Kedi

Kedilerin duygularını nasıl anlarız?

İnsanların davranışları duygularının yansımasıdır. Bir insan surat asıyorsa üzgün olduğunu ya da bir şeylere kızgın olduğunu anlarız, başını tutarsa baş ağrısı çektiğini anlarız vs. hayvanlar da tıpkı insanlar gibi duygularını dışa vururlar aslında hareketlerinde, ama önemli olan bunu anlayabilmektir.

Kedi sahipleri, kedilerinin her davranışının ne anlama geldiğini bilseler kesinlikle onlarla daha iyi bir iletişim içerisine girerler. Miyavlama şekli, hareketleri ve davranışları aslında her biri bir şeyler anlatabilme çabası her biri kendine göre anlam içeren şeylerdir. Hayvan uzmanları, son zamanlarda kediler ve diğer hayvanlar üzerinde yaptıkları araştırmalar neticesinde, onların da duygularını hareketleriyle dışa vurduklarını tespit etmişlerdir. Kedilerde görülen bir takım davranışların anlamının da duygularının yansıması olarak değerlendiriliyor.

Kedilerin Duygularını Anlamak

kedilerde gençlik hastalığı

Kedilerin hareketlerinden duygularını anlamak mümkündür. Üzgün, heyecanlı, stresli, sinirli veya mutlu… Her bir hareketi bu duyguları yansıtır fakat bunları net olarak kestirmek bazen zor olabiliyor. Bu konuda uzmanlar da kendi aralarında fikir ayrılıklarına düşmüşler nedeni ise duyguların miktarının belirlenememesidir. “Çok üzgün kedi” ifadesinde “çok” kelimesinin miktarını tarif edebilmek için henüz bir alet keşfedilmiş değil.

Kediler Duygularını Nasıl Yansıtır?

kedilerde gençlik hastalığı

Duygudan kasıt aslında genel anlamda anlaşılan “duygusallık” değil, davranışların tamamını kapsayan bir kelimedir. Mesela bir kedi korktuğunda yaptığı ilk şey kaçıp bir yere saklanmaktır. Sokak kedileri üzerinde de bunu rahatlıkla görebilirsiniz. Sokak kedileri, evcil kedilere göre insanlardan daha fazla korkarlar ve siz zarar vermek için değil, sadece yoldan geçtiğiniz için bile kedi sizi gördüğünde hemen bir çöp kovasının arkasına saklanır. Bu kedinin korktuğunu gösteriyor. Kedilerin duygularını dile getirmesi hareketleri ile ölçülür, bir kedi sevinçli, mutlu ve sahibi ile uyumlu ise yaptığı hareketler farklıdır, üzgün veya kızgın olduğu zaman yaptığı hareketler çok daha farklıdır.

Duygusal Sorunlar

Kediler kendilerini rahat hissetmediklerinde veya bir şeylere kızıp küstüklerinde anlık olarak bazı tepkiler verirler. Fakat bu durum uzun süre devam ettiğinde bu defa davranış bozuklukları meydana gelir. Bazen kediniz için hazırladığınız en iyi kedi maması bile kedinizin hoşuna gitmediğinde hareketlerinde bir değişiklik görebilirsiniz. Ama daha da ileri derecede bir şeylere kızarsa ve bu devam ederse saldırganlık, aşırı derecede tüyleri temizleme ve sinirlilik gibi bazı davranış bozuklukları kendini gösterebilir.

Kedinizle daha iyi anlaşabilmek, hareketlerinden ne söylemek istediklerini kestirebilmek için biraz bilgi biraz da ilgi sahibi olmanız gerekiyor. Kedi beslemenin kolaylıkları ile birlikte zorluklarının da olduğunu unutmamak gerekiyor.

Kedilerin Beden Dili

Kediler hakkında en önemli tüyoları veren durumlardan bir tanesi de vücut hareketleridir. Örneğin, kediler kuyruklarıyla pek çok şeyi anlatmak ister. Bu yüzden kedilerin dilinden anlamak önemlidir. Aynı şekilde gözleri büyüdüğünde sevgi gösterisinde bulunabilir veya bir duruma tepki gösterebilir. Aynı şekilde hırlamaları mutlu olduklarını ifade eder.

Buradan yola çıkarak kedilerin beden diline hakim olmanın büyük önem taşıdığını görmek mümkündür.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup