Köpek

Köpek Sahiplerinin Köpeklerle İlgili Bilmeleri Gereken 9 Önemli Bilgi

Köpekler, yapıları gereği diğer hayvanlardan daha farklıdırlar. Duyguları farklıdır, kendilerini ifade biçimleri farklıdır. Köpek sahiplerinin köpekleri ile ilgili bilmeleri gereken 9 önemli bilgiyi derlediğimiz bu yazımız, köpeğinize davranma şeklinizi belirleyecek.

1- Köpeklerde Bölge Savunması

Köpeklerde Bölge Savunması

Kurtlar, bölge savunmasını yapmak için kendi sınırları içerisinde gittikleri yerlerden bazılarında işeyerek iz bırakırlar. Bu durum hem fizyolojik ihtiyaçlarını korumak hem de bölge savunması için yaptıkları geleneksel bir taktiktir. Köpekler de bu geleneği takip ederek kaldıkları bölgede işeyerek iz bırakırlar. Sokak köpeklerinde bu durumu sıkça görmüşsünüzdür veya minik dostunuzu sürekli aynı güzergâh üzerinde gezdiriyorsanız muhtemelen o da aynı yerlere iz bırakıyordur.

Köpeklerin sahiplerine çok sadık hayvanlar olduğu bilinen bir gerçektir. Bu durum sadece sahiplerine karşı değil kaldıkları ortam için de geçerlidir, mesela zincire vurulmuş bir köpeğin uzanabildiği çevreye kadar kimsenin ulaşamaması, kulübede yaşayan bir köpeğin kulübe çevresine izinsiz bir şekilde yaklaşılamaması da bu durumdan kaynaklanmaktadır. Tabi bunu yaparken sahiplerini korumak ve emanet bırakılan bölgeye yabancıların girmemesini sağlamak için yaparlar.

2- Köpeklerde İz Bırakma

Köpeklerde İz Bırakma

Bahçede, çiftlikte veya daha açık alanlarda yaşayan köpekler, sadece yaşadıkları alanının genelinde iz bırakmazlar bununla birlikte uyudukları yerde de iz bırakırlar. Dikkat ederseniz bir köpek bir yerde uyuyacaksa o yerin etrafında uzun uzun döner ve yerini ayarladıktan sonra uyur, çimlik bir alanda uyuyacaksa ezerek keçe haline getirir öylece uyur. Bu, hem yerlerinin rahat olması içindir hem de bölge savunması için kullandıkları bir taktiktir.

3- Köpeklerde Koruma İçgüdüsü

Köpeklerde Koruma İçgüdüsü

Köpeklerde koruma içgüdüsü kendi kendine gelişir ve her köpek ırkı için geçerli olmayabilir. Labrador Retriever gibi köpekler yumuşak davranışa sahip oldukları için koruma beklenemez ancak, Alman Çoban Köpeği, Doberman gibi köpeklerin koruma içgüdüsü çok gelişmiştir. Bu köpekler kendisine emanet edilmiş olan bölgeyi, eşyayı, çocukları veya sürüyü canı pahasına korur.

Köpeklerde koruma durumu çok sık karşılaşılan bir durumdur ve bazı köpekler sırf bu içgüdüleri için tercih edilmektedir. Aynı zamanda köpeklere koruma eğitimi de verilebilir. Bunun yanında kendiliğinden koruma içgüdüsü yüksek olan köpekler için daha sosyal olması için küçük yaşlarda sosyalleştirme eğitimi verilmelidir. Unutmayın ki köpeklerin sahipleriyle olan bağı çok kuvvetlidir.

4- Köpekler Neden Ulur?

Köpekler Neden Ulur?

  1. Ayrılık korkusundan dolayı ulama reaksiyonu gösterebilir,
  2. Hasta olabilir ve hastalığını ön plana çıkartmak için uluma yöntemine başvurabilir,
  3. Köpeğiniz sürekli ve normalden fazla uluyorsa bir hastalığın işareti olabilir,
  4. Köpeğiniz yüksek bir sese karşı reaksiyon gösterdiği için uluyabilir.
  5. İlgi çekmek için uluyabilirler.
  6. Yemek veya oyuncak gibi taleplerde bulunurken de bu yönteme başvurabilir.

Köpeklerin Sürekli Uluması Nasıl Önlenir?

Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınız zamanlarda onunla uluduğu zamanlar ilgilenmeyin. Uluması sona erdiği zaman ödül maması vererek onu ödüllendirin. Böylece bu davranışı yapmaması gerektiğini öğrenecektir. Ayrıca köpeğinizi ilgisiz bırakmayın.

5- Köpekler Neden Kuyruk Sallar?

Köpekler Neden Kuyruk Sallar?

Yukarıda olan ve sallanan bir kuyruk genel olarak heyecanı temsil etmektedir. Ayrıca kuyruk ne kadar yukarı da olursa köpeğin özgüveni o kadar yüksektir. Eğer kuyruğu düşükse köpeğiniz gergin veya çekingen olabilir. Eğer köpeğinizin kuyruğu çok dik bir hale geldiyse herhangi bir duruma göre aktif olabilir.

Önemli Not:

Köpeğin kuyruk sertliği de dikkat edilmesi gereken bir unsurdur. Gevşek ve sallanan bir kuyruk yapısı iyiye işaret ederken, sert ve katı bir kuyruk saldırganlığı ve gerginliği ifade ediyor olabilir.

6- Köpekler Neden Yalar?

Köpekler Neden Yalar?

  1. Köpekler bazen insanların algılayamayacağı yemek partiküllerinin tadını duyar ve bu yüzden yüzünüzde kalmış yemek partiküllerini yalamak ister. Diğer bir sebep ise insanların teninde ki tuz oranından hoşlanmasıdır.
  2. Eğer köpeğiniz yalanıyorsa deri gözenekleri kapanmış olabilir ve kendisini temizlemek için yalanıyor olabilir.
  3. Köpeklerin tükürük bezlerinde bakterileri öldüren enzimler bulunmaktadır. Bu enzimler vücutlarında oluşan ölü deriden ve yapışmış pisliklerden kurtulmalarını sağlar. Ancak aşırı yalanmaya devam ettikleri taktirde kendilerine zarar verebilirler.
  4. Bir köpek sürekli olarak sizi yalıyorsa “açım, benimle oyna” gibi mesajlar vermeye çalışıyor olabilir.
  5. Köpekler bir insanı yalıyorsa bir şey anlatmak istiyor olabilir. Örneğin, mama kabı ya da su kabı boş olabilir.
  6. Köpekler insanları ilgi görmek istedikleri için yalayabilirler.
  7. Eğer bir köpek sizi yalıyorsa, size olan sevgisini ve bağlığı ifade etmek istiyor olabilir.

🐶 İlginizi Çekebilir: Köpeklerin Sağlıklı Yaşam Sürdürmesi İçin Gerekli Olan 8 Vitamin

7- Köpekler Neden Ağlar?

Köpekler Neden Ağlar?

1- Alerjik nedenlerden dolayı olabilir,

2- Köpeklerde göz yaşına sebep olacak bir başka olay ise gözyaşı kanallarının tıkalı olmasıdır. Eğer köpeğiniz gözyaşı kanalları tıkalıysa, gözyaşları kanaldan geçmek yerine gözlerden dışarı atılacaktır.

🐶 İlginizi Çekebilir: Köpeklerin Göz Bakımı Nasıl Yapılır? Göz Temizleme Solüsyonun Önemi

3- Enfeksiyon sonucunda da köpeğinizde gözyaşı görülebilir.

4- Köpeğinizin gözüne herhangi bir cisim kaçtıysa gözyaşı görülebilir.

🐶 İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Göz Sorunlarının Oluşma Nedenleri

Köpeklerin Göz Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Köpeklerin göz temizliğini sağlamak için öncelikle göz çevresindeki tüylerinin kısa tutulması gerekir. Daha sonra temizlemek için veterinerinizden göz solüsyonu alabilirsiniz. Bu solüsyonun içerisine temiz bir bez batırarak köpeğinizin göz çevresini dikkatli bir şekilde temizlenmeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra köpeğinizin göz hijyenini sağlamak için göz damlası da kullanabilirsiniz.

🐶 İlginizi Çekebilir: Köpek Diş Bakımı Nasıl Yapılır, Diş Bakımının Önemi Nedir? [✅UZMAN ÖNERİLERİ] (tıklayın)

8- Köpekler Neden Isırır?

Köpekler Neden Isırır?

  1. Eğer ısıran köpek yavruysa içgüdüsel olarak ısırıyordur.
  2. Köpeklerin ısırmasının en temel nedenleri arasında agresiflik vardır. Bu davranış bozukluğu ise iyi bir sosyalleştirme eğitimi ile önlenebilir.
  3. Oyun oynadığınızı düşünerek ısırıyor olabilir. Bu tarz durumlarda oyun oynamadığınızı hissettirmelisiniz.
  4. Bu tarz dürtüleri oyuncaklarla veya kuru mamasındaki değişikliklerle giderilmesi gerekir.
  5. Isıran köpek tepkisel bir davranış sergiliyorsa ve hırlama sonrasında ısırıyorsa inatlaşma söz konusudur.

🐶 İlginizi Çekebilir: Adım Adım Köpek Temel İtaat Eğitimi Nasıl Verilir? [🐕‍🦺DETAYLI ANLATIM] (tıklayın)

Köpek Isırmasından Sonra Ne Yapılmalıdır?

Eğer köpeğin kulağında küpe varsa belediye tarafından aşısı yapılmıştır ve toplum açısından bir problem yaratmayacaktır. Kulağında bulunan küpe numarasından kuduz aşısının ne zaman yapıldığı ve durumu sorgulanabilir.

Aşısı yapılmamış bir köpek tarafından ısırılmışsa, ısırılan yerinin dezenfekte edilmesi ve doktor kontrolü altında kuduz aşısı yapılması gerekir.

🐶 İlginizi Çekebilir: Köpeklerde İleri İtaat Eğitimi Nedir, Neleri Kapsar, Nasıl Verilir? (tıklayın)

9- Köpekler Neden Havlar?

Köpekler Neden Havlar?

Gürültülü atonal havlamalarda köpeklerin saldırganlık durumu söz konusu olabilir. Bunun aksine daha müzikal tonlarda havlamalarını inceleyen uzmanlar, bu durumun köpeğin sosyalliğine bağlı olduğunu tespit ediyorlar.

🐶 İlginizi Çekebilir: Köpekler Nasıl Sakinleştirilir? Köpek Sakinleştirme Teknikleri

Köpeklerin havlaması her ne kadar zaman zaman sahiplerini çileden çıkartsa da kesinlikle her havlamanın içerdiği bir mesajın olduğunu bilmek gerekiyor. Köpeklerin havlamalarının en temel nedenlerinden bazıları şunlardır;

Stres: Köpekler stres içerisindeyse havlayabilir. Bunun haricinde bir durum için endişeleniyor olabilir. Bunun için de havlamayı tercih edebilir.

Heyecan: Çoğu köpek cinsi bir şey için sevindiyse veya heyecanlandıysa havlayabilir. Örneğin, yemek vakti geldiğinde, yürüyüşe çıktığında mutlu olur ve sağa sola koşturarak havlayabilir.

Üzüntü: Eğer köpeğiniz istediği bir şeye ulaşamadıysa ve bu durum onu üzdüyse havlayabilir.

🐶 İlginizi Çekebilir: 10 Adımda Köpek Sosyalleştirme Eğitimi [🐶ÖNERİLER] (tıklayın)

Hareketsizlik: Köpeğiniz uzun süredir evin içerisindeyse ve herhangi bir egzersiz yapmıyorsa havlayabilir. Bunu yaparken hem sahibinin dikkatini çekmeyi amaçlar hem de enerjisini atmak ister.

Uyarı: Köpeklerin algıları yüksektir ve tehlikeleri önceden sezebilir. Bu yüzden risk oluşturan durumlardan önce havlayabilir.

Eğitim Eksikliği: Köpeklere küçük yaştan itibaren eğitim verilmelidir. Böylece havlaması daha kontrollü olacaktır.

Hastalıklar: Bazı köpek ırklarında oluşan görme ve duyma sorunları köpeklerin havlamasına yol açar. Bunun yanında yaşlandıklarında havlama sayısı da artabilir.

🐶 İlginizi Çekebilir: Köpeklere Hangi Aşılar Yapılmalıdır? Aşının Önemi

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Köpeğimiz gözleri hassas olduğu için sürekli araştırma içerisindeyim, bu yazı dizisinide oldukça faydalı buldum gerçekren.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup