KediSağlık

Kedilerin zehirlendiği nasıl anlaşılabilir?

Canlı varlıklar, yedikleri besinlerden dolayı zehirlenebilirler. İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da bu durum kendini gösterir. Kediler, diğer canlılara göre daha fazla seçenekle besin maddesi aldıklarından dolayı kedilerde zehirlenme daha fazla görülür. Peki, kedilerin zehirlendiği nasıl anlaşılabilir?

Kediler zehirlendiklerinde kendini gösteren ilk belirtiler; kusma, halsizlik, hareketlerde dengesizliktir. Tabi bununla birlikte ciddi bir zehirlenme ise şok belirtisi de kendini gösterebilir. Kediler, yapı olarak diğer hayvanlara göre daha hassas ve daha çabuk etkilenebilirler, örneğin köpeklerde zehirlenme olduğu zaman bağışıklık sistemi buna karşı daha fazla reaksiyon gösterebilir ama kedilerde durum böyle değildir, kısa sürede belirtileri kendini göstermeye başlar ve son aşamada şok denen olay meydana gelir. “Şok” olarak adlandırılan durum; kedi yan yatar, gözleri açık olur fakat hareketlerinize karşı herhangi bir tepki vermez.

Kedilerde Zehirlenme Belirtileri

Yukarıda saydığımız belirtilerin yanı sıra kedilerde zehirlenmenin belirtileri şunlardır;

  • Nefes darlığı
  • Kusma ve ishal
  • Mavi renkli bir dil
  • Bağırsak sorunları
  • Depresyon
  • İstemsiz nöbetler
  • Büyümüş göz bebekleri
  • Bayılma
  • Titreme
  • Öksürme ve hapşurma
  • Aşırı tükürük salgısı
  • Koyu renkli idrar
  • Nefes nefese kalma

Kedilerde zehirlenme ile karşılaşılan durumlarda en çok görülen belirtiler yukarıda listelediklerimizdir, ancak bunların haricinde farklı belirtiler de görülebilir. Bu belirtileri iyi gözlemlemeniz hayati önem taşıyabilir.

Kedi Zehirlenmesinde Ne Yapılmalıdır?

Yukarıda belirttiğim gibi kedilerin zehirlenmesi, kısa sürede etkilerini gösterebilen bir durumdur. Kusma, ishal, dengesizleşme, hareket bozukluğu ve son aşamada “şok” ile karşılaşılır. Şok durumunun son evre olduğunu söylemek gerekiyor, erken müdahale edilmediğinde kedide ölüm de meydana gelebilir, bu nedenle zehirlenme belirtilerinin ilk aşamaları kendini göstermeye başladığında veteriner hekime göstermekte fayda vardır.

Kedilerde zehirlenme belirtilerinin fark ettikten sonra ilk olarak rahat nefes alabileceği bir ortama götürün. Bu ortam kesinlikle soğuk olmamalıdır. Aynı zamanda kedinizi taşırken dikkatli davranın. Çünkü, agresifleşebilir ve size saldırabilir. Kediniz bu ortamdayken veterinerinizi arayın ve kısa süre içerisinde veterinere gidin.

Kedilerde zehirlenme ile karşılaşıldığında yapılan yanlışlardan bir tanesi kediyi kusturmaya çalışmak oluyor. Zehirlenme durumunda kedileri kusturmak yanlış bir davranıştır. Çünkü bazı maddeler mide asidi ile karıştığında yemek borusunda yada sindirim sisteminde geri dönüşü olmayan sorunlara yol açabilir.

Eğer veterineriniz kedinizi kusturmanızda bir sorun olmayacağını ifade ederse, kediniz kustuktan sonra aktif kömür verin. Aktif kömür, vücudun daha fazla zehir emmesine izin vermeyecektir. Bunun için kedinizin kilosu başına 1 gram aktif kömürü çok az su ile karıştırın. Karışım puding kıvamına geldiğinde şırınga ile kediye içirin.

Unutmayın buradaki en önemli nokta, kedinizi hızlı bir şekilde veterinere götürmek olacaktır.

Kediler Neden Zehirlenir?

Kediler de insanlar gibi farklı nedenlerden dolayı zehirlenebilirler. Gıda zehirlenmesi veya farklı bir şeyden dolayı zehirlenebilirler. Bu durumu anlamanın yolu veteriner uzmana göstermektir. Kendi başınıza kedinin neden dolayı zehirlendiğini anlamanız bir hayli güçtür. Gıda zehirlenmesi yaşayan kedilerde kedi maması seçimi çok önemlidir. Daha önce verdiğiniz mamanın markası veya türü değişmişse, muhtemelen kedinizin sindirim sistemi yeni mamaya alışmamıştır veya içerisindeki herhangi bir madde kedinin bünyesine zarar vermiş ve bu durum da kedinin zehirlenmesine yol açmıştır.

Kedi Maması Alırken Dikkat!

Kedi mamaları, son zamanlarda marka bakımından bir hayli artış gösterdi. Dünyanın her yerinde popüler olan markaların yanı sıra adları henüz yeni duyulmuş markalar da internet satış sitelerinde veya petshop mağazalarında kendini gösteriyor. Bu durumda kedi sahiplerinin kedi maması alırken çok dikkatli davranmaları gerekiyor. Daha önce kullanılmış, referansı çok olan ve kedi sağlığı üzerinde herhangi bir yan etkisi olmadığı tespit edilen mamaları tercih etmek her zaman için çok daha iyidir.

Kediler için en uygun kedi mamaları için buraya tıklayabilirsiniz. 

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup