Köpek

Köpekler Nasıl Sakinleştirilir? Köpek Sakinleştirme Teknikleri

Köpekler zaman zaman agresif ve kaygılı tavırlar sergileyebilir. Bazı durumlar köpeklerin hal ve hareketlerini değiştirebilir ve bunun sonucunda agresiflikler ortaya çıkabilir. Örneğin; bir köpek yabancılardan, gök gürültüsünden, yüksek seslerden, başka hayvanlardan korkabilir, gerilebilir ve heyecanlanabilir. Bu durumlarda da köpeğin sakinleştirilmesi sağlanmak istenir.

Temel olarak köpeğinizin kaygılanmasını ve telaşlanmasını en az indirmeniz gerekir. Bunun için eğitimler vere bilirsiniz. Ayrıca sorunun kökünü bulup neden korktuğunu veya telaşlandığını anlamanız gerekir. Bunun için köpeklerin vücut dillerini bilmek sizin için kurtarıcı olacaktır. Köpeklerde vücut dili hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Köpekler Nasıl Sakinleştirilir?

köpekler nasıl sakinleştirilir

ilk olarak yapmanız gereken köpeğinizin neden kaygılandığını anlamak olacaktır. Köpeklerin vücut dilleri bazı zamanlarda karmaşık olabilir. Bu yüzden de bazı durumlarda vücut dilini göz önünde bulundurarak, sorunun sebebini anlamak mümkün olmayabilir. Ancak bu durumu genellemek gerekirse; korkan bir köpek agresif davranır ve başkasından kaçarak saklanmaya çalışabilir. Bunun yanında kambur durma, gözlerini kaçırma, kulaklarının aşağı doğru inmesi, inleme, çatık kaşlar, titreme, terli patiler gibi size yardımcı olacaktır.

Köpeğinizin bir gök gürültüsünden, bir insandan, yüksek sesten veya belirli bir nesneden korktuğunu anlamak zor olmayacaktır. Böyle bir durumda köpeğinizin halini anlayışla karşılamanız gerekir.

Sorunun Kaynağını Bulun

Bu aşamada köpeğinizin neden kaygılandığını anlamış olmanız gerekmektedir. Eğer köpeğiniz bir kişiden korkuyorsa onu başka bir odaya götürebilirsiniz yada yüksek bir sesten kokuyorsa sesi bastıracak şekilde müzik açabilirsiniz. Eğer yüksek sesten korkup kendi yerine yatmayı tercih ettiyse üzerine battaniye gibi bir şey örterek ses yalıtımını sağlayabilirsiniz.

Odak Noktasını Değiştirin

köpekler nasıl sakinleştirilir

Köpeğiniz kaygılı bir haldeyse onun oyalayacak ve hoşuna gidecek bir aktivite gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin, onun en sevdiği oyuncağıyla beraber onunla oynayabilirsiniz. Bunun sonucunda köpeğinizin üzerindeki kaygı da azalacaktır. Bu sayede diğer korktuğu etkenlerden de ilerleyen zamanlarda daha az etkilenecektir.

Köpeğinizi Sevin

Çoğu köpek sahibi tarafından okşanıldığında kendini mutlu ve daha sakin hissedecektir. Her köpeğin farklı şekilde sevilmekten hoşlanabilir. Kimisi nazikçe ve hafif bir şekilde okşanmaktan hoşlanırken kimisi sertçe sevilmekten hoşlanabilir. Ayrıca farklı bölgelerden sevilmek de hoşlarına gidebilir. Ancak genellikle sırtlarından ve baş bölgesinden okşanılmak her köpek için uygundur. Köpeğiniz agresifleştiğinde bu yöntemle biraz daha sakin kalmasını sağlayabilirsiniz.

Bu durumun sürekli tekrarlanması onda korku duygusu da oluşturabilir. Yani köpeğinizi sürekli okşamanız onun daha çok korkmasına sebep olabilir. Bu yüzden bazen onu sevmemek daha doğru bir karar olacaktır. Bu dengeyi kurmak tamamen sizin sorumluluğunuzdadır. Bazı durumlarda köpeğinizi sevmemeniz ona kaygılanacak bir şeyin olmadığı mesajını verecektir.

Köpeklerde Kaygı Durumu Nasıl Azaltılır?

köpekler nasıl sakinleştirilir

Köpeğinizi eğitmek onun kaygılanmasını azaltacaktır. Eğitimli köpeklerin daha az heyecanlandığı görülmüştür. Bu yüzden küçük yaşlarda onunla ilgilenerek gök gürültüsünden korkmamayı, veterinere gidildiğinde kaygılanmamayı öğretebilirsiniz.

Veteriner örneğini göz önüne alacak olursak şöyle bir senaryo düşünebiliriz. Diyelim ki, veterinerlerin bekleme salonunda bekliyorsunuz ve köpeğiniz oldukça heyecanlı. Bu durumda onun yerine getirebileceği otur, uzan gibi temel komutlar vererek gerçekleştirmesini sağlayın. Eğer bu komutlarınıza uyarsa ödül maması vererek ödüllendirin. Böylece veteriner kaygısı azalacaktır.

Eğitimlerin yanında sizin davranışlarınız da önemlidir. Örneğin siz bir durumdan kaygılanırsanız ve köpeğiniz bu durumu fark ederse o da kaygılanacaktır. Bu yüzden eğer siz de gök gürültüsünden korkuyorsanız bunu belli etmeyin ve sakin kalmaya çalışın.

Köpekleri Sakinleştirmek İçin Feromon Yayıcı Kullanmak

Feromonlar, anne köpeklerin yavrularını emzirirken onların güvende olduklarını gösteren bir kimyasal habercisidir. Bu durumun farkına varılması sonucunda köpek yatıştırıcıları adı altında sentetik Feromon (DAP) geliştirilmiştir. Bu ürünleri hayvan dükkanlarında bulabilirsiniz. Bu ürünü kullandığınız zaman köpeğinizin sakinleştiğini siz de görebilirsiniz.

Bu konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için Köpekler Nasıl Sakinleştirilir? Köpek Sakinleştirme Teknikleriisimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup