Genel

Tavşan nasıl beslenir?

Biraz evcil biraz da yabani hayvan türlerinden olan tavşanlar, dünyada ve ülkemizde evcil beslenen hayvanlar arasında yer alırlar. Sevimli varlıklar, doğru şekilde beslendiklerinde minik dost olabilecek en şirin hayvanlardır.

Tavşan Nasıl Beslenir?

Tavşan besleyenler veya beslemeyi düşünenler, genellikle tavşanların çok fazla su içmeyen hayvanlar olduğunu düşünürler. Hayır, aksine tavşanlar su içmeyi çok seven hayvanlardır. Evinizde ya da bir çiftlikte tavşan besliyorsanız kesinlikle onlara özel su kapları bulundurmanız gerekiyor.

Hatırlatmadan geçmemek gerek; tavşanlar su kaplarıyla oyun oynamayı çok severler, bu nedenle su kabını sabitlemeniz ve sürekli olarak kontrol etmeniz ihmal etmemeniz gereken durumlardan biridir.

Tavşanlara Yeşillik Verin

Tavşanlar, otçul hayvanlardır. Yaşlarına, ırklarına ve cinslerine göre değişiklik gösterse de tüm tavşanlar yeşilliği fazlasıyla severler. Aslında bir anlamda tavşan besleyenler, özel tavşan maması almak yerine kolaylıkla bulabilecekleri yeşillikleri verebilirler. Tabi bunun yanında özel olarak üretilen tavşan maması da verilebilecek besinlerdendir.

Tavşanlar Hangi Yeşillikleri Sever?

Tavşanların en çok sevdiği yeşillikler; Lahana, taze çimenler, havuç, turp, dereotu, marul salata, enginar ve karnabahar yaprakları, Brüksel lahanası, yeşil fasulye gibi yeşil besinlerdir. Aslında bir ayrımın söz konusu olmadığını belirtmek gerekiyor. Tavşanlar, doğaları gereği hemen hemen her türden yeşil bitkiyi yiyebilirler.

Bir çizgi film karakterinden dolayı insanların zihninde tavşanların havucu çok sevdikleri düşüncesi hâkimdir. Evet, tavşanlar havuç severler ancak bu abartıldığı kadar değildir. Yeşil bitki türünden olduğu için diğer bitkiler kadar havucu severler, ancak zihinlerde beliren bu düşünce yüzünden minik dostunuzu havuca boğmanızın bir anlamı olmadığını belirtmek istiyoruz.

Kuru Ot, Saman Gibi Kuru Gıdalar Verilmelidir

Tavşanlar, başında belirttiğimiz gibi yeşil otları çok severler. Ancak bu, tavşanların sadece yeşil ot yedikleri anlamına gelmemelidir. Özellikle de yavru tavşanlar, kuru otlara, ekmeğe veya diğer kuru gıdalara ihtiyaç duyarlar. Aşırı yeşil ot vermek tavşanlarda ishale neden olduğundan bu konuyu göz ardı etmemenizi öneriyoruz. Zaman zaman kuru ot, saman gibi besinleri de tavşanınıza vermeyi ihmal etmeyin. Hatta mümkün mertebe yeşilliğin yanında kuru ot vermenizi öneriyoruz.

Tavşan Maması

Tavşan besleyenler bilirler. Özel olarak tavşanlar için üretilen çeşitli mamalar vardır. Türkiye’de çok yaygın olmasa da büyük marketlerde ve pet shop ürünü satılan internet sitelerinde tavşan maması bulmak mümkündür. Besin değeri bakımından kaliteli bir mama seçerek minin dostunuzu besleyebilirsiniz.

Tuz Takviyesi

tavşan nasıl beslenir

Çoğu canlı gibi tavşanların da suya ihtiyaçları vardır. Özellikle evde beslenen hayvanlar, kayalarda buluna doğal tuzlara erişemeyeceği için tuz takviyesi yapılmalıdır. Bunun için yuvasının bir köşesine bir miktar tuz koyabilirsiniz.

Tuz koyduktan sonra tavşanınızın ne kadar tuz tükettiğini de inceleyin. Eğer verdiğiniz yiyeceklerin içerisinde tuz bulunuyorsa, tuz ihtiyacını buradan karşılayabilir. Yine de yuvasının bir köşesine düzenli olarak tuz koymak daha doğru olacaktır.

Evcil hayvanlar kategorisinin en sevimli varlıkları tavşanlarınızı doğru şekilde besleyerek daha güzel vakit geçirebilirsiniz. Eğer tavşan besliyorsanız Tavşan bakımı nasıl yapılır? isimli makalemizi okuyabilirsiniz.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup