Kemirgenler

Tavşanların günlük bakımı nasıl yapılır?

Tavşanlar, sevimli evcil hayvanlar arasında en çok tercih edilenlerdir. Ama diğer hayvanlardan farklı olarak günlük bakım ihtiyacı hissederler.

 

Tavşanların Günlük Bakımı Nasıl Yapılır?

Tavşanlar, genellikle gece daha aktif yaşayan gündüz vakitlerinde ise günlük ihtiyaçlarını karşılayan hayvanlardır. Her ne kadar harekette sınır tanımayan varlıklar olsa da bakım konusunda çok da zorluk çıkartan hayvanlar değiller, bununla birlikte bakımları oldukça kolay ve zevklidir. Tavşanlarla kediler arasındaki benzerlik sadece görüntü itibariyle değildir, aynı zamanda beslenmeleri ve uyku yönleri de kedilerle benzerdir. Gecenin geç vakitlerinde hareketlenen, beslenen tavşanlar bu işlemleri sabahın ilk saatlerine kadar yaparlar. Sabah saatlerinden itibaren ise güzellik uykusuna yatmaya başlarlar.

Tavşan bakımından en önemli kural, hijyenik ortam sağlamaktır. Hareketli olduklarından çevrelerini çok fazlasıyla kirletirler ve kirletmelerine karşın bir de hijyenik ortamları da daha çok severler bu yüzden sahiplerinin tavşanların günlük bakımında en çok dikkat etmeleri gereken konuların başında temizliğin geldiğini unutmamaları gerekiyor.

Günlük Temizlik

Günlük tavşan bakımı yaparken altlarının temizlenmesi gerektiğini unutmamak gerekiyor. Çok fazlasıyla altlarını kirleten tavşanlar, temizlik konusunda hassas davranılmadığında hijyenik ortam bulamadıkları için belli bazı hastalıklarla baş başa kalabilirler bu yüzden gazete veya karton parçası kullanılırken günlük değiştirilmesi gerektiğini unutmamak gerekiyor. Tuvalet kabı kullananlar ise kapların günlük temizliğine dikkat etmelidirler.

Tavşanlarda Tuvalet Eğitimi

Tavşanların bulunduğu alanın daima temiz olması gerekmektedir. Yukarıda belirttiğimiz üzere tuvaleti için kullanılan gazete, karton gibi ürünlerin düzenli olarak değiştirilmesi gerekir.

  • Tavşanlar tuvaletlerini sürekli olarak aynı bölgeye yapmak ister. Bu yüzden tavşanın tuvaletini nereye yaptığını tespit edin ve buraya küçük bir kap koyun.
  • Kabın içerisine kağıt havlu, gazete, karton gibi bir şey yerleştirin.
  • Yerleştirdiğiniz kartonun üzerine birkaç damla tavşanın idrarından damlatın. İlerleyen zamanlarda tavşan buraya tuvaletini yapmaya alışacaktır.
  • Tavşanlar stres altında kaldıklarında daha fazla dışkılayabilir. Bu yüzden eğitim süresinde tavşana kızmamak gerekir.
  • 3 ay süren eğitim sürecinin ardından tuvalet kabını nereye koyarsanız koyun tavşanınız tuvaleti için buraya kullanacaktır.

Tavşanların Beslenmesi

tavşanların günlük bakımı

Tavşanlar, genel görüş olarak havucu seven hayvanlar olarak nitelendirilirler. Her ne kadar tavşanlar havuç yemeyi sevseler de aslında çok da hastası değiller hatta fazla havuç verildiğinde sindirim sistemlerinde bazı hastalıklar meydana gelir. Bu nedenle tavşan beslemesinde havuca çok fazla yer vermemek gerekiyor. Bunun yerine alternatif beslenme ürünlerinin tercih edilmesi daha etik olacaktır. Saman, kurutulmuş yonca, sebzeler ve bazı meyveler, tavşanların beslenmesinde kullanılabilen yiyeceklerdir.

Müsli gibi şekeri yüksek ve minerali düşük olan tahıl esaslı beslenme tercih edilmemelidir. Tavşanların beslenmesinde tercih edilebilecek meyve ve sebzeler; havuç, ıspanak, su teresi, brokoli, kereviz, elma ve karahindiba yaprakları olarak sıralanabilir. Ayrıca yeni kesilmiş çimen yedirilmemelidir. Bu durumda sindirim sisteminde hasarlar oluşabilir.

Tavşanların beslenmesi hakkında daha detaylı bilgi almak için Tavşan Nasıl Beslenir? isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup