Köpek

Köpeklerin Sahiplerini Bile Şaşırtan12 İlginç Özelliği

Evcil hayvanlar arasında en çok tercih edilen hayvan türü köpeklerdir. Köpekler, milattan önceki yıllarda evcilleştirilen vahşi doğanın canlılarıdır. “Sadık dost” olarak tabir edilen köpeklerin bir de ilginç özellikleri var ki, bunlardan bazılarını sahipleri bile bilmeyebiliyor. Peki, köpeklerin bilinmeyen ilginç özellikleri nelerdir?

Köpekler; uzmanların araştırma verilerine göre tansiyon düşürücü özelliğe sahiptirler. Köpek besleyenler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, tansiyon hastalıkları, köpek beslemeyenlere göre daha az görülmektedir. Köpeklerin iyi yanlarının yanında yaptıkları garip, komik hareketler ve değişik duyguları bulunmaktadır. Bu makalemizde de köpeklerin duyularından ve hareketlerinden bahsettik.

🐶İlginizi Çekebilir: Köpeklerin Sağlıklı Yaşam Sürdürmesi İçin Gerekli Olan 8 Vitamin (tıklayın)

Köpeklerde Görülen İlginç Hareketler Nelerdir?

1- Hıçkırma

İnsanlar, fazla yemek yediklerinde, korku ve heyecana kapıldıklarında hıçkırırlar. Peki, aynı özelliğin köpeklerde de olduğunu biliyor muydunuz? Köpekler, fazla yemek yediklerinde veya korku ve strese kapıldıklarında insanlar gibi hıçkırırlar.

🐶İlginizi Çekebilir: Köpekler Neden Kusar, Kusmaya Ne İyi Gelir, Nasıl Önlenir? (tıklayın)

2- Kuyruğunu Kovalama Çılgınlığı

Dikkatinizi mutlaka çekmiştir. Köpekler bir yere oturmadan önce kuyruklarını kovalarlar. Aslında bu yatacaklarını gösterse de daha çok yatacak yerlerini hazırlamak için yaptıkları bir harekettir.

3- Köpekler Hızlı Koşuculardır

Köpeklerin bilinmeyen bir özelliği de çok hızlı koşmalarıdır. Grayhound ırkı köpeklerin saatte 80 km hıza koşabildiklerini biliyor muydunuz? Ortalama olarak köpekler saatte 50 km hıza ulaşabilmektedir. Tabii bu kadar hızlı olmaları onları fiziksel anlamda yorduğu gibi aynı zamanda da iyi bir bakıma ihtiyaç duymalarını sağlıyor.

Bu hızlı koşucuların düzenli bir bakıma ve hijyene ihtiyaç duyduğunu unutmamalısınız. Aksi takdirde çeşitli sağlık sorunlarıyla mücadele etmek zorunda kalabilirler.

🐶İlginizi Çekebilir: Yavru Köpek Bakımı Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Önemli Detay (tıklayın)

4- Köpekler Kaç Kelime Ezberleyebilirler

Köpek fotoğrafları

Köpekler, komutları cins ve türüne göre hızlı veya geç algılayıp uygularlar. Yapılan araştırmaya göre köpekler, 150-200 kelime kadar ezberleyebiliyor ve verilen komutları yerine getirebiliyorlar.

🐶İlginizi Çekebilir: Köpek Nasıl Eğitilir, Köpek Eğitme Teknikleri [🐕7 EĞİTİM TEKNİĞİ] (tıklayın)

5- Köpekler Kıskançtır

Evcil hayvanlar arasında köpeklerin sahiplerine en düşkün hayvanlar olduğunu biliyorsunuzdur. Ancak bunların bir de kıskançlık yönleri vardır. Amerikalı bilim insanlarının yaptığı bir deney sonucunda, köpeklerde aşırı kıskançlığın olduğu gözlemlenmiştir.

Her köpekte kıskançlık duygusu vardır fakat kimi çok fazla kıskanmıyorken kimi gereğinden fazla kıskanabilir ve hatta bu kıskanma nedeniyle sahibine küsebilir. Köpeğiniz, diğer insanlarla, petlerle ve köpeklerle iletişiminiz sırasında dikkatinizi çekmeye çalışıyor ya da size sürekli olarak sırnaşıyorsa onun sizi kıskandığını anlayabilirsiniz. Çok kıskandıklarında kimi zaman yersiz davranabilir ya da kızacağınız bir şey yapabilir buna hazırlıklı olmanızı tavsiye ederim.

🐶İlginizi Çekebilir: Köpekler kıskanır mı? (tıklayın)

6- Liderlik Hırsı

Köpekler, her ne kadar sevimli hareketleriyle etraflarına gülücükler attırsalar da, bu hayvanlar, kendi aralarında liderlik kavgasına tutuşabilen bir yapıya sahiptirler. Toplu olarak yaşayan köpeklerde emir komuta zinciri her zaman için vardır.

Köpeklerin bu duygusunun çeşitli davranış bozukluklarına ve agresif bir karakter yapısına dönşmemesi adına iyi bir temel itaat eğitimi, ileri itaat eğitimi ve sosyalleştirme eğitimi almaları gerekir. Aksi takdirde yavruluk döneminde iyi bir eğitim almayan ve komutlara uymayan lider ruhlu köpekler, saldırgan, agresif ve dengesiz bir karakter yapısına sahip olabilir. Bunun önüne geçebilmek için köpeğinize erken yaştan itibaren iyi bir eğitim vermelisiniz.

🐶İlginizi Çekebilir: Köpeklerde İleri İtaat Eğitimi Nedir, Neleri Kapsar, Nasıl Verilir? (tıklayın)

7- Burun İzi

Her insanın parmak izi ayrıdır. Dünyada yaşayan milyarlarca insanın her birinin parmak izi kendine özeldir. Köpeklerde de burun izi hepsi için ayrıdır. Yani köpeklerin burun izleri, dünyadaki tüm köpeklerde farklıdır.

8- Köpekler Ayaklarından Terlerler

Köpekler Ayaklarından Terlerler

İnsanlar avuç içi ya da deri üstünden terlerler. Köpeklerde ise bu durum ayaklarda görülür. Köpeklerin patileri, ter attıkları yerdir ve bu nedenle de sevimli dostlarımız ayaklarından terleme özelliğine sahiplerdir. Bu nedenle köpek dostlarımızın düzenli olarak ayak ve tırnak bakımları yapılmalıdır.

🐶İlginizi Çekebilir: Köpek Tırnak ve Pati Bakımı Nasıl Yapılır [🐾Köpek Tırnak Bakımı Önerileri] (tıklayın)

9- Yüz İfadeleri

Köpeklerin yüz ifadeleri, sevimli, üzgün veya stresli olduklarını belirtir. Ancak bununla birlikte bir de köpeklerin yüz ifadelerinden ne kadar yaşayacakları da anlaşılmaktadır. Köpek türlerinden buldoglar, diğer köpek türlerine göre daha az yaşarlar. Ayrıca köpeklerin vücut dilini anlamak için Köpeklerde vücut dili isimli yazımıza göz atabilirsiniz.

10- Köpekler Gök Gürültüsünden Korkarlar

Tıpkı insanlar gibi köpekler de doğanın bazı olayları karşısında refleks gösterebilirler. Gök gürültüsü köpeklerin kulaklarına zarar verebilir ve fırtına başlangıcındaki korkutucu ses, insanlarda olduğu gibi köpeklerde de korkuya kapılmalarına neden olmaktadır.

11- Zaman Algısı Vardır

Sevimli köpek dostlarımızda zaman algısının olduğunu biliyor muydunuz? Onlara iyi bir eğitim verildiğinde ne kadar süre geçtiğini bilirler ve mama saatleri geldiğinde bunu kolaylıkla anlarlar.

12- Zeka Yaşı Küçüktür

Köpek dostlarımızın zekasının yaşı küçüktür. 1 yaşında olan bir köpek ortalama 7 yaşındaki insanla aynı yaşta olsa da aslında onların zekası 2 yaşındaki bir bebeğe eşittir. Aslında çocuklarla bu kadar iyi anlaşan bir hayvan türü olmasını da bu duruma bağlayabiliriz. Bu özellikleri sayesinde küçük çocuklarla ve bebeklerle çok iyi anlaşır, onları anlar ve iyi iletişim kurarlar.

Editör Yorumu 🤗

Köpekler, doğanın en sakin bazen de en hırçın hayvanları olabilmektedirler. Köpek sahipleri, besledikleri minik dostları hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olurlarsa, dostlarıyla o kadar sıkı ilişki içinde olabilirler. Zaman içerisinde köpeklerin bilinmeyen diğer özellikleri hakkında da siz değerli okuyucularımıza bilgi vermeye devam edeceğiz.

Merak Edebilirsiniz 👇

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup