Kemirgenler

Tavşan Bakımının 10 Kuralı

Evcil hayvanlar arasında tercih edilen türlerden biri de tavşandır. Dikkat edildiğinde bakımı zor olmayan tavşanlar için değerlendirdiğimiz 10 kuralı gözden geçirin ve tavşanınızla güzel vakit geçirmeye bakın.

Tavşan bakmak, diğer hayvanlara göre daha kolaydır. Hem beslenmesi hem de bakımı diğer türlere göre daha rahat olmasına rağmen yine de dikkat edilmesi gereken önemli husus var, işte size yardımcı olacak tavşan bakımının 10 kuralı.

Tavşan Bakımının 10 Kuralı

  • Tavşanlarda kullanılan çam ve sedir talaşları, aslında tavşanlar için büyük risk barındırırlar. Hoş kokmasından dolayı tercih edilse de solunum yolu hastalıklarına neden olabilmektedir. Bu yüzden çam ve sedir talaşlarından ve kil bulunduran kumlardan uzak durmanız gerekiyor.
  • Tavşanlar, diğer hayvanlara göre daha doğurgandırlar. 30 günde bir yavrulayabilirler ve daha da enteresan olanı, yavruladıktan dakikalar sonra bile hamile kalabilirler. Bu nedenle yaşlılıklarında rahim kanserine yakalanma riskleri yüksektir. Bunun önüne geçmek için kısırlaştırmanız gerekiyor.
  • Tavşanlarda da tuvalet eğitimi vardır ve kolaydır. Ancak tuvalet yeri seçiminde minik dostunuza bırakmanız daha önemlidir. Evin veya bahçenin hangi köşesine tuvaletini yapıyorsa, oraya kurmanız daha sağlıklı olacaktır.
  • Tavşanlar, samanı çok severler hatta birincil besin kaynağının saman olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle samanı hiçbir zaman eksik etmemeniz gerekiyor. Tuvaletin olduğu yere bırakmanız hem ayaklarının temiz kalmasını sağlayacak hem de tuvaletini yaparken saman yemesini sağlayacaktır.
  • Tavşanlar kemirgen hayvanlardır ve sürekli olarak bir şeyleri kemirmeyi pek severler. Bu nedenle onların bulunduğu ortamı güvenli hale getirmeniz gerekiyor. Yani elektrik kablosu veya tavşana zarar verecek maddelerden temizlemeniz gerekiyor.
  • Tavşanlar kolay kolay ısırmazlar fakat cezalandırmak gibi bir eğitime bulaşmamanızı öneririm, bu onların agresif davranmalarına neden olur ki bu da ısırmasını etkiler.
  • Tavşanlarda veteriner bakımı ve veteriner seçimi çok önemlidir. Zira bütün veterinerler kedi ve köpekler hakkında bilgi sahibi iken tavşanlar hakkında bilgi sahibi olan çok az uzman vardır.
  • Tavşanlarda ishal ve aşırı kilo kaybı önemli hastalıkların habercisidir. Bu yüzden böyle bir durumla karşılaştığınızda en kısa sürede bir veterinere göstermenizde yarar vardır.
  • Tavşanlarla çocuklar her ne kadar iyi anlaşsalar da bakım konusunda çocuklara teslim etmeyin, yanlış tutulmaktan hoşlanmadıkları gibi düşmeleri durumunda belleri veya ayakları sakatlanabilir.
  • Tavşanlarda sık görülen hastalıklar; kulak akarları, kulak enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonları, diş rahatsızlıkları, kısırlaştırılmamış dişilerde rahim kanseri, üst solunum yolu enfeksiyonları belirtileri gibi hastalıklardır. Bu tip durumlarda hemen bir veteriner uzmana göstermenizde fayda vardır.

Tavşan Bakımının 10 Kuralı

Tavşan bakımı hakkında sizlere sunduğum 10 kurala dikkat ederseniz, minik dostunuz ailenizin neşe kaynağı olacak ve daha uzun süre sizinle kalmayı başaracaktır. Tavşan yemi hakkında bilgi almak ve sipariş etmek için tıklayın.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup