GenelKöpek

Köpeklerde Parazit Neden Oluşur ? Parazit Tedavisi

Parazit canlılar üzerinde yaşayan ve onlardan faydalanarak yaşayan canlılardır. Parazitleri iç ve dış olarak ikiye ayırmak mümkündür. Bunlar iç ve dış parazitlerdir. Dış parazitler adından da anlaşılacağı üzere tüylerin üzerinde yaşayan ve köpeğin derisinde bulunan parazitlerdir. İç parazitler ise hayvanın bağırsaklarında, midesinde ve diğer organlarında yaşayan parazitlerdir.

Yavru köpeklerde parazitler anneden bulaşabileceği gibi sonradan da bulaşabilir. Bunlara örnek vermek gerekirse dışarıyla temas, başka hayvanlarla temas, çiğ et yemek gibi şeyler olabilir. Tüm parazitler hijyenik olmayan yerlerde yaşarlar dolayısıyla evcil hayvanlarımızı buralardan uzaklaştırmak gerekir.

Köpeklerde Parazit Nasıl Anlaşılır? 

Köpeklerde parazit, dış parazit ise cildinde dolaşan küçük hayvanlar bulunur ve bu şekilde tespit edilir. Tüylerinin güçsüzleşmesi ve mat olması buna işarettir. İç parazitte ise karında büyüme, kanlı ishal ve iştahtan kesilme gibi durumlarda görülebilir.

Hem iç hem dış paraziti anlamak için köpeğimizin tüyleri dökülüyor mu, ağız kokusu var mı, karında şişlik var mı sorularının sorulması gerekir. Bunlarla beraber kulak akıntısı, kulak enfeksiyonu varsa görülebilir.

Köpeklerde Dış Parazit Tedavisi 

Tüylerin arasında bulunan parazitlere karşı koruyucu ilaçlarla ilaçlanması gerekir. Bu ilaçlama iki ayda bir yapılmalıdır. Dış parazitler tüylerin matlaşması, ciltte kızarıklık ve egzamaya kadar giden kaşıntılara sebep olabilir. Köpeğin tüyleri dökülüyorsa, iştah kaybı varsa ve kaşınıyorsyapılmalıdıra dış parazitten şüphelenilmelidir.

Dış parazit tedavisi 2 ayda bir . Özellikle yaz mevsiminde buna çok dikkat edilmelidir. Köpeğin 2 ayda bir ilaçlanması parazitlerden kurtulması için yeterli olacaktır.

Köpeklerde İç Parazit Tedavisi

köpeklerde paazitİç parazitler anemi yaptıkları gibi bazı organlarda kist oluşumuna yol açarak köpeğimize zarar verebilir. Bu yüzden üç ayda bir antiparaziter bir tedavi yöntemi seçilmelidir. Tedavi ihmal edilirse köpeğinizin yaşam kalitesi düşecektir ve ölüme kadar ilerleyebilir.

Köpeğinizdeki iştah kaybı, karın şişliği, dışkısında kan gibi durumlar iç paraziti işaret etmektedir. Böyle bir durum yaşandığı zaman mutlaka veteriner hekime başvurulmalıdır. Daha sonra uygun bir tedaviye başlanmalıdır.

 

Köpek Parazitleri İnsana Bulaşır Mı?

İç ve dış parazitler insanlara bulaşabilmektedir. Dış parazitler temas ile bulaşır. Bunlara örnek olarak bit, pire ve kene verilebilir. İnsana bulaştığı taktirde kaşıntı ortaya çıkacaktır. İç parazitler ise köpeklerin bağırsaklarında yaşayan ve yetişkinlerin larvalarıyla dışarı atılması sonucunda insanlara bulaşabilir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup