GenelKuşlar

Sultan Papağanı Özellikleri ve Bakımı

Kafes hayvanları arasında en çok tercih edilen kuş türlerinden biri de papağandır. Papağanlar, farklı ırk ve cinslerden oluşabilen geniş bir aileye sahiptirler. Ülkemizde de çeşitli ırkları beslenen papağanlar arasında en çok tercih edilen tür Sultan Papağanı’dır.

Sultan Papağını Özellikleri Nelerdir?

sultan papağanı ve özellikleri

Sultan Papağanı, kakadugiller (Cacatuidae) familyasına ait bir kuş türüdür. Sarı, beyaz ve gri renkleriyle dikkat çeken papağanlar, başlarındaki topuz şeklindeki tüyleri ile dikkat çekerler. Bazı araştırmalarımıza göre Sultan Papağanı” denmesinin nedeni de başındaki bu belirgin özellikten kaynaklanmaktadır.

Kafeste durmayı sevmeyen sultan papağanı, çekirdek, kuru incir içi, havuç, armut sapı, kiraz sapı gibi besinlerle beslenirler. Evcilleşmesi kolay olan papağanlardan erkek olanları konuşmaya meyillidirler. Sağlıklı ve doğru bir eğitim sonrasında vazgeçilmez dostunuz olabilir. Ancak dişiler için aynı şeyi söylemek biraz daha zordur.

Sultan Papağanının Geçmişi

sultan papağanı ve özellikleri

Sultan papağanlarında mutasyon; lutino, normal grey, pied ve pearl şeklinde dört ana grupta incelenmektedir. Ancak bunların yanında  cinnamon, kırmızı göz, yeşil göz gibi daha az belirgin olan mutasyonlar da Sultan papağanında görülebilecek durumlardır. Erkeklerde çene yapısı dişi papağana göre daha sert ve güçlüdür.

Sultan Papağanlarının Cinsiyeti Nasıl Belirlenir?

Erkek sultan papağanı ile dişi sultan papağanını ayıran en büyük belirti ötüşleridir. Erkekler, uzun ıslık şeklinde ötmekle birlikte taklit yapabilir. Ancak dişi sultanda bu durumu görmek mümkün değildir. Daha kısa ıslık çalar ve taklit yapma yeteneğine sahip değildir.

Cinsiyetlerinin ayrımı konusunda tüylerinin renkleri de dikkate alınan hususlar arasında kendini göstermektedir. Belli bir döneme gelmiş sultan papağanları tüy dökmeye başlarlar. Sırttan başlayan bu dökülmeler sonrasında yeni tüyler belirmeye başlar. Eğer dökülmeden sonra yeni gelen tüylerde çizgilerin azaldığı görülüyorsa bu erkek bir sultan papağanıdır. Ancak aksine benekli ve çizgili şekilde çıkıyorsa bu da dişi sultan papağanı olduğunu göstermektedir. Ancak bazı uzmanların görüşüne göre bu gibi durumlarla papağanın cinsiyetini net bir şekilde ayırmak mümkün değildir. Daha net anlaşılabilmesi için DNA testi yapılması gerekir.

Sultan Papağanı Bakımı Nasıl Yapılır?

sultan papağanı ve özellikleri

Sultan papağanı, beslenmesi keyif verici kuş türlerinden biridir. Sahibine alışabilen bu kuşlar, zaman içinde tıpkı minin dostunuz, köpeğiniz gibi yanınızdan ayrılmaz, hatta dışarı çıkartıp omzunuza aldığınızda bile uçmak gibi bir meyle kapılmaz. Tabi bunu yapmamanızı öneriyoruz. Neticede akıllı bir yaratık olmadığını hatırlatmakta fayda vardır.

Sultan Papağanı İçin Kafes Seçimi

sultan papağanı ve özellikleri

Sultan papağını için uygun kafes seçimi kuşunuzun ihtiyaçlarını karşılamalıdır. Eğer tek bir kuşunuz varsa kafesin genişliği en az 50 santim olmalıdır. Tabi ki kafesin büyük olması çok daha iyi olacaktır. 

Eğer kuşunuz yavruysa açık aralıklardan çıkma eyleminde bulunabilir. Bu yüzden seçeceğiniz kafesin telleri arasındaki aralık 2 santimden fazla olmamalıdır. Ayrıca bu kuş türü kafese tırmanmayı sevdiği için yatay tellerin olması oldukça önemlidir.

Papağan kafesinin telleri paslanmaz çelikten üretilmiş olmalıdır. Çinko ve kurşun alaşımından üretilmiş olan kafesler kuşun sağlığı için zararlı olacaktır. 

En uygun kuş kafesleri için buraya tıklayabilirsiniz.

Sultan Papağanı Yem Seçimi

sultan papağanı ve özellikleri

Sultan papağını için yem alacağınızdan kaliteden ödün vermemeniz gerektiğini her zaman için aklınızda tutmanız gerekmektedir. Yemin besleyici olması en önemli unsurdur.

Bir yemin kaliteli olup olmadığını anlamak için yemleri ıslak pamuk içerisine gömerek tıpkı fasulye çimlendirir gibi çimlenmesini bekleyebilirsiniz. Eğer çimlerin %70’inden fazlasını çimlenmişse yeminiz kaliteli demektir. 

En özel kuş yemleri için buraya tıklayabilirsiniz.

Sultan Papağanı Aksesuarları

sultan papağanı ve özellikleri

Sultan papağanlarının temel ihtiyaçlarından bir tanesi de yem ve su kabı olacaktır. İki tane yem kabı edinerek bunların bir tanesine kuru yem, bir tanesine meyve, haşlanmış bezelye gibi ürünler koyabilirsiniz. 

Kafesin içerisine mümkün olduğunca fazla tünek koymanızı tavsiye ederiz. Çünkü bu kuşlar tırmanmaktan çok hoşlanır. Bu imkanı ona sağlayın. Ayrıca kafesin içerisine oynaması için oyuncaklar koyabilirsiniz. Böylece onun için daha eğlenceli bir kafes olacaktır. 

Sultan papağanı için en uygun aksesuarlara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup