Sürüngenler

Sincaplar hakkında bilgi

Doğanın sevimli varlıkları sincapları hepiniz yakından tanırsınız. Çam ağaçlarının, ceviz ve çınar ağaçlarının olduğu yerde daha çok yaşayan bu sevimli hayvanların bir de nereden geldiklerine, ırklarının ne olduğuna bakalım istedim.

Memeli hayvanlar sınıfında yer alan sincaplar, daha çok Avrupa, Kuzey Asya, Kanada’nın güneyinde ve ABD’nin doğusunda yaşarlar. Sincapgiller familyasındandır.

Sincapların Fiziksel Özellikleri

Sincaplar, ortalama 20 cm. boyuna, 22 cm. kadar da uzun kuyruğa sahiptirler. Kürkleri ile dikkat çeken sincaplar, sırf bu yüzden avlanırlar. Bu yüzden ülkemizde hem avlanmaları hem de evcil olarak beslenmeleri yasaktır. Kışları üstte kırmızı-kahverengi, altta beyaz;- kışları ise gri renk yerini kahverengiye bırakıyor.

Sevimli ve bir o kadar hareketli olan sincaplar, çeviklikleriyle dikkat çekerler. Kulakları büyük ve tüylü olan bu sevecen varlıklar kış gelmeden önce kışa hazırlık yaparlar. Topladıkları meyveler ve parçacıkları depolayıp saklarlar, kışları bunun sefasını sürerler.

Sincapların Özellikleri

Sincapların bilinmeyen yönlerinden biri, kışın “kış uykusuna yatmalarıdır.” Yılda iki defa çiftleşen bu sevecen varlıkların dişileri, tek seferde 3-5 arasında yavru dünyaya getirebilirler. Yavru sincaplar ilk doğdukların gözleri kapalı, vücutları çıplaktır. Büyük bir korumaya ihtiyaç duyan yavru sincaplar için; yılanlar, baykuşlar, tilki ve dağ kedileri, doğan ve şahin gibi yırtıcı kuşlar en büyük tehlikeyi arz ederler. Bu yüzden yavruluk dönemlerinde annelerinin gözetiminde kalırlar.

Sincaplar, ormanlık alanda yaşarlar. Ağaç filizlerini de yerler, kuş yavrularını da yani hepçil hayvanlardır, bilinen 75 türü olan sincapların en büyüğü Hindistanlı “büyük sincaptır.” Sincapların bilinen türü sadece bu değil elbette. Farklı coğrafyalarda yaşayan; Adi sincap, gri sincap, batı Atlantik gri sincabı ve karolin gri sincabı gibi türleri de yaygın olarak bilinen sincaplardandırlar.

Sincapların Yaşam Ortamları

Doğanın sevimli ve bir o kadar hareketli hayvanları sincaplar, en çok Madagaskar Adası ve Avustralya’da görülürler. Ancak buralar dışında da dünyanın farklı yerlerine yayıldıklarını söylemek gerekiyor. Fındık, ceviz, meyve, mantar ve kuş yumurtalarıyla beslenen bu sevimli yaratıkların uzun kuyruğa ve sağlam arka ayaklara sahip olmaları, ağaçlara tırmanmalarını kolaylaştırıyor ve daldan dala atlamalarında büyük ölçüde yardımcı oluyor.

Sincaplarda Beslenme

Eğer evinizde sincap beslemeye karar verdiyseniz, tek bir besin ile beslememeniz gerekir. Yukarıda belirttiğimiz ürünleri sincaplar çok sever. Kısaca sincaplar için uygun olan yiyecekler şu şekilde sıralanabilir:

  • Fındık
  • Yer Fıstığı
  • Ceviz
  • Antep Fıstığı
  • Kestane
  • Badem
  • Ay Çekirdeği
  • Çam Fıstığı
  • Palamut
  • Meyve Tohumları ve Çekirdekleri

Sincabınıza bu ürünleri çiğ ve kabuğundan ayrılmış bir şekilde vermeniz gerekir. Ayrıca çok tuzlu ve aşırı şekerli besinlerden uzak tutmanız gerekir.

Daha önce sincaplarla ilgili yazdığım yazıda, evcil türleri ile ilgili bilgiler vermiştim. Fakat şunu söylemek gerekiyor ki bu masum ve sevecen varlıklar, kendi doğal ortamlarında çok daha güzel yaşıyorlar.

Evcil Sincap Türleri isimli yazımıza da göz atabilirsiniz.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup