Köpek

Sağlıklı Bir Köpek Yetiştirmenin 5 Yolu [ GÜNCEL✅ ]

Köpeklerde çeşitli sağlık sorunları görüldüğünde sahiplerinin yaptığı en büyük hata, ilaç vermek ya da yanlış bir şekilde müdahale etmektir. Fakat yapılan yanlış müdahale, hayvan dostlarımız için daha ciddi sorunlar meydana getirir.

Ben hastalıklar hakkında elimden geldiğince bilgi vermeye ve semptomları daha iyi anlayabilmenizi sağlayacağım. Fakat belirttiğim semptomları gözlemlediğinizde herhangi bir yanlış müdahaleden kaçınmalı ve veteriner hekime başvurmalısınız.

Köpeklere Bebek İlacı Verilir mi?

Köpekler Neden Kanser Olur?

Veteriner uzmanların görüşüne göre, köpeklerin biyolojik özellikleri insanların biyolojik özelliklerine yakındır. Bu nedenle ağrı veya ateş yükselmesi durumunda köpeklere bebek ilacı verilebilir. Fakat köpekler için özel olarak üretilmiş ağrı kesiciler ve diğer ilaçların verilmesi daha uygundur. Yine de köpeğiniz ile ilgili bir sağlık problemi yaşadığınızda en yakın veteriner hekime göstermeniz daha doğru olacaktır.

🐶 İlginizi Çekebilir: Köpeklerin Sağlıklı Yaşam Sürdürmesi İçin Gerekli Olan 8 Vitamin

Köpeklerin Ağrısı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Köpeklerde Kanser Belirtileri Nelerdir?

Köpekler de tıpkı insanlar gibi belli bazı sağlık problemleri ile karşılaşabilirler. Mesela kusma, mide bulantısı, eklem ağrıları, kas ağrıları vs. tüm bu hastalıklar, insanlarda bulunduğu gibi köpeklerde ve diğer hayvanlarda da meydana gelebilir. Burada önemli olan, köpeğinize nasıl müdahale etmeniz gerektiği hakkında fikir sahibi olmanızdır.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Zehirlenme Nedir, Zehirlenme Belirtileri Nelerdir?

Sizin de bir yeriniz ağrısa, karnınız ağrısa ya da başınıza ağrılar girse ne yaparsınız? Muhtemelen yerinizden kalkmak istemezsiniz, ses duymak istemezsiniz, iş yapmak istemezsiniz, agresifleşirsiniz. Bu tür semptomlar aynı şekilde diğer canlılarda da vardır.

Köpeklerde kanser belirtileri

Veteriner uzmanların evcil hayvan şikayetlerinde en çok duydukları şeyler de bunlardır. Köpeğin halsizleşmesi, davranış bozukluğuna girmesi veya beklenmedik hareketler yapması vs. tüm bunlar köpeklerde ağrı belirtilerini gösteren detaylardır. Bunların yanı sıra köpeklerin bir yeri ağrıdığında bunu anlayabileceğiniz en belirgin semptomlar şunlardır;

  1. Normalden farklı sesler çıkartabilir. Örneğin sızlanma, uluma, homurdanma, inlemeyle karışık havlama gibi.
  2. Sürekli olarak vücudunun belli bir yerini yalayabilir. Her ne kadar dışarıdan belirgin bir yara olmasa bile, içsel olarak ağrıyı hafifletmek için ağrıyan yerini yalayabilir.
  3. Rutinini bozabilir. Örneğin, normalden fazla uyuma, iştah kaybı, fazla su içme gibi durumlar görülebilir.
  4. Soluk almalarında farklılık olabilir. Her ne kadar yorulmamış olsa bile hızlı hızlı nefes alabilir.
  5. Tuvalet ihtiyacı için farklı pozisyonlar deneyebilirler.
  6. Otururken veya yatarken farklı pozisyonlar deneyebilir. Kısaca rahat edecek pozisyon bulurken zorlanırlar.
  7. Normalden farklı hareketler sergiler. Titreme, sertlik, ayakta durmada güçlük gibi belirtileri olabilir.
  8. Eğer gözlerinde ağrı bulunuyorsa, göz bebekleri küçülebilir ve şaşılık görülebilir.

🐶 İlginizi Çekebilir: Köpekler Neden Kusar, Kusmaya Ne İyi Gelir, Nasıl Önlenir?

Önemli Not: 

Köpeklerde görülen kanserin belirtilerinden bahsettim. Bu tarz semptomlarla karşılaşıldığında en kısa sürede müdahale edilmesi için veteriner hekime başvurulması gerekir.

Köpeklerin Bir Yeri Ağrıdığında Ne Yapılmalıdır?

Her ne kadar aynı işi görüldüğü düşünülse de veya faydalı geldiği söylense de insanlarla aynı metabolizma sistemine sahip olmayan evcil hayvanlar için bu durum öldürücü olabilir, kedilerde ve köpeklerde ağrı kesici kullanmak çoğu zaman mide kanamasına ve dostunuzun hayatını kaybetmesine neden olabilir, bu yüzden ağrı çektiğini sezdiğiniz an veteriner hekime göstermeniz önerilir.

🐶 İlginizi Çekebilir: Köpek Aşı Takvimi [🔥 Köpek Sağlığı İçin Zorunlu Aşı Listesi 🔥 ]

Köpeklerde Beslenme Sorunu

Köpeklerde Kanser Riskini Azaltmak İçin En Etkili İpuçları

Evcil dostunuzda önem vermeniz gereken en hassas konulardan biri beslenme konusudur. Tıpkı insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da hayatta kalmanın en temel prensibi beslenmedir. Beslenme, köpeklerin sağlığını olumlu veya olumsuz etkileyebilir. Hatta bazı köpek mamaları, doğru tercih edilmediğinden dolayı sevimli dostlarınızın ölümüne bile neden olabilir. Bu yüzden beslenme konusuna ve köpek maması konusunda tercih yaparken çok dikkatli davranmanız gerekiyor.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde beslenme ve mama seçimi nasıl olmalıdır? 

Köpeğinizin uzun ömürlü olması, sağlıklı yaşaması, obezite vb. hastalıklara yakalanmaması için gerekli aşılar, beslenme konusu, bakım ve diğer hassas konulara riayet ederek davranmanız gerekiyor. Tüm bunlara dikkat ettiğinizde, köpeğinizin yaşamı da uzun olacaktır.

🐶 İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Anemi Nedir? Belirtileri ve Nedenleri

Köpek Bakımı

Köpeklerin en önemli gereksinimlerinden bir tanesi köpeklerin bakımıdır. Rutin bakımların yanı sıra günlük olarak bakımları da bulunmaktadır. Temel olarak aşağıdaki başlıklara dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

🐶 İlginizi Çekebilir: Köpeklerin Yaralarını Hızlı Bir Şekilde İyileştirmek İçin 3 Yöntem

1- Tüy Bakımı

Köpeklerde tüy bakımı en önemli konulardan bir tanesidir. Köpeğin, tüy uzunluğuna göre günlük veya haftada 2-3 kere yapılması gerekir. Özellikle tüy dökme dönemlerinde daha fazla ilgi gösterilmelidir. Bunun yanı sıra düzenli olarak tüylerini fırçalamak ve taramak tüy kalitesini arttıracak ve ölü tüylerden kurtulmasını sağlayacaktır.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Tüy Bakımı Nasıl Yapılır?

2- Göz Temizliği

Köpeklerde sık rastlanılan durumlardan bir tanesi de göz sorunlarıdır. Göz akıntısı, göz kanlanması gibi sorunlar köpeğin sağlığını ciddi oranda etkilemektedir. Bu yüzden düzenli olarak göz temizliği yapmanız gerekmektedir. Bu işlemi yaparken göz çevresini temiz bir bezle temizleyebilir ve göz temizleme solüsyonu kullanabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Göz Sorunlarının Oluşma Nedenleri 

3- Diş Bakımı

Genç köpeklerin dişleri oldukça kuvvetli ve sağlıklıdır, ancak yaşlı köpekler için aynı şeyi söylemek genellikle mümkün olmuyor. Örneğin, yaşlı köpekler sert kuru mama tüketirken bile acı çekebiliyor. Bu yüzden genç yaşlarda diş bakımına önem göstermek köpeğin sağlığı için önemlidir. Bunun için köpeğinize özel diş fırçası ve diş macunu tercih etmeniz gerekecektir. İlk başlarda zorlu bir süreç olabilir ancak doğru teknikler kullanarak köpeğinizi bu duruma alıştırabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Diş Sorunları ve Günlük Bakımı 

Editör Tavsiyesi 

Kendi başınızda köpeğinizin sağlığına müdahale etmeniz veya kendi başınıza ilaç hazırlamanız bazen iyi olsa da genel itibari ile doğru bir davranış değildir. Çünkü hayvanlar insanlardan farklı nedenlerden ötürü hastalanabilirler ve hastalıklarının tanısı ve tedavisi farklı olabilir. Bunu en iyi şekilde anlamak ve gerekli çözümü uygulamak için veteriner uzmanlara danışmak daha önemlidir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Sağlıklı Köpek bakımı hakkında oldukça bilgi verici bir metin olmuş
    Teşekkürler 😌

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup