Köpek

Köpekler Ne Yer: Tüm Detaylarıyla Köpek Besleme Rehberi [2021]

Sağlıklı köpekler mama dışında pirinç, havuç, muz, et ürünleri, balık, marul ve ıspanak gibi besinlere de beslenebilirler. 

Köpeklerin de insanlar ve diğer canlılar gibi bir birey olduğunu unutmayın ve buna göre davranın. Eğer bir köpeğiniz varsa ya da köpek edinmeyi düşünüyorsanız, kendi sağlığınız açısından yararlı olabileceğini düşündüğünüz gibi onların da sağlıklı kalabilmeleri için her şeyin en iyisini düşünmek zorundasınız.

Köpekler ne yer

Köpek beslemek, sadece yemek artıklarını onlara vermek ya da sıradan mamalarla beslenmek demek değildir. Onlar da canlılar ve onların da bir sindirim sistemi ile buna bağlı olan sağlıkları vardır. Bu yüzden “köpekler ne yer”, “köpeğime ne yedirmeliyim”, “köpeğimin sağlıklı kalabilmesi için nasıl beslemeliyim” gibi sorumluluk gerektiren konular üzerinde araştırma yapmak, pet sahibi olarak temel görevinizdir.

Köpekler Neyle Beslenir?

Köpek Nasıl Beslenmelidir

Köpek sahipleri, genellikle petlerini çiğ et ya da çiğ et diyeti ile beslerler. Elbette bu bazı köpek cinsleri için uygun olsa da bazı köpekler bundan hoşlanmazlar. Deneyimli veteriner uzmanlar, köpek besleme konusunda dikkat edilmesi gereken konuları şu şekilde açıklamaktadır;

  1. Bazı köpek cinsleri, hazır alınan hayvan eti ve kemik ürünlerinden hoşlanmazlar ve sağlıklarını olumsuz etkiler. Böyle köpekler için insanların tükettikleri et ve kemikleri vermek daha doğrudur.
  2. Köpek maması seçerken campylobacter veya salmonella riski barındıran mamalardan uzak durulmalıdır. Bu mamalar, hem köpekler için hem de sahipleri için bakteriyel enfeksiyon kapma riski oluşturmaktadır. Bu yüzden mama seçiminde dikkatli davranılmalıdır.
  3. Eğer köpeğiniz için diyet maması almanız gerekiyorsa, bunu kendi başınıza yapmak yerine veteriner hekimin önerdiği şekilde yapmanız daha doğru olur.

Köpeklerin Mama Dışında Yiyebileceği 25 Besin ✔️

Köpekler ne yerler

Pet sahibi birine bu soruyu sorduğunuzda muhtemelen buruş buruş bir yüz ifadesi ile karşılaşırsınız. “Köpeğimin ne yediğini bilmeyecek kadar saf değilim” der gibi. Ama köpek beslemek, onların ne yediğini anlamak sanıldığı kadar kolay değil. Hatta bir bebeğe bakmaktan çok daha zor olduğunu söylesek abartmış olmayız. Çünkü onlara ne verirseniz yerler ama sonucunda beklemediğiniz birtakım şeyler olabilir. Bu yüzden “köpekler ne yer” sorusu, en uzman köpek sahibinin bile kendine sorması gereken ve cevabını bulması gereken bir sorudur. Peki, sadık dostlarınız ne yer, ne severler?

✅ Havuç: Düşük kalorili, aynı zamanda yüksek oranda lif ve vitamin içeren havuç, köpeğiniz için iyi bir besin kaynağıdır. Ancak köpeğinizin boğulma tehlikesine karşı havuç vermeden önce ısırmalık boyuta getirmeyi unutmayın.

✅ Fıstık Ezmesi: Yağ ve kalori bakımından yüksek oranlara sahip olan fıstık ezmesi, köpeğinize yedirebileceğiniz besinlerden biridir. Ancak köpeğinize çok aşırı fıstık ezmesi yedirmeyin, başında da belirttiğimiz gibi yüksek oranda yağ ve kalori içerdiği için köpeğinizde kilo problemine neden olabilir.

✅ Yumurta: Herhangi bir kanıtı olmasa da yumurtanın köpeklerde bulantıyı engellediği söylenmektedir. Bunu net olarak bilmiyoruz ama köpekler mama dışında yumurta da yiyebilirler. Fakat sağlıklı olabilmesi için yumurtayı mutlaka haşlayarak vermenizi öneririz.

✅ Somon: Köpek cildine iyi gelen ve aynı zamanda iltihaplanmayı önleyen somon, köpeğiniz için en iyi besin kaynaklarından biridir. Tabi köpeğinize somon yedirmeden önce mutlaka kemiklerinden ve kılçıklarından ayırmanız gerekir.

✅ Yaban Mersini: Bir antioksidan deposu olmasının yanında mineral, vitamin ve lif bakımından son derece sağlıklı olan yaban mersini, köpeğiniz için mükemmel bir besin kaynağıdır. Yaban mersini, düşük kalorili ve küçük olduğu için köpeğinize güven içinde yedirebilirsiniz.

✅ Patlamış Mısır: Sade şekilde patlatılmış mısır, köpeğinize verebileceğiniz bir diğer besindir. Ancak tuz ya da tereyağı gibi maddelerin içinde bulunmamasına dikkat edin. Bu maddeler, köpeğinizde pankreatite sorununa yol açabilir.

✅ Ananas: Vitamin, mineral ve lif bakımından zengin olan ananas, köpek sağlığına iyi gelen besinlerden biridir. Fakat çok aşırı şekilde vermemeye özen göstermeniz gerektiğini unutmayın.

✅ Karpuz: A ve C vitamini açısından zengin, düşük kalorili karpuz, köpeğiniz için ideal bir besindir. Ancak köpeğinize karpuz verirken mutlaka kabuklarından ve çekirdeklerinden arındırılmış olmasına dikkat etmeniz gerekir. Bazı kişilere göre karpuz kabuğu köpeklerde sindirim sorununa neden olabilmektedir.

✅ Ekmek: Köpeğinize arada sırada tam tahıllı buğday ekmeği yedirebilirsiniz. Ancak aşırı vermekten kaçının çünkü bu köpeklerde kilo alma problemine neden olabilir. Ek olarak ekmeğin katışıksız olmasına özen göstermelisiniz.

✅ Böğürtlen: Lif kaynağı bakımından zengin, içerisinde bol miktarda vitamin ve mineral bulunan taze ya da dondurulmuş böğürtlen köpeğinize güvenle verebileceğiniz mama dışı besin kaynaklarından biridir. Eğer köpeğinizin böğürtlen yemekten hoşlandığını fark ettiyseniz, ödül olarak günlük 2-3 tane vermenizde bir sakınca yoktur.

✅ Mısır: Bazı köpek mamalarında da bulunan mısır; vitamin ve mineraller açısından zengin bir besindir. Çok aşırıya kaçmamak kaydıyla köpeğinize arada bir haşlanmış mısır da verebilirsiniz.

✅ Yeşil Bezelye: İçerisinde birçok vitamin ve mineralin bulunduğu yeşil bezelye, köpek mamalarında da bulunan bir sebze türüdür. Güven içinde verebileceğiniz bezelyede dikkat etmeniz gereken önemli ayrıntı; sadece evde haşladığınız bezelye olmasına dikkat etmektir. Konservelenmiş bezelyeden uzak durun.

✅ Yulaf Ezmesi: Vitamin, mineral ve lif bakımından zengin olan yulaf ezmesi, köpeğinize mama dışında verebileceğiniz bir diğer besin türüdür. Ancak köpeğinizin kilo alma problemine karşı aşırıya kaçmamak kaydıyla ve aromalı yulaf ezmesi yerine sade yulaf ezmesi vermelisiniz.

✅ Elma: Köpeğinizin sindirim sistemine yardımcı olacak elma, güven içinde köpeğinize verebileceğiniz mama dışı bir besindir. İçerisinde bol miktarda vitamin ve mineral bulunan elma aynı zamanda antioksidan deposudur.

✅ Brokoli: Çok aşırıya kaçılmadığı sürece köpekler için ideal bir besin kaynağı niteliğine dönüşen brokoli, yüksek miktarda besin içerir ve düşük kalorilidir. Ancak aşırı vermeniz durumunda köpeğinizin sindirim sisteminde tahrişlenme ve izotiyosiyanatların oluşmasına neden olabilir.

✅ Tavuk: Köpeklerin damak tadına hitap eden tavuk, yüksek oranda protein içerir. Birçok köpek mamasının içinde de tavuğun bulunmasının nedeni budur. Tek başına verebileceğiniz gibi mamasına ek olarak da verebilirsiniz. Ancak köpeğinize tavuk yedirmeden önce can güvenliği için tavuğu kemiklerinden sıyırmanız gerektiğini unutmayın.

✅ Tatlı Patates: A vitamini bakımından zengin olan patates, sindirimi kolay bir besindir. Arada bir tek başına verebileceğiniz gibi mamasına karıştırarak da verebilirsiniz. Fakat köpeğinize aşırı miktarda tatlı patates vermeniz durumunda kemik problemlerine ve kas zayıflamasına neden olabilirsiniz. Bu yüzden kararında vermeniz gerektiğini unutmayın.

✅ Hindistan Cevizi: Yüksek oranda kalori içeren Hindistan cevizi, köpeğinize güvenle verebileceğiniz besinlerden biridir. Arada bir Hindistan cevizi eti ya da yağı verebilirsiniz. Tabi kilo problemine engel olmak için bunda da dikkatli olmalı ve az miktarda vermeye özen göstermelisiniz.

✅ Mango: Vitamin, mineral ve lif bakımından oldukça zengin olan mango, köpeğinizin damak tadına hitap edebilecek mama dışı besin kaynaklarından biridir.

✅ Hindi: Bazı köpek mamalarında da bulunan hindi, köpeğiniz için ideal bir beslenme kaynağıdır. Tabi kendi yediğiniz terbiyeli ve soslu hindi etini vermemeye dikkat etmeniz gerekir. Kemiklerinden sıyrılmış hindi eti, köpeğinizin sağlıklı beslenmesine yardımcı olabilecek bir besindir.

✅ Pirinç: Sindirmesi kolay olduğu için mama dışında köpeğinize kahverengi ya da beyaz haşlanmış pirinç verebilirsiniz. Tek başına verebileceğiniz gibi mamalarına ilave ederek de vermenizde bir sakınca yoktur.

✅ Sığır Eti: Köpek maması türlerinin birçoğunda sığır eti vardır. Protein bakımından hayli zengin olan eti vermeden önce unutmamanız gereken önemli bir ayrıntı vardır. Köpeklere soslu ya da terbiye edilmiş sığır eti vermeniz sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

✅ Muz: Bilimsel bir kanıtı olmasa da muzun köpeklerde bulantıyı engellediği söylenmektedir. Mineral ve lif bakımından zengin olan muz, mama dışında köpeğinize verebileceğiniz besin türlerinden biridir. Ancak çok aşırıya kaçmamanız, az miktarda vermeniz gerektiğini unutmayın.

✅ Çilek: Köpeğinize mama dışında verebileceğiniz çilek besin maddeleri, antioksidanlar ve lif bakımından oldukça zengin olmanın yanında sindirilmesi kolay bir besindir. Güven içinde köpeğinize verebilirsiniz fakat verirken köpeğinizin boğulma riskini önlemek için küçük parçacıklara ayırmanız daha sağlıklı olur.

✅ Portakal: Besin maddeleri bakımından yüksek, kalori bakımından ise düşük olan portakal, köpeğinizi sağlıklı beslemek için verebileceğiniz değerli besinlerden biridir. Ancak çok aşırıya kaçmanız durumunda köpeğinizin midesine zarar verebileceğini unutmayın.

✅ Mantar: Lif ve mineral bakımından zengin olan mantar, köpeğinize güvenle verebileceğiniz besinlerden biridir. Marketlerden satın aldığınız ya da topladığınız mantarları köpeğinize verebilirsiniz.

✅ Patates: Sindirimi kolay olan patates, aynı zamanda mineraller bakımından zengin bir besin kaynağıdır. Güven içinde mama dışında köpeğinize yedirebileceğiniz besinlerden biridir.

✅ Kereviz: Kalorisi düşük, bol miktarda vitamin ve mineral içeren kereviz, köpeğiniz için doğal bir tedavi besini olarak kullanılabilir. Fakat köpeğinizin boğulmasını önlemek ve sindirimini kolaylaştırmak için az miktarda ve küçük parçacıklar şeklinde vermeniz gerekir.

✅ Karides: Protein, mineral ve vitaminler bakımından hayli zengin olan karides, mama dışında köpeğinize verebileceğiniz besinlerden biridir. Ancak karides verirken sade ve soslu olmamasına dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın.

💡 İlginizi Çekebilir: Yaşlı Köpekler Ne Yer

Köpeklere Asla Yedirilmemesi Gereken 10 Yiyecek ❌

Köpeğinizin sağlıklı kalabilmesi için mama dışında verebileceğiniz yiyecekleri sıraladıktan sonra şimdi de köpeğinize kesinlikle vermemeniz gereken 10 tehlikeli yiyecek hakkında bilgi verelim.

Unutmayın!!!

Köpeklere ne verirseniz onu yerler ancak onlara zararlı olan yiyeceklerin neler olduğunu sevimli dostlarınız yerine sizin bilmeniz gerekir.”

Üzüm ve kuru üzüm: Zararlı toksik ve bileşkeler içeren üzüm ve kuru üzüm, köpeğinize asla vermemeniz gereken yiyeceklerin başında gelir.

⛔ Çikolata: Sizin severek tükettiğiniz bir besin olabilir ancak çikolata içerdiği theobromine maddesinden dolayı köpeğinize ciddi anlamda zarar verebilir. Siz, kesinlikle vermeyin, olur da yediğini görürseniz zaman kaybetmeden veteriner hekime götürün.

⛔ Kuruyemiş: Özellikle macadamia fıstığı başta olmak üzere tüm kuruyemiş türleri köpeğiniz için tehlike saçan yiyeceklerdir. Kusmaya, kas güçsüzlüğüne, titreme, hipertermi ve depresyon gibi birçok hastalığa neden olabileceği için kesinlikle köpeğinize kuruyemiş yedirmeyin.

⛔ Soğan- Sarımsak: Köpeğinizin kesinlikle uzak durması gereken yiyeceklerden biri de sarımsak ve soğandır. Bu iki yiyecek, içerdiği N-propil disülfür yüzünden köpeğinizin kan hücrelerinde problemlerin oluşmasına yol açar. Bu nedenle kesinlikle uzak tutmanız gerekir.

⛔ Avokado: Avokadonun içinde köpeklere ciddi anlamda zarar verebilecek persin adı verilen toksik bulunmaktadır. Bundan dolayı köpeğinize asla vermemeniz gereken yiyecekler listesine almanız gerekir.

⛔ Kahve-Çay: Akciğer yetmezliği, anormal kalp ritmi gibi ciddi hastalıklara neden olan kahve ve çay, içerdiği kafein yüzünden köpeğinize ciddi anlamda zarar verebilir. Köpeğinizin sinir sistemini uyaran kahve ya da çay; hiperaktivite, kusma, ishal, yüksek kalp atış hızı, nöbetler ve titreme gibi sorunlarla karşı karşıya kalmasına neden olabileceğinden dolayı kesinlikle uzak tutmanız gereken içeceklerdir.

⛔ Ksilitol (Xylitol): şeker, sakız, pişmiş ürünler ve diş macununda bulunan bir şeker ikamesi olarak kullanılan ksilitol, köpeğinize ciddi anlamda zarar verecek yiyeceklerden biridir.

Alkol: Köpeklerde etanol zehirlenmesine yol açan alkol, köpeğinize içirmemeniz gereken tehlikeli içeceklerden biridir. Köpeğinize alkol vermeniz durumunda köpeğiniz; yorgunluk, koordinasyon eksikliği, nöbetler, kusma ve ishal gibi durumlarla karşı karşıya kalabilir.

⛔ Çiğ Et ve Balık: Gıda zehirlenmesine neden olan çiğ et ve balık, köpeğiniz için yasaklı ürün listesinde yer alması gereken yiyeceklerdir. Somon balığı, somon zehirlenmesine neden olur ve erken dönemde fark edilmezse ölümcül bir tehlikeye dönüşebilir.

⛔ Limon ve Limes: Köpeğinize asla yedirmemeniz gereken yiyeceklerden biri de limon ve limestir. Bu iki yiyecek köpeklerde köpeklerde kusma ve ishal gibi gastrointestinal semptomlara sorunlarına neden olabildiği için kesinlikle uzak durulması gereken yiyecekler arasında yer almalıdır.

Yavru Köpekler Ne Yer?

Yavru köpekler ne yer konusunda merak ettiklerinizi aslında satın aldığınız kaliteli yavru köpek maması ambalajından da öğrenebilirsiniz. Genel olarak yetişkin köpeklerin yiyebileceği tüm besinleri yavru köpekler de yiyebilir. Ancak yavru köpeklerde sindirim mekanizması daha yavaş çalıştığı için dikkat etmeniz gerekir.

Yavru köpek beslenmemesi ile ilgili merak ettiğiniz tüm detaylar için tıklayın.

Köpeklere Kemik Vermek Doğru mu?

Küçük ya da büyük her insanın aklına “köpek” dendiğinde kemik mutlaka gelir. Etçil olan bu varlıkların kemik kemirmeyi sevdikleri bir gerçektir ancak bunu ne kadar süreyle ve ne kadar vermeniz konusunda bilgi sahibi olmanız önemlidir.

Kemik, köpeklerin metabolizmasını hızlandırmak için verilmesinin yanında bir de dişlerinde oluşan plakların giderilmesi için verilir. Haftada 1 veya 2 defa verilmesi yeterlidir. Köpeğinize kemik verirken çok büyük olmamasına dikkat etmeniz gerekir, aksi halde ağız bölgesinde yaralanmalara neden olabilirsiniz.

Hangi Köpek Maması Daha İyidir, Köpek Maması Nasıl Seçilir?

En iyi köpek maması seçimi

Köpeğiniz için doğru bir mama seçimi yapabilmek için öncelikle onları tanımanız gerekir. Elbette bir süre zaman geçirmiş olabilir, birlikte yürüyüşe, spora çıkmış olabilirsiniz. Ama bunlar tek başına köpeğinizi tanımak için yeterli olmayabilir. Köpeğinizin yaşı, cinsi, özel durumu varsa özel durumu hakkında bilgi sahibi olmanız, doğru köpek maması seçimi noktasında en büyük destekçiniz olacak. Bunun haricinde satın alacağınız köpek mamasının en iyisi olmasına özen göstermeniz gerekir.

En İyi 5 Köpek Maması Markaları

Hills köpek maması1# Hill’s Köpek Maması

Evcil hayvanlar için doğru beslenmenin doğru adresi olmayı başaran Hill’s, mama beğenemeyen köpeklerde bile etkili ve damak tatlarına hitap eden mamalar üreten bir isimdir. Köpeğinizin cinsine, yaşına ve kilosuna özel mama seçenekleri bulabileceğiniz marka ABD merkezli olup uzun yılların bilgi ve birikimi ile üretim yapmaktadır.

Yavru köpek maması, yetişkin köpek maması, yaşlı köpek maması gibi yaş gurubuna hitap eden en iyi köpek mamalarını üreten Hill’s aynı zamanda Prescription Diet, Science Plan, Ideal Balance ve Vet Essentials markalarını da içinde barındırmaktadır.

⭐Hill’s Köpek Maması Satın AL

Royal canin köpek maması2# Royal Canin Köpek Maması

Her biri içinde 5 farklı mama tarifi bulunan Royal Canin köpek mamaları, her köpek cinsinin damak tadına hitap eden mamalar üretmektedir. Deneyimli firma, kalite ve pet sağlığına önem vererek üretim yaptığı için dünya genelinde en çok bilinen ve tercih edilen isimler arasında yer almayı başarıyor.

Her cinse özel yaş köpek maması ve kuru mama üreten Royal Canin; tahıllı, tahılsız ve düşük tahıllı mama seçenekleri ile pet sahiplerinin ihtiyacını doğru şekilde karşılamaktadır.

 

⭐ Royal Canin Köpek Maması Satın AL

N&D köpek maması3# N&D Köpek Maması

Yüksek kalitede köpek maması arayanların ilk tercihleri arasında yer alan N&D, marka değerini sunduğu ürünlerindeki kalitesi ile ispatlıyor. Farmina Pet Foods bünyesinde ürün satışı yapan marka kullanıcıları, köpek mamaları hakkında yaptıkları yorumlarda, kesinlikle önerilebilir marka olduğunu belirtmektedir.

Her yaş grubu köpek maması seçeneklerine sahip olan N&D; Ocean Düşük Tahıllı Balıklı Köpek Maması, Düşük Tahıllı Kuzu Etli Köpek Maması, Tahıllı Tavuklu Köpek Maması, Tahıllı Kuzu Etli Köpek Maması, Balkabaklı Kuzu Etli Köpek Maması gibi farklı içeriklere sahip köpek maması seçeneklerini sunmaktadır.

⭐ N&D Köpek Maması SATIN AL

Acana köpek maması4# Acana Köpek Maması

Her köpek sahibinin mutlaka bildiği ya da deneyimlediği köpek maması markalarından biri de ACANA’dır. Acana, her yaş grubu köpek için özel mamalar üreterek pet sahiplerinin ihtiyacını doğrudan karşılamayı başaran bir isimdir.

Evcil hayvanlara özel mama üretimi yapan Acana, alerjik veya hassasiyet konusuna duyarlı hareket ederek mamalarında buna neden olan etkenlerden uzak üretim yapmaktadır. Birçok farklı seçeneğin bulunduğu Acana köpek mamaları; kuzu etli, somonlu, sığır etli, hindi etli, tavuklu, sebzeli, kümes hayvanlı, taze sebze ve meyveli seçenekleri köpeklerin damak tadına hitap eder.

 

⭐ Acana Köpek Maması SATIN AL

Lavital köpek maması5# La Vital Köpek Maması

Yüzde 100 hayvan dostu bir marka olmayı başaran ve dünya genelinde bilinirliğini her geçen gün arttıran La Vital, kedi mamalarında gösterdiği başarı ve kaliteyi, köpek maması üretiminde de gösteriyor. Zor beğenen köpeklerin bile severek tükettiği La Vital köpek mamaları, besleyici olmalarının yanında köpeklerin mide zevklerine de hitap ediyor.

Yavru köpek maması, yetişkin köpek maması ve yaşlı köpek maması başta olmak üzere özel olarak hazırlanmış birçok köpek maması seçeneklerine sahip olan La Vital, güven içinde tercih edebileceğiniz bir markadır.

⭐ La Vital Köpek Maması SATIN AL

Köpek Besleme İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Köpek Maması Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Köpek maması alırken ambalajının kapalı olmasına ve ürünün son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmelidir.

Köpeğime Günde Kaç Defa Mama Vermeliyim?

Sağlıklı ve yetişkin köpeklere günde 2 defa mama verilmesi yeterlidir. Yaşlı köpeklerde öğünler sıklaştırılarak azar azar verilmelidir.

Yavru Köpek Günde Kaç Defa Beslenmelidir?

Yavru köpekler, daha fazla mineral ve vitamine ihtiyaç duyarlar. Günde 2-3 defa mama verilmesi yeterlidir.

Köpeğim Mama Yemiyor, Ne Yapmalıyım?

Köpeğiniz mama yemiyor ya da reddediyorsa alerjik bir durumu ya da bir hastalığı olabilir. Veteriner hekime gösterin.

Köpeğim Mama Seçiyor, Ne Yapmalıyım?

Bazı köpekler çok seçici olabilirler. Bu durumda zengin içerikli köpek maması tercih etmelisiniz.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup