Köpek

Köpekleri Hastalıktan Korumak İçin Yapılması Gerekenler

Köpek sahipleri veya diğer evcil hayvan sahipleri için geçerli tek kural, hastalıklar hakkında bilgi edinmek ve bu bilgiler sayesinde hastalıklara karşı tedbir almaktır.

Evcil hayvanlar kategorisinde en çok beslenen hayvan türlerinden biri köpektir. Türkiye’de neredeyse her 3 evcil hayvan sahibinden ikisi köpek besliyor. Peki, köpek beslemek bu kadar kolay mıdır veya köpek beslemek için bilinmesi gereken bir şeyler var mıdır?

Elbette köpekler de insanlar gibi hastalık geçirirler, duygusal travmalar geçirirler, psikolojileri bozulur vs. yani canlılar için genel olarak kullanılabilecek her şey hayvanlar için de kullanılabilir ve hayvanların da başına hastalıklar gelebilir. Bu nedenle bir köpek almaya karar verdiniz ve sahiplendiyeseniz, ilk işiniz bir uzman veterinere giderek aldığınız köpeğin ne gibi hastalıklar karşı hassas olduğunu öğrenmek ve bu hastalıklara karşı ne gibi tedbirlerin alınması gerektiğini öğrenmek olsun.

Köpeklerde Sağlık Kontrolü

Veteriner bir hekime köpeğinizi götürdüğünüzde, köpeğiniz ile ilgili bir hastalık varsa bunu size bildirecek ve gerekli tıbbi müdahaleyi yapacaktır. Bunun faydası elbette çok büyüktür. Bir de her köpek cinsinin yaratılışında bazı hastalıklara daha kolay yakalanabilmesi gibi durumlar söz konusudur. Bu konuda da yine uzmandan bilgi alarak hastalık konusunda ne yapmanız gerektiğini bilmeniz gerekiyor.

Köpeklerde Yanlış Beslenme

Genellikle köpek sahiplerinin en çok yanıldıkları konu, köpek maması konusudur. Piyasada onlarca marka mama olduğu için genel olarak en ucuz olan mama tercih edilir veya sahibi biraz daha zengin ise en pahalı mamayı tercih eder. Aslında ikisi de yanlıştır ve kötü sonuçların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Unutulmaması gerekiyor ki ne çok ucuz mamalar kalitesizdir, ne de çok pahalı mamalar kalitelidir. Tamamen köpeğinizin cinsine, yaşına ve ırkına göre seçmeniz gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Köpek satın aldığınızda başında da dediğim gibi bir veteriner uzmana gösterdiğinizde, köpeğinizin genel sağlık problemleri ile ilgili bilgiler verecektir. Bir de buna ek olarak köpek maması hakkında da yardım isterseniz, o zaman çok daha isabetli mama seçiminde bulunursunuz ki bu da ilerleyen zamanlarda köpeğinizin sağlığının bozulmamasına yardımcı olur.

Köpeklerde Aşı

İnsanlar gibi hayvanların da bazı hastalıklara karşı bağışıklık kazanmaları gerekiyor. Bunun için de yine veteriner uzmandan yardım almanız en doğrusu olacaktır. Veterinerin verdiği talimatlara uygun olarak aşılarını zamanında yaptırdığınızda, mevsimsel hastalıklar ve köpeklerde doğabilecek diğer hastalıklara karşı daha dirençli olurlar ve hastalığa yakalandıklarında daha kısa sürede atlatabilirler.

Bu konu hakkında daha detaylı bilgi almak için Köpeklere Hangi Aşılar Yapılmalıdır? Aşının Önemi isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Köpeklerde Tüy Bakımı

Köpeklerde en önemli konulardan bir tanesi de tüy ve cilt bakımıdır. Özellikle uzun tüylere sahip olan köpeklerin en azından günde bir kere tüylerinin fırçalanması gerekir. Bunun yanında zaman zaman banyo yaptırmak da ihtiyaçlardan bir tanesidir. Aksi halde köpekler dış parazit görülebilir. Dolayısıyla köpeklerde tüy bakımına önem verilmelidir.

Tüysüz köpek ırkları için de en önemli noktalardan bir tanesi güneş ışığına doğrudan maruz kalmamasıdır. Bununla beraber soğuk havalarda üzerine kazak geçirilmeli ve sıcak bir ortamda bulunmalıdır.

Köpeklerde Göz Temizliği

Köpeklerde sık görülen sorunlardan bir tanesi de göz hastalıklarıdır. Bazı durumlarda köpeklerin gözlerinde çapaklanma veya akıntı görülebilir. Bu gibi durumların ilerleyen safhalarında göz hastalıkları oluşabilir. Bunun için köpeğiniz için göz solüsyonları alarak göz bakımını kolaylıkla yapabilirsiniz. Bu solüsyonlar gözün içerisinde oluşabilecek enfeksiyonlara karşı koruma sağlayacaktır.

Köpeklerde Göz Sorunlarının Oluşma Nedenleri isimli yazımızı da okuyabilirsiniz.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup