Sağlık

Köpeklerde Ağrı

Minik dostlarımızda bazen ağrılar meydana gelir fakat onlar kendilerini ifade edemedikleri için ağrıyan bölgelerini gösteremezler veya söyleyemezler, bu durumda iş bize düşer; peki, ama köpeklerde ağrı nasıl anlaşılır?

Köpeklerin Ağrı Duyduğunu Nasıl Anlarız?

Köpeklerin bir can olduğunu ve onların da ağrı çekebileceğini aklınızdan çıkartmayın, mesela sizde bir ağrı meydana gelse; karnınız ağrısa ya da başınıza ağrılar girse ne yaparsınız? Muhtemelen yerinizden kalkmak istemezsiniz, ses duymak istemezsiniz, iş yapmak istemezsiniz, agresifleşirsiniz. Bu tür semptomlar aynı şekilde diğer canlılarda da vardır. Veteriner uzmanların evcil hayvan şikayetlerinde en çok duydukları şeyler de bunlardır. Köpeğin halsizleşmesi, davranış bozukluğuna girmesi veya beklenmedik hareketler yapması vs. tüm bunlar köpeklerde ağrı belirtilerini gösteren detaylardır.

Ağrı Duyulabilecek Durumlar Nelerdir?

köpeklerde ağrı

Köpekler, kediler, diğer hayvanlar veya insanlar… Hepsinin ortak noktası tümünün ağrı çekiyor olabilmesidir. Ameliyat sonrası, düşme-çarpma sonrası veya başka nedenlerden dolayı vücudun normal halinden çıkması gibi nedenlerden ötürü köpekler ağrı çekebilirler. Birde yaşlılık dönemi var ki bu dönemde daha fazla ağrı çekebilirler.

İnsanlar veya hayvanlar yaşlandıkça hareket kabiliyetleri de azalmaya başlar. Kaslar eskisi gibi çalışmaz, eklemler vücudun ihtiyaç duyduğu kadar hareket etmez vs. bu tip durumlarda uzmanların önerdikleri bazı ilaçlar vardır fakat en önemli detay, kediniz veya köpeğiniz için günün belli saatlerini ayırarak egzersiz yapmalarını sağlamaktır. İnsanların en çok yanıldıkları nokta; sabah 10 dakika yürüyüşün yeterli gelebileceği düşüncesidir, bu bir insan için yeterli gelse bile bir hayvan için aynı miktarın yeterli gelmediğini söylemek gerekiyor.

Köpeklerde Ağrı Belirtileri

Köpekler ağrı çektikleri zaman bazı belirtiler gösterebilirler.

  • Normalden farklı sesler çıkartabilir. Örneğin sızlanma, uluma, homurdanma, inlemeyle karışık havlama gibi.
  • Sürekli olarak vücudunun belli bir yerini yalayabilir. Her ne kadar dışarıdan belirgin bir yara olmasa bile, içsel olarak ağrıyı hafifletmek için ağrıyan yerini yalayabilir.
  • Rutinini bozabilir. Örneğin, normalden fazla uyuma, iştah kaybı, fazla su içme gibi durumlar görülebilir.
  • Soluk almalarında farklılık olabilir. Her ne kadar yorulmamış olsa bile hızlı hızlı nefes alabilir.
  • Tuvalet ihtiyacı için farklı pozisyonlar deneyebilirler.
  • Otururken veya yatarken farklı pozisyonlar deneyebilir. Kısaca rahat edecek pozisyon bulurken zorlanırlar.
  • Normalden farklı hareketler sergiler. Titreme, sertlik, ayakta durmada güçlük gibi belirtileri olabilir.
  • Eğer gözlerinde ağrı bulunuyorsa, göz bebekleri küçülebilir ve şaşılık görülebilir.

Ağrı Çektiğini Anlarsam Ne Yapmalıyım?

Kediniz veya köpeğinizin canı da sizin canınız gibi yanar ve hastalıklara karşı derin mücadele edemeyebilir. Yukarıda saydığım veya sayamadığım nedenlerden dolayı köpeğinizin ağrı çektiğini gördüğünüzde yapmanız gereken ilk şey uzman bir veterinere göstermek olacaktır. Önemli bir uyarı;

AĞRI DURUMLARINDA İNSANLARIN KULLANDIKLARI AĞRI KESİCİLERİ EVCİL HAYVANLARA VERMEYİN!

Her ne kadar aynı işi görüldüğü düşünülse de veya faydalı geldiği söylense de insanlarla aynı metabolizma sistemine sahip olmayan evcil hayvanlar için bu durum öldürücü olabilir, kedilerde ve köpeklerde ağrı kesici kullanmak çoğu zaman mide kanamasına ve dostunuzun hayatını kaybetmesine neden olabilir, bu yüzden ağrı çektiğini sezdiğiniz an veteriner hekime göstermeniz önerilir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup