Kedi

Kedilerde Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

İnsanlarda son zamanlarda daha sık rastlanılan şeker hastalığı, kediler için de tehdit oluşturuyor. Bu yüzden kedi sahiplerinin bu konuda dikkatli olmaları gerekiyor.

Pankreasın yeteri kadar insülin üretememesi durumunda, şekerin hücrelerin içine girmesine neden olur. Hücreye giren şeker burada glikojen olarak depolanmaya başlar. Bu da kan şekeri düzeyinin yükselmesine neden olur ki “diyabet” hastalığı veya halk arasında “şeker hastalığı” olarak adlandırılan hastalığın meydana gelmesine neden olur.

kedilerde şeker hastalığı

Kedili bir hayat yaşayanların kedileri konusunda bir hayli dikkatli davranmaları gerekiyor. Özellikle de beslenmeleri konusunda çok daha dikkatli davranmaları, sağlıklı bir hayat sürdürmeleri açısından önemlidir. Sağlıklı kedilerde şeker oranı 63-132 mg/dl olarak kabul edilir yani bu değerde şekeri olan kediler sağlıklı kedilerdir.

Şeker Hastalığının Belirtileri

İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de şeker hastalığının bazı belirtileri vardır ve insanlardaki belirtilerle neredeyse aynıdır. Aşırı yemek yeme isteği, fazla su içme, idrar da yoğunluk gibi belirtilerdir. Bu belirtilerin net olarak şeker hastalığı olduğunu anlamak için kan ve idrar tahlili yapılır. Tabi kan ve idrar tahlili net sonuçları verse de kedi sahiplerinin bu belirtilerle karşılaşmaları durumunda vakit kaybetmeden veteriner uzmana gitmeleri ve gerekli kontrollerin yapılmasını sağlamalıdırlar.

Şeker hastalığı artık günümüzde sıradanlaşan hastalık türlerinden biri haline gelse de dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Kedilerde şeker hastalığı gözlerde katarakt, böbreklerde ve vasküler sistemde hasarın oluşmasını etkiler. Kısa sürede etkisini göstermese de uzun vadede kedinizin sağlığını büyük ölçüde riske atar.

kedilerde şeker hastalığı

Kedilerde şeker hastalığının önüne geçmek ve önlemek için yapılması gereken en önemli şey, kedinizi periyodik olarak veteriner uzmana göstermenizdir. Kan ve idrar tahlili yaptırmayı ihmal etmemeniz, varsa şeker hastalığının önüne geçmek için en iyi önleme yöntemi olacaktır.

Kedilerde Şeker Hastalığı Tedavisi

İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de görülebilen şeker hastalığının tedavisi için kararlı ve sabırlı olmak çok önemlidir. Ünlük insülin enjeksiyonlarının yapılması veya tabletle içirilmesi, şeker hastalığının önüne geçmede başlangıç olarak uygulanması gerekiyor. Doğru bir diyet ve diyete bağlı kalmak da yine hastalığın ilerlemesini engellemede etkili bir yöntemdir.

Hastalıklar konusunda vücutları ve iç organları çok dirençli olmayan kedilerin hastalık süreçlerinde dikkat edilmesi gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Daha da önemlisi hastalık belirtileri olsun veya olmasın başta satın aldığınız kedi mamasına dikkat etmeniz gerekiyor. İçeriğinde kedinizin sağlığını riske atacak katkı maddelerinin olmadığından emin olmakla kedi maması almaya karar vermeniz faydalı olacaktır.

Kedilerde Şeker Hastalığı Nedenleri

Kedilerde şeker hastalığının en büyük sebebi kedilerin kilolu olmasıdır. Özellikle obez kediler için risk faktörü oldukça yüksektir, ancak her kilolu kedi şeker hastalığına yakalanacak diye bir kaide yoktur. Yine de kedilerde fazla kilo pek çok hastalığa öncülük yapabilir.

Kedilerde şeker hastalığına yol açan diğer unsurlar ise şunlardır;

  • Genetik faktörler
  • Dişi kedilerde hormonal değişimler
  • Yaş (özellikle orta yaş ve yaşlı kedilerde diyabet ile daha sık karşılaşılır)
  • Irksal özellikler (bazı kedi ırkları diyabete diğerlerinden daha yatkındır)

Kedilerde diyabete yol açan en temel nedenler bunlardır.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup