GenelKediKöpek

Kedilerle köpekler gerçekten düşman mıdır?

Eskiden beri kedilerle köpeklerin düşman olduğu söylenir. Hatta iki kişi sürekli kavga ediyorsa onlar için en yakıştırılan cümle “kedi köpek gibiler” olur. Peki, gerçekten kedilerle köpekler ezeli düşmanlar mı, yani bir arada yaşamaları mümkün değil mi?

Bazı evcil hayvan besleyen kişiler, kedi ile köpeği bir arada beslemek ister. Ancak sonucunun kötü olacağından korktukları için tek tercihle yetinmek durumunda kalırlar. Fakat düşünülenin aksine aslında kedilerle köpekleri bir arada tutmak oldukça kolaydır. Sadece bilinmesi gereken bazı bilgiler vardır. Bunları sizinle paylaşarak içinizde tuttuğunuz bu özleme son vermek istiyoruz.

Kedilerle Köpekler Aynı Yerde Yaşayabilir

kedi köpek beslemek

Uzman araştırmacıların belirttiklerine göre kedilerle köpekler aslında çok iyi dostlar oldukları ortaya çıkmıştır. Dünyanın en büyük hayvan kurtarma ve sahiplendirme organizyonu olarak tanınan North Shore Animal League America’nın baş antrenörü ve davranış danışmanı Isabella Humel, kedilerle köpeklerin düşmanlığını bir “hayvan efsanesi” olarak tanımlıyor.

Tüm bu söylediklerinden sonra sözlerine “Kedilerle köpekler beraber çok mutlu yaşayabilirler” şeklinde devam eden Humel, aslında kedi ile köpeğin bir arada çok rahat yaşayabileceğini bir anlamda kanıtlar gibi. Peki, kedilerle köpekleri bir arada barındırmak için ne yapılması gerekiyor?

Köpekle Kediyi Aynı Evde Beslemek İçin Neler Yapılmalıdır?

kedi köpek beslemek

Bazı köpek ırkları gerçekten de kedilere karşı agresif olabilir. Bu yüzden öncelikle köpeğinizi iyi tanımanız gerekiyor. Eğer aynı evde hem kedi hem de köpek beslemek istiyorsanız aşağıdaki ipuçları size yardımcı olacaktır.

Kediyi güvende tutun

Kedinizle köpeğinizi birbirine alıştırma evresine ilk adım olarak kedinizi güvende tutmakla başlayabilirsiniz. Evinizin bir bölümünde kedinize özel bir alan belirleyin. Kedi kumu, kedi maması ve kedi yatağını ayırdıktan sonra köpeğin ulaşamayacağı şekilde kediyi güvene alın.

Köpeğinizi kontrol altında tutun

kedi köpek beslemek

Kedinizi güvene aldıktan sonra bilmeniz ve uygulamanız gereken ikinci bir adım ise köpeğinizi kontrol altında tutmak olacaktır. Bunun için şunları yapabilirsiniz

  • Ev içerisinde iken köpeğinizin tasmasını çıkartmayın ve mümkün mertebe ince ve uzun bir iple köpeğinizi tutun. Bu, hem köpeğinizin kendini baskı altında hissetmemesini sağlayacak hem de siz istediğiniz zaman köpeğinizi çok daha rahat bir şekilde kontrol altında tutacaksınız.
  • Köpeğinizin havlayıp kediyi ürkütmemesine özen göstermenizde de fayda vardır.

Henüz daha yavruyken sahiplenin

kedi köpek beslemek

Kedilerle köpekleri birbirine alıştırabilmenin en önemli detaylarından biri de her ikisini de yavruluk döneminde sahiplenmenizdir. Yavruluk dönemlerinde bu iki hayvan birbirine zarar vermeyeceği gibi hayvanların şekillenmesini sağlayacak dönemdir. Küçükken sahiplendiğiniz kedi ile köpekler, zaman içinde birbirlerine daha rahat alışacaklardır.

Cinslerinin özelliklerini iyi bilin

kedi köpek beslemek

Evcil hayvanlarınızı birbirine alıştırabilmenin en önemli noktalarından biri de köpeklerin cinslerini iyi tanımaktan geçer. Her köpeğin kedi ile uyum içinde yaşaması aynı olmayabilir. Mesela tazılar, retrieverlar ve spanieller, sosyal köpekler olarak tanınırlar.

Bu hayvanlar, kedilerle daha kısa sürede uyum sağlayabilirler. Ancak bunun aksine Sibirya Kurtları, daha avcı hayvanlar oldukları için kedilerle aynı ortamda yaşamaya kolay kolay alışamazlar.

Onların ilişkilerine karışmayın

kedi köpek beslemek

Hayvanların dili yoktur. Daha doğrusu onlar, insanlardan daha farklı yollarla alışırlar. Kediler tıslar, köpekler havlar. Hayvan sahipleri bu tip durumlarda genellikle müdahaleci olmayı tercih ederler. Aslında bu iki hayvan için bir tehdit durumuna dönüşebiliyor. Yani müdahale edildiğinde, kendilerini baskı altında hissedeceklerinden birbirlerine saldırgan olmaları da kaçınılmaz bir hal alıyor.

Yukarıda saydığımız detayları göz önünde bulundurarak kedi ile köpeği çok iyi iki dost haline getirebilirsiniz. Ancak şunu da belirtmekte fayda vardır. İlkin tek bir hayvana sahip iseniz ikinci diğer hayvan için karar alırken kendi motivasyonunuzu, sahip olduğunuz dostunuzun yeni bir hayvana karşı nasıl bir tutum sergileyeceğini iyi analiz etmeniz gerekiyor.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup