Kuşlar

Psittakoz Hastalığı

Kuş sahiplerini yakından ilgilendiren ve dikkat etmeleri gereken bir kuş hastalığı da Psittakoz hastalığıdır.

Psittakoz hastalığı; muhabbet kuşları, papağanlar (sultan papağanı, Afrika grisi papağanı), ve güvercinlerde daha sık görülen bir hastalık türüdür. Dikkat edilmediğinde kuşların bazı organlarının zedelenmesine neden olur ve kuşların ölümü ile neticelenir. Genel olarak kanaryalarda bu hastalık daha az görülmektedir. Hastalığın nedeni ise “Chlamydophila psittaci” adı verilen bir parazittir.

Psittakoz Hastalığı

Psittakoz hastalığının belirtileri nelerdir?

Belki de kuş sahipleri bu hastalığın adını ilk defa duyuyorlar veya belirtilerinin neler olduğunu görseler bile hastalık hakkında bilgi sahibi olmadıkları için nasıl davranmaları gerektiği hakkında bilgi sahibi değiller. Ben de hastalık belirtileri hakkında edindiğim bilgileri sizlerle paylaşarak kuşunuzun daha sağlıklı yaşaması için sizlere faydalı olmaya çalışacağım.

Psittakoz Hastalığı

Psittakoz hastalığının başlıca belirtileri şunlardır;

Göz ve burun akıntısı

Hapşırık

Öksürük

Hırıltılı nefes alma

Tüylerde kabarma

İştahtan kesilme

Hızlı kilo kaybı

Yemin sindirilememesi

Karaciğer ciddi hasar gördüğünde dışkının beyaz kısmında renk değişikliği meydana gelir. Beyaz kısım, sarı veya yeşil renklerinde görülebilmektedir.

İshal

Halsizlik

Hastalığın belirtileri genel olarak yukarıda saydığım gibidir. Ancak dikkat edilmesi gereken önemli bir husus, bazı kuşlar hastalığı taşıdıkları halde dışa vurmazlar ve bu da teşhis koymayı zorlaştırır nedeni ise hastalığın henüz yeni başlamasından kaynaklanmaktadır. Kesin tanının konulabilmesi için bir veteriner uzmana danışmanız daha mantıklı olacaktır. Kan ve dışkıdan alınan örneklerle Psittakoz hastalığı teşhisi daha rahat konulabilir.

Psittakoz Hastalığı

Psittakoz tedavisi

Hastalıklar, insanlarda olduğu gibi kuşlarda da erken teşhis ile önlenebilir. Kuşunuzda yukarıda saydığımız herhangi bir belirti gördüğünüzde kesin tanının konulması için bir veterinere götürmelisiniz, eğer hastalık kesin ise uzman antibiyotik verecektir. Ağız yoluyla verilen antibiyotik, ortalama olarak 1 ay kadar devam eder. Ancak dediğim gibi erken teşhis çok önemlidir bu nedenle belirtileriyle karşılaştığınız anda veterinere göstermeniz en doğrusu olacaktır.

Psittakoz Hastalığı

Psittakoz hastalığı, ilerledikçe kalp ve karaciğere bulaşır, böyle bir durumda kuşun tedaviye cevap vermesi çok zordur, ancak erken teşhis konulmuş ve gerekli tedavi uygulamalarına geçilmişse büyük bir ihtimalle kuşunuzun hayatı kurtulacaktır.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup