GenelKedi

Kedilere Hangi Aşılar Yaptırılmalıdır? Karma Aşı

Kedilerde düzenli olarak yapılması gereken aşılar vardır. Bunlar; karma aşısı, lösemi aşısı, kedi AIDS aşısı ve kuduz aşısıdır. Bununla beraber kist aşısı olarak bilinen paraziter uygulamalar düzenli olarak yapılmalıdır. Dış parazitler için ise uygun ilaçlar kullanılmalıdır.

Parazit uygulaması aşısı dışındakiler senede bir kere yaptırılmalıdır. Parazit aşıları ise 3 ayda bir muhakkak yaptırılmalıdır. Koruyucu tedavinin en önemli unsuru aşılamadır. Aşılamadan sonra bir takım hastalıkların önüne geçilmiş olacaktır.

Kedilerde Lösemi Aşısı Yaptırmak Şart Mıdır?

kedilerde aşının önemi

Kedilerde lösemi hastalığı bağışıklık sistemini büyük oranda baskılayan bir rahatsızlıktır. Bu hastalığın bulaşması temas ve vücut sıvılarıyla bulaşmaktadır. Kedilerin toplu olduğu ortamlarda çok hızlı bir şekilde yayılır. Bundan korunmanın yolu; yavru kediler için test yapılıp hasta olmadığı anlaşılarak aşılama yapılmasıdır. Aşılama 8 haftalık veya daha küçük kedilerde iki doz olarak uygulanır. Her doz arasında 2 veya üç hafta ara vardır.

Yetişkin kedilerde ise tek doz aşı yeterli olacaktır. Her kedinin lösemi olacağı kesin değildir. Ancak lösemi ortaya çıktığı zaman hangi organın etkileneceği belli olmayacağından önceden önlem almak için aşı yaptırmak gerekmektedir.

Kedilerde Karma Aşı Hangi Hastalıklara Karşı Etkilidir?

kedilere yaptırılması gereken aşılar

Karma aşısı kedilerin panlökopani, kedi herpes virüsü ve kalisivirüs hastalıklarına karşı koruma sağlamaktadır. Panlökopani oldukça tehlikeli bir hastalık çeşididir. 6 aydan küçük kedilerde büyük oranda ölümle sonuçlanan bir hastalıktır. Herpes ve kalisi virüs ise kedilerde solunu yolunu etkileyen hastalıklara yol açmaktadır.

Kedilerin solunum yolu hastalıklarının çok büyük bir oranı bu iki virüsten kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla aşılama oldukça önemlidir. Aşılama yavru kedilerde 2-3 hafta aralıklarla iki doz şeklinde uygulanmalıdır. Yetişkinlerde ise tek doz karma aşı yeterli olmaktadır.

Kedilerde Parazit Aşıları Ne Kadar Arayla Yaptırılmalıdır?

kedilere yaptırılması gereken aşılar

Kedilerde iç parazit olarak ince bağırsak kurt kılları, tenyalar, askaritler, kalın bağırsak kurtları, akciğer kurtları ve kalp kurdu görülmektedir. Bu parazitler kedilere ciddi sorunlar yaratabilir. İshal, kusma, kilo kaybı, kansızlık ve anemi gibi sorunlar görülebilir.

Bu durumun önüne geçmek için düzenli olarak türe göre değişen kürde parazit tedavisi yaptırılmalıdır. Evde yaşayan kedilerde sorunun önüne geçtikten sonra 3 ayda bir koruyucu tedavi uygulanmalıdır. Risk oranı daha yüksek olanlarda veteriner hekimin önereceği ürünleri önerilen süreyle kullanmak gerekmektedir.

Kedilere Hiç Aşı Yaptırmamak Doğru Mudur?

kedilere yaptırılması gereken aşılar

Ülkemizde özellikle sokak kedilerinin sayısı fazladır veya toplu şekilde bir arada bulunan kedi gruplarında bulaşıcı hastalıkların yayılması oldukça olağandır. Kedilerin hastalıkları yaymasını engellenmenin tek yolu aşı yaptırmaktır. Aşısız bir kedi bulaşıcı hastalıklardan etkilenmesi çok normaldir. Bu hastalıkların sonucu ölüme kadar gidebilir. Aşı ile bu durumun önüne geçmek mümkündür ve kedilere kesinlikle aşı yaptırılmalıdır.

Kedilerde Aşı Takvimi

kedilere yaptırılması gereken aşılar

Yukarıdaki bilgilerden yola çıkarak, kediler için aşının hayati önem taşıdığını belirtebiliriz. Kediler için aşı takvimi ise aşağıdaki gibi olmalıdır.

YAŞ UYGULAMA
6-8 Haftalık Genel Kontrol / İç ve Dış Parazit (İki ayda bir tekrarlanır)
8-10 Haftalık Genel Kontrol / Karma Aşı
9-11 Haftalık Genel Kontrol / Leukemia (Lösemi) Aşısı (Leukemia Testi)
10-12 Haftalık Genel Kontrol / Karma Aşısı (Tekrarı)
11-13 Haftalık Genel Kontrol / Leukemia (Lösemi) Aşısı (Tekrarı)
12-14 Haftalık Genel Kontrol / Kuduz Aşısı ( Üç Aydan Küçüklere Yapılmaz)
Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup