Kuşlar

Muhabbet kuşları hakkında bilgiler

Muhabbet kuşları, evcil kuşlar arasında en sık görülen hayvanlardır. Şirin hareketleri, sempatik davranışlar ve taklit yetenekleriyle kendilerini sevdirmeyi başaran kuşlar, bakımları, banyoları ve beslenmelerine dikkat edilerek bakıldıklarında çok daha iyi sonuçlar verirler.

Muhabbet Kuşu Nasıl Evcilleşir?

Muhabbet kuşlarının evcilleştirilmesi bundan yüzyıllar öncesine dayanır ve fıtratları gereği doğal ortamlarından kopartıldıklarında kafeslerde beslenmek zorundadırlar. Fakat “evcilleştirme”den kastım, doğasından kopartıldığı andan itibaren ki süreç değil, petshop mağazasından veya bir arkadaşınızdan aldığınız muhabbet kuşunun evinize nasıl alışabileceği ile ilgilidir.

Muhabbet kuşları ilk eve geldiklerinde ürkek davranırlar veya tam aksine refleks göstererek saldırganlaşabilirler. Bunun nedeni geldiği ortama henüz alışmamış olmasıdır ki çok da dert edilecek bir sorun olmadığını belirtmekte fayda vardır. Kuşunuzun ortama alışması 3-7 gün arasında bir zamana yayılabilir, bu süreçten sonra bulunduğu ortama yeni kafesine ve size alışmaya başlayacaktır. Tabi bu süre içinde kuşu ürkütmemeye gayret etmelisiniz.

Muhabbet kuşu yeni kafesine ve yeni evine alışırken siz de hafiften yanaşmaya başlayın ki kokunuzu tanımaya başlasın. Bu süre biraz uzayabilir fakat sabrederseniz sonucun gayet güzel olacağını göreceksiniz ama kesinlikle korkutmamaya, yanında çok yüksek sesle müzik dinlememeye ve konuşmamaya özen göstermelisiniz, tabi evinizde çocuk varsa onları da uyarmanızda yarar vardır.

Muhabbet Kuşu Nasıl Beslenir?

Muhabbet kuşları, küçük yemlerle beslenirler, bu yemler hazır poşette veya açık satıldığı gibi evde saksıda da besleyebileceğiniz yemdir. Sindirim sistemlerinde rahatlıkla eriyen ve kuşun sağlığına kesinlikle zarar vermeyen muhabbet kuşu yemi, kalitesine göre değişiklik gösterebilir, en kalitelisini almak her zaman için daha mantıklıdır. Tabi kuşları beslerken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri sularının eksiltilmemesidir. Kuşlar, çok hareketli oldukları için su ihtiyaçları diğer hayvanlardan daha fazla olur bu yüzden kafesinde mutlaka suyunun olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.

Muhabbet Kuşu Kafesi

Muhabbet kuşları için en önemli konulardan bir tanesi kafes seçimidir. Çünkü, kuşlar gününün büyük bir vaktini kafes içerisinde geçirecektir. Bunun için muhabbet kuşunun ihtiyaçları doğrultusunda bir kafes seçimi yapmak gerekir.

Muhabbet kuşu için kafes seçerken, kuşun büyüklüğünü, kuş sayısını ve kafesin modelini göz önünde bulundurmak gerekir. Aynı zamanda kafes içerisindeki tünek, oyuncak, ayna gibi aksesuarların yer alması da önemlidir. Bunun yanı sıra yemlerin ve su haznelerinin konumu da özenle seçilmelidir.

Kuş Kafesi Nasıl Seçilir? isimli yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Ballı Muhabbet Kuşu Krakeri

Muhabbet kuşlarının en sevdikleri yemlerden biri de ballı krakerlerdir. Ballı kraker her zaman kuşa verilmese de ödüllendirmek için vermenizi öneririm, mesela konuşma eğitimi verirken veya komut öğrenmesini istediğinizde başardığı her iş için ballı kraker verebilirsiniz.

Bakımı, Banyosu ve Sağlığı

muhabbet kuşu hakkında bilgiler

Kuşların narin yapılara sahip olmaları çok dikkat edilmelerini gerektiriyor. Muhabbet kuşları için hazırlanan banyo küvetlerinin amaçlarından biri de budur. Yani daha bakımlı ve alımlı tüylere sahip olmaları için kuşun banyo yapma alışkanlığı kazanması gerekiyor. Tabi yeni bir kuşun bu alışkanlığı edinmesini kısa sürede beklemek doğru olmayacaktır, kafesinin bir yanına küvetini bırakın ihtiyaç duyduğunda kendisi küvete girecektir.

Bakım kadar sağlık konusunda da muhabbet kuşu sahiplerinin dikkat etmesi gerekiyor. Kuşlarda tüy dökülmesi, pirelenme, grip veya enfeksiyon gibi hastalıklar meydana gelebilmektedir. Tüm bunlar karşısında tedbiri elden bırakmamanız, kuşunuzun daha uzun süre sizinle kalmasını etkileyecektir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup