Kuşlar

Tek dişi muhabbet kuşu yumurtlar mı?

Evlerin neşesi muhabbet kuşları, bakım gerektiren ve beslenilmesinde dikkat isteyen hayvanlardır. Dişi muhabbet kuşları, tek başlarına yaşadıklarında da yumurtlayabilir.

Muhabbet kuşları, yavruluk dönemlerini 9 aylık oluncaya kadar devam ettirirler. Bu dönemden sonra ergenlik dönemine girmeye başlarlar ve artık yumurtlamaya hazır hale gelirler. Beslenmesi, bakımı ve diğer sağlık sorunlarının yaşanmaması adına dikkatli bir şekilde beslenen muhabbet kuşlarının yumurtaları kolay kolay boş çıkmaz fakat değişik nedenlere bağlı olarak boş yumurta çıkabilir. Bunun nedenlerinden en büyükleri; yetersiz beslenme, muhabbet kuşlarının yaşlı olması gibi etkenler gösterilebilir.

Kuşlar Neden Yumurtalarını Yerler?

Muhabbet kuşu sahiplerinin en çok merak ettikleri konulardan biri de kuşların yumurtalarını neden yedikleridir. Bu durum, tamamen kuşun yumurtlama döneminde yeterince kalsiyum alıp almadığı ile ilgilidir. Yeteri şekilde beslenemeyen kuşlar, bu değerleri kendi yumurtalarından tamamlamak isterler ve böylelikle kendi yumurtalarını yemeye başlarlar.

Tek Muhabbet Kuşu Yumurtlar Mı?

Muhabbet kuşlarında yumurtlama bir çok faktöre bağlıdır. Bunlar; uygun beslenme koşulları, gün ışığının uzunluğu, havanın nem oranı, kuşun stres içeride olmaması, yuva yapma yarışı olarak sıralanabilir.

Yumurtlama için yumurtanın döllenmiş olması zorunlu değildir, ancak döllenmemiş yumurtadan yavru çıkmaması kuşun ısrarla yumurta yapmaya teşvik edilebilir. Dolayısıyla bu çabadan dolayı mineral ve protein kayıpları olabilir. Bunun sonucunda sağlığı bozulabilir. Kaybettiği vitamin ve mineral kaynağını sağlamak için beslenmesine daha fazla özen verilmelidir.

Muhabbet Kuşları Nasıl Beslenir?

Aslında basit olmasına rağmen çoğu defa yanlış bir besleme veya yanlış bakımdan dolayı muhabbet kuşlarının öldüğünü sıkça duyarız. Ortalama olarak bir kuşun ömrü 10-12 yıl arasıdır, tabi kuşun türüne ve cinsine bağlı olarak ve nasıl bir beslenme metodu uygulandığına bağlı olarak ömürleri uzayabilir veya kısalabilir. Daha çok bu durum muhabbet kuşu beslenmesine bağlı olarak değişmektedir. Bu yüzden muhabbet kuşlarının nasıl beslenmesi gerektiği hakkında bilgi sahibi olmak çok önemlidir.

Kuşlar, yapıları gereği bazı şartlara daha fazla uyum gösterebilirken bazı yaşam alanlarında barınamazlar. Kafes kuşları olmaları hasebi ile iki ayrı kuş besliyorsanız kesinlikle bunların birbirleriyle mücadele içerisine girdiklerine şahit olursunuz. Bu savaş aslında tamamen yuva kapma savaşıdır, bu süreç bazen bir kuşun diğer kuşu öldürmesine kadar varabilir. Bu nedenle muhabbet kuşu sahiplerinin en çok dikkat etmeleri gereken konulardan biri kafes seçimidir.

Muhabbet kuşları için en uygun yemelere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Kafes Seçimi Nasıl Yapılır?

Her ne kadar yapı itibariyle küçük kalıplı olsalar da muhabbet kuşlarının yaşadıkları alanların geniş olmasına özen gösterilmesi gerekir. Özellikle de birden fazla kuş beslemeyi düşünüyorsanız, yuva kapma ve yumurtlama dönemlerini göz önünde bulundurarak tercihte bulunmanız çok önemlidir.

Kuş kafesi nasıl seçilir? isimli yazımızı okuyarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Muhabbet Kuşu Bakımı ve Temizliği

Başında da dediğim gibi hassas bir yapıya sahip olan muhabbet kuşları, ciddi bakım isteyen hayvanlardır. Tüneklerinin temizlenmesi, sularının sık sık değiştirilmesi, altına serilen gazete veya diğer kâğıtların haftada bir değiştirilmesi konusuna önem vermek gerekiyor. Bir de periyodik olarak kafeslerin dezenfekte edilmesi de önemlidir. Ciddi bir bakım yapıldığında muhabbet kuşlarının ömürlerinin daha uzun olduğu görülmektedir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup