Genel

Sokakta yaralı hayvan görünce ne yapmalıyız?

Evcil hayvanlara verdiğimiz önem gibi sokak hayvanlarına karşı da hassas olmamız gerekiyor, onların da bir can taşıdığını hesaba katarak yolda yaralı halde gördüğümüzde müdahale etmeli ve durumu biran önce sağlık ekiplerine haber etmemiz gerekir.

Sokakta Yaralı Hayvan Görünce Ne Yapmalıyız?

Öncelikle hayvanı nerede gördüğünüz çok önemlidir, sokakta veya otoban kenarında görülen hayvanlar arasında farkın olduğunu ve yapılması gereken müdahalenin farklı olduğunu bilmeniz gerekiyor. Yerin neden önemi var sorusuna ise hayvanın o anki can havline bağlamak gerekiyor. Örneğin yol kenarında yaralı bir şekilde yatan hayvana yaklaştığınızda muhtemelen korku ve paniğe kapılacak ya saldırganlaşmaya başlayacak veya kendini kurtarmak adına kaçmaya başlayacaktır. Yolda görülen hayvanın kaçması neticesinde bir arabanın altında kalması riski oldukça yüksek olduğu için bu konuya dikkat etmeniz gerekiyor.

Yaralı Hayvanlara Nasıl Davranılması Gerekir?

Yaralı hayvanlar, sağlıklı hayvanlara göre daha tedirgin olurlar, haliyle yapılacak yanlış bir müdahale sonucunda hayvanın hayatının riske girebilmesi durumu söz konusu olur. Yardım edecek kişinin öncelikle soğukkanlı olması gerekiyor ve yaralı sokak hayvanına yaklaşırken de sakin davranması şarttır. Ancak bu şekilde hayvanı ürkütmeden yardım etmek mümkün olabilir.

Yolda köpeğinizle birlikte yürürken veya spor yaparken yaralı bir hayvan ile karşılaştığınızda öncelikle kendi köpeğinizi sabit bir yerde tutmanız gerekiyor, istem dışı hareket eden köpeğiniz belki de yaralı hayvana zarar verecek ve daha fazla acı çekmesine neden olacaktır. Bu yüzden bu konuda dikkatli davranmak her zaman için en iyisidir.

Yaralı Hayvana Nasıl Yardım Edilir?

Veteriner uzmanlar, öncelikle yaralı hayvanın sağlıklı bir şekilde koruma altına alınması gerektiği konusunda uyarıyorlar. Bir insan gibi düşündüğünüzde ve trafiğin yoğun olduğu bir yerde yaralı hayvanı gördüğünüzü varsaydığınızda kesinlikle arabaların veya diğer araçların hayvana zarar vermesini engelleyecek yöntemler bulmanız gerekiyor. Akabinde hayvanın yaralılık durumunu gözden geçirmenizde fayda vardır, kendi başınıza müdahale edebileceğiniz basit bir yaralanma ise yanınızda su varsa önce hayvana su vermenizde yarar vardır. Muhtemelen kaza geçiren hayvan çok ürkmüştür vereceğiniz su da hayvanın sakinleşmesi için yardımcı olacaktır.

Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra yapabileceğiniz en doğru şey büyükşehir belediyelerinin veterinerlik biriminden destek alabilirsiniz. İnternet sitelerinden baktığınızda numaraları kolaylıkla bulabilirsiniz. Bunun yanında yaralı bir hayvan gördüğünüz ALO 153 hattını arayarak tam donanımlı hayvan nakil aracını çağırabilirsiniz.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup