Kuşlar

Kuş Sağlığı ve Hastalıkları

Kuşlar, evcilleştirilen ve evlere renk katan değerli varlıklardır. Ama yapı itibariyle çok hassas olduklarından kuş sağlığı ve hastalıkları konusunda çok dikkatli olmak gerekiyor.

Evlerimizin renkleri ve hoş sesleri kuşlarımız, dikkat isteyen varlıklardır. Muhabbet kuşu, Hint bülbülü, papağan, kanarya vs. her birinin kendine göre bir yapısı ve özelliği bulunur, hastalıkları ve sağlıkları konusunda da bazen değişkenlikler görülebilse de genel olarak kuş sağlığı ve hastalıkları hakkında söylenmesi gereken bazı önemli bilgiler bulunmaktadır. Bu yazımda kuş hastalıkları hakkında kısa ve öz bilgileri sizlerle paylaşacağım, iyi okumalar…

Tüy ve deri parazitleri

Kuşlarda en sık görülen hastalıkların başında tüy ve deri parazitleri geliyor. Bu hastalığın nedeni toplu olarak yaşanılan yerlerdir. Hastalıklı bazı kuşlardan sağlıklı kuşlara bulaşan pire veya bitler, ilerleyen dönemlerde kuşlar üzerinde derinden bir etki bırakabilir. Veteriner hekimin tavsiye ettiği şekilde kuşunuzun, tünek, suluk ve yemliklerini sprey ilaçla dezenfekte ederek bitlenme sorununu ortadan kaldırabilirsiniz. Gözle görülebilir biçimde olan kuş bitleri, kırmızı renktedir.

İshal

Kuş sahiplerinin kuşlarında en sık şikâyet ettikleri hastalıklardan biri de ishaldir. Genellikle bozuk ve çürümüş yeşillikler, bayat ve açık mamalar, soğuk su ve gıdalar ve fazla yeşillik verilmesinden dolayı ishal durumu meydana gelebilir. Sulu dışkı ve beyaz renkli dışkı ishal belirtisi olarak sayılmaktadır. Önüne geçmek için beslenmelerine ve veteriner hekimin önerdiği ilaçları kullanabilirsiniz.

Muhabbet kuşlarında ishal neden olur? isimli yazımızı okuyarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kabızlık

İshal kadar önemli kuş hastalıkları arasında görülen kabızlık da yine kuşların beslenmesi konusunda dikkatsiz davranmaktan ileri gelmektedir. Kuşlar, taze taneli tahıllar kadar aşırı olmamak kaydıyla meyve ve taze sebze tüketmeleri gereken hayvanlardır. Bu besin değerlerine dikkat edilmediğinde kabızlık meydana gelir. İlerlemiş kabızlık durumunda veteriner hekimler lavman yaparlar, başlangıç seviyesinde ise içeceği suya katılan bazı ilaçlarla kuş kabızlığı giderilebilir.

Sindirim Sistemi Bozukluğu

Kuşlarda sık olmasa da görülen hastalıklardan bir de sindirim sistemi hastalığıdır. Kuşlarda diğer hayvanlarda olduğu gibi diş yoktur, bu da yemlerini ağızlarında değil midelerinde sindirmelerini gerektiriyor. Bazen yanlış yem seçimi bazen de farklı nedenlerden dolayı kuşlarda halsizlik, zayıflama gibi durumlar kendini gösterebilir. Bu tip durumlarda veteriner hekimin verdiği tavsiyeleri uygulamak ve kuş kumu kullanarak sindirim sistemlerinin çalışmasını sağlamak önemlidir.

Mantar

Kuşlarda sık görülen hastalıklardan bir tanesi de mantardır. Görünüş olarak dış parazit hastalığına benzeyen bu hastalık, vücutta kellik, kızarıklık, pullanma gibi belirtilerle kendini gösterir ve bulaşıcı bir hastalıktır.

Solunum Yolu Bozukluğu

Muhabbet kuşlarının, solunum yoluna takılan bir cisim veya yiyecekten dolayı solunum yolu bozukluğu görülebilir. Böyle bir sorunla karşılaşan bir kuş sürekli olarak gagasını açıp kapatır ve sanki kuyruğundan nefes alıyormuş gibi sürekli kuyruğunu sallar.

Çiçek

Kuşlarda çiçek hastalığı ölüm ile sonuçlanabilir. Belirtileri olarak gaga, göz ve ayak çevresinde görülür. Hasta olan kuşun aşısı yapılmazsa kısa süre içerisinde ölebilir. Çiçek hastalığının tedavisinde antibiyotiklerin bir faydası olmamaktadır.

Bronşit

Bronşit bir solunum yolu hastalığıdır. Bu hastalık sık sık nefes alma ve soluk alırken duyulan görülen belirtilerdir. Hastalığın ilk evresinde ateşlenme görülür. Eğer önlemi alınmazsa ölüme kadar ilerleyebilir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup