Köpek

Köpek Tırnak ve Pati Bakımı Nasıl Yapılır [🐾Köpek Tırnak Bakımı Önerileri]

Pati ve tırnak bakımı, köpeğinizin sağlığı ve hijyeni açısından kişisel temizliğinin önemli bir parçasıdır. Bu nedenle köpeklerin ortalama üç dört haftada bir tırnak bakımına ihtiyaç duyar.

Sevimli dostlarınızın bakımı, önemli ve hassasiyet gerektiren bir konudur. Daha sağlıklı kalabilmeleri için pati ve tırnak bakımı rutinine uymanız gerekir.

Köpeklerin tırnak bakımının nasıl yapılması gerektiği hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için videoyu izleyin.

Köpeklerde veya diğer tırnak bakımı gerektiren canlıların tırnakların orta kısmında canlı dokular vardır, bu damarlar sinirleri ve tırnak oluşumu gösterirler. Beyaz tırnaklı köpeklerde bu dokuyu görmek ve buna göre tırnak kesmek daha kolaydır, siyah patili ve tırnaklı köpeklerde ise daha zor görülür. Bu tip patili bir petiniz varsa daha dikkatli olmanızda yarar vardır.

Köpek tırnak bakımı yapmak için özel olarak üretilen köpek tırnak makası vardır, bazen yanlış bir davranışla insanlarda kullanılan tırnak makaslarının da aynı işlemi gördüğü düşünülse de bu yanlış bir düşüncedir. Veteriner uzmanlarda veya petshop mağazalarında kedi ve köpekler için özel üretilen makasları satın almak daha doğru olacaktır.

Köpek Tırnağı Neden Kesilir?

Köpeklerde Tırnak Neden Kesilir

Tıpkı insanlar gibi köpeklere de tırnak bakımı yapılması gerekir. Çünkü uzun tırnaklarla zemine doğru bir şekilde basamaz. Sevimli dostlarınızın uzun tırnaklarıyla zemine bastığında, tırnak kökünde bir baskı hisseder ve bu durum parmağında ağrı oluşmasına neden olarak ciddi rahatsızlıkları beraberinde getirir. Tırnak köklerinde ağrı oluşmasından tutun patilerinde kanamaya kadar köpeğinizin sağlığı olumsuz yönde etkilenebilir. Bu nedenle düzenli olarak köpeğinizin tırnaklarını kesmelisiniz.

Köpek Tırnakları Nasıl Kesilir?

Köpek Tırnakları Nasıl Kesilir

İlk defa köpek almış biri için elbette köpek tırnağı kesmek biraz zor olacaktır. Tırnak nasıl kesilir, nereden itibaren kesilmesi gerek, tırnak kesilirken nelere dikkat edilmelidir? vs. tüm bunlar kafa karıştırıcı sorular olmasına rağmen çözümün aslında basit olduğunu söylemek gerekiyor.

Köpeklerin tırnakları, ayak parmağının altındaki yumuşak dokuya kadar aynı hizada tutulup kesilir, burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey, köpeğin tırnak dokusuna zarar vermemektir, zira köpeğin canı acıdığında ya bir daha tırnak kesilmesine izin vermez veya anlık refleksle saldırıya geçebilir.

Bunlar İşinizi Kolaylaştırabilir!

Tırnak Bakımı
Sipariş Vermek İçin Tıklayın
Tırnak Bakımı
Sipariş Vermek İçin Tıklayın
Tırnak Bakımı
Sipariş Vermek İçin Tıklayın

Köpek Tırnağı Keserken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köpeklerin Tırnakları Kesilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

1.Her zaman köpeklere özel tırnak makası kullanın çünkü köpeklerin tırnakları bizimki gibi düz değildir.
2.Tırnak kesme işlemi için kendinizden emin olmanız gerekmektedir.
3. Köpeğinizin tırnağını keserken onun daha rahat olabileceği bir ortam oluşturun.
4-Köpeğinize güven duygusunu hissettirin. Bu duruma alışana kadar agresif tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle köpeğinize karşı sakin ve anlayışlı olun. Onunla yumuşak  bir ses tonuyla konuşmak, her ikiniz için de daha keyifli hale gelir.
5-Eğer tırnakları koyu renkli bir köpeğiniz varsa tırnaklarına ışık altında bakarak damarlarını görmeye çalışın. Buna rağmen göremiyorsanız tırnak kesimi için veteriner hekime başvurmanız gerekecektir.
6- Köpeğin tırnağını kesmeden önce kesmeniz gereken notayı kesin olarak belirlemeniz gerekebilir.
7-Bu işlemi bitirdikten sonra ona en sevdiği mamayı vererek ödüllendirin. Böylelikle bir sonraki tırnak bakımını yaptığınızda sizinle iş birliği yapmaya daha yatkın olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Köpek Ağız ve Diş Bakımı

Tırnak Kanamasında Yapılması Gerekenler

Köpeklerde Tırnak Kanaması

Köpeğinizin haftalık tırnak bakımını yaparken bir anlık dalgınlığınıza gelerek tırnak kanamasına neden olabilirsiniz. Bu durumda köpeğinize uygulanması gereken bazı detaylar vardır. İlk olarak köpeğinizin tırnağını kazara hızlı bir şekilde kesip kanamaya neden olduysanız, hemen temiz bir bez veya kâğıt havluyla iki dakika boyunca yaraya baskı uygulayın. Daha sonra yaranın üzerine buz tutun, bu kan akışının azaltmasına yardımcı olarak kanamanın durmasını sağlayabilirsiniz. Kanama durduğunda, pençelerini sıkmamaya dikkat ederek yarayı kâğıt havlu veya bezle sıkıştırmaya devam edin ve köpeği en az 30 dakika boyunca dinlenmesini sağlayın.

Köpeğinizin tırnağının kanaması durduğundan emin olduktan sonra, tırnağını ılık suyla yıkayın ve enfeksiyonu önlemek için bandaj işlemi yapın. 20 – 30 dakika sonra kanama kontrol altına alamıyorsanız, bu uygun pıhtılaşma gerçekleşmiyor demektir. Acilen uzman bir veteriner hekimden yardım alın.  Bunun dışında köpeğinizin ayak parmağının kanaması durmuş ancak kızarıklık veya şişlik varsa uzman bir veteriner hekimden yardım almalısınız.

Köpek Tırnak Bakımı Önerileri

Pati ve Tırnak Bakımıyla İlgili İpuçları

  1. Köpeğinizin küçük pençe tırnağını kesmeyi unutmayın. Eğer kesilmeden bırakılırsa zamanla yumuşak dokusunda batık oluşarak, köpeğiniz zemine basarken zorlanmasına yol açar. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için küçük pençe tırnağını kesmeyi ihmal etmeyin.
  2. Erken yaşlardan itibaren köpeğinize tırnak kesme alışkanlığını kazandırın.
  3. Köpeğinizin bu süreci daha kolay kabullenebilmesi için sevimli dostunuzun tırnağını kestikten sonra ödül verin.
  4. Köpeğinizin tırnak bakımını yaparken, herhangi bir kesik veya yabancı cisim, pençe pedlerine zarar verip vermediğini kontrol edin.
  5. Sevimli dostunuzun herhangi bir ağrı belirtisi olup olmadığını anlamak için ayak parmaklarının arasını kontrol edin ve olağan dışı bir şey bulursanız uzman bir veteriner hekime başvurmayı ihmal etmeyin.

🐾İlginizi Çekebilir: Köpek Tüy Bakımı Nasıl Yapılır?

Köpek Tırnak Bakımı İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Köpek Tırnakları Törpülenebilir mi?

Köpekler sürekli olarak yenilenen ve uzayan tırnaklara sahip oldukları için törpülenebilir.

Köpek Tırnakları Ne Sıklıkla Kesilir?

Köpeklerin tırnakları genellikle 3-4 haftada bir düzenli olarak kesilmelidir.

Köpeğimin Tırnaklarını Kesmezsem Ne Olur?

Tırnak batığından tutun çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşmanıza neden olur.

İnsanların Kullandığı Tırnak Makasını Köpekte Kullanılır mı?

Köpeklerin tırnakları kesmek için özel tırnak makasları kullanmak en karardır.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup