir ve en fazla iki doz sürmektedir. Burada bağışıklık sistemi çok önemlidir. Ancak kulaktaki oluşan yaraların iyileşmesi bir ay kadar zaman alabilir.

Kedinin kulak uyuzundan tamamen arındırılması mümkündür. Hatta eğer uyuz böceklerinden tamamen arındırılamazsa kalan uyuz böcekleri üreyerek ilerleyen zamanlarda tekrardan kulak uyuzu sorununa yol açacaktır. Dolayısıyla tamamen temizlenmesi gerekir. Tedavi süresince mikroskobik testler sonucunda tamamen uyuz böceklerinden kurtulunabilir.

Kedileri Kulak Uyuzundan Korumak İçin Yapılması Gerekenler

Kedilerde kulak uyuzunun yaşanmaması için evde kulak temizliği yapılabilir. Ancak kulak çubuğuyla vs. kulak temizliği yapılamamalıdır. Kediler için özel hazırlanmış aparatlar ve kulak temizleme solüsyonları kullanılarak kulak temizliği yapılmalıdır. Eğer kedinizde kulak temizliğine önem veriyorsanız kulak uyuzuyla karşılaşma ihtimaliniz oldukça düşüktür.

Ayrıca evde yaşayan kedilerin sokağa salınmaması gerekir. Sokağa salınmış kedilerde uyuz olma riski daha yüksektir. Çünkü; sokak kedilerinde uyuzla karşılaşılması çok daha mümkündür. Ayrıca kedinizi düzenli olarak veterinere götürüyorsanız kulak uyuzu görme ihtimaliniz çok düşüktür. Mümkünse ayda bir veterinere gidilmelidir. En azından üç ayda bir periyodik olarak veteriner kontrolünde olunması gerekir.

Kedilerde kulak bakımı için en uygun olan ürünlere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup