Köpek

Köpek Kulübesi Nasıl Seçilir? En İyi Köpek Kulübesi Modelleri

Köpeklerin yaşamları için köpek kulübesine sahip olmaları önemlidir. Özellikle de dışarıda yaşayan köpekler için muhakkak kulübe temin edilmesi gerekir. Bu kulübeler kışların daha ılık, yazların ise daha serin geçmesini sağlayacaktır. Böylece, köpeğinizin yaşam standardı artacaktır.

Köpek kulübesi seçmek düşünüldüğü kadar kolay seçim yapılabilecek bir şey değildir. Köpek kulübeleri tasarlanırken pek çok unsur göz önünde bulundurulur. Bunun için dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar vardır.

Köpek Kulübesi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu başlığımız altında köpek kulübesi seçerken dikkat etmeniz gerekenlerden bahsedeceğiz. Böylece kulübeyi satın almadan önce kafanızda bir taslak oluşacaktır.

1- Köpeğin Boyu

Köpeğin Boyu

Köpek kulübesi seçerken ilk dikkate almanız gereken unsur köpeğinizin boyutudur. Köpeğinizin kulübesinde rahat edebilmesi için içerisinde kolaylıkla ayakta durabilmesi, dönmesi ve uyuyabilmesi gerekir. Bunun için köpeğinizi farklı durumlardayken ölçmeniz gerekmektedir.

Bunun için ayaktayken yüksekliği, omuz yüksekliği ve uzunluğu göz önünde bulundurulmalıdır. Kulübenin yerden yüksekliğini belirlerken, köpeğinizin boyunun en az %25 daha fazla yüksekliğe sahip olan bir kulübe almanız gerekir. Örneğin, yerden başına kadar yüksekliği 100 cm olan bir köpeğin kulübesinin yüksekliği en az 125 cm olmalıdır.

Kulübenin kapısının yüksekliği ise omuz yüksekliğinin %75’i kadar olmalıdır. Yerden omuzuna kadar olan uzunluğu 50 cm olan bir köpek için en azından 37.5 cm yüksekliğinde kapısı olan bir kulübe seçilmelidir. Böylece köpeğiniz kolaylıkla kulübenin içerisine girip çıkabilecektir.

Kulübenin enlemesine uzunluğu ise en az köpeğinizin burnundan, kuyruğuna kadar olan mesafe kadar olmalıdır. Böylece köpeğiniz kulübenin içerisinde kolaylıkla rahat edebilecektir.

Köpeğinizin boyunu ölçtükten sonra uygun büyüklükte bir kulübe alabilirsiniz. Kulübeyi seçerken içinize koyacağınız aksesuarları da hesaba katmanız da fayda var.

2- Isı Yalıtımı

Yaz mevsimleri için kulübenin büyük olması köpeğiniz için daha rahat olacaktır, ancak kışın da küçük bir kulübe ısıyı daha iyi tutacaktır. Dolayısıyla orta büyüklükte bir kulübe seçmek daha mantıklı olacaktır.

Köpek ırklarının sıcağa ve soğuğa dayanıklılığı farklılık gösterebilir. Bu yüzden de köpeğinizin özelliklerine uygun bir kulübe seçmelisiniz. Her ne kadar köpek kulübeleri sert hava koşullarına karşı yetersiz olsalar da ısı yalıtımlı bir köpek kulübesi seçmek daha doğru olacaktır. Aynı zamanda yağmur, kar, dolu, rüzgar gibi hava koşulları da göz önünde bulundurulmalıdır.

3- Malzeme Seçimi

Köpek kulübesi seçerken en önemli unsurlardan bir tanesi de malzeme seçimidir. Ahşap genellikle hava sıcaklığını korumak için iyi bir seçimdir. Metal ve plastik malzemelerden üretilmiş kulübelerin kenarları keskin hatlara sahip olacağı için köpeğiniz için tehlikeli olabilir. Aynı zamanda bu ürünler ısıyı tutma konusunda sorun yaratacağı için kış aylarında oldukça soğuk olacaktır.

Eğer kolay taşınabilen bir köpek kulübesi tercih etmek istiyorsanız, plastik malzemeden üretilmiş bir kulübe tercih etmek daha doğru olacaktır. Ahşap kulübe tercihi yapılacaksa ahşabın üzerine yapılmış olan cila ve boya gibi kimyasal bazlı ürünlerin köpeğinizin çiğnemesi sonucunda zarar vermeyeceğinden emin olmanız gerekmektedir.

Genel olarak köpek kulübesinin yapıldığı malzemenin sıcağa, soğuğa, yağmura ve diğer hava koşullarına karşı dayanıklı olduğundan emin olun. Örneğin, kalitesiz ve korunmamış ahşaptan üretilmiş köpek kulübeleri yağmur altında kaldıklarında çürüyebilir.

4- Kulübenin Yüksekliği

Genelde köpek kulübeleri imal edilirken bu durum göz önünde bulundurularak, kulübenin yerden yüksek ayaklara sahip olması sağlanır. Böylece kulübeyle yer arasında mesafe olur ve daha sıcak bir zemin oluşur. Eğer ahşap bir kulübe tercih edecekseniz yerden su emme ihtimali de ortadan kalkacaktır.

Kulübenin içerisine köpek yatağı koyacaksanız, zemindeki malzemenin sert olmasına özen gösterin. Aynı zamanda su geçirmez olduğundan da emin olun.

5- Köpek Kulübesi Fiyatları

İyi bir köpek kulübesi satın almak 1500 – 2000 liraları bulabilir. Bu yüzden paranızı en iyi şekilde kullanmanız gerekir. Temel olarak bütçenize uygun bir köpek kulübesi seçmeniz gerekir. Köpeğiniz için en uygun kulübeyi seçerken havalandırmalı olmasına da özen gösterin. Çünkü, yaz aylarında havalandırması olmayan bir kulübe oldukça sıcak olacaktır. Aynı şekilde kış ayları için de ısı yalıtımlı köpek kulübesi almak gerekir, ancak bütçenize uymaması halinde bunlardan feragat edilebilir.

En İyi Köpek Kulübesi Modelleri

Üreticiler tarafından farklı boyutlarda üretilmiş köpek kulübeleri bulunmaktadır. Genel olarak aynı formata sahip olsalar da estetik görünüm olarak farklılıklar gösterebilir. Örneğin, bazı köpek kulübelerinin çatıları üçgen olurken, bazıları düz formata sahiptir. Bunun dışında büyüklük olarak da birbirlerinden farklılık gösterebilirler.

Köpek kulübesi seçerken dikkat etmeniz gerekenler hakkında bilgi sahibi olduktan sonra buraya tıklayarak köpek kulübeleri çeşitlerimize göz atabilir ve satın alabilirsiniz.

Köpek Kulübesi Yapımı

Pek çok köpek sahibi köpek kulübesi almak yerine köpek kulübesi yapmayı tercih etmektedir, ancak ne yazık ki bu girişimlerin büyük bir çoğunluğu ya başarısız yada yetersiz sonuçlanmaktadır. Genellikle yapılan köpek kulübeleri ısı yalıtımı, havalandırma gibi konularda eksik olduğu için sorunlar yaşanmaktadır. Aynı zamanda yağmur, rüzgar gibi koşullara karşı dayanıksız olduklarından dolayı, ömürleri oldukça kısadır.

Kısaca günlerce uğraşılıp emek verilen bir kulübe yapımı sonrasında istenen sonuç elde edilemeyebilir, ancak gerekli malzemelerin bulunması, alet edevat takımı ve el becerisiyle beraber ortalama bir köpek kulübesi yapmak mümkündür. Eğer bütçeniz yetersizse köpek kulübesi yapımı iyi bir seçenek olabilir.

Köpek Kulübesi Nasıl Yapılır?

Pek çok köpek kulübesi yapım tarzı olabilir. Bunlar arasında en popüler olanlardan bir tanesi de palet kullanmaktır. Çünkü, bu yöntem diğerlerine göre kısmen daha pratiktir. Aynı zamanda kulübenin yerden yüksek olması için oldukça uygundur.

  1. Paleti uygun boyutlarda ayarladıktan sonra, zemin olarak seçin.
  2. Daha sonra ahşap çitalarla duvarlarınızın profilini oluşturun.
  3. Köpeğiniz için uygun büyüklükte kabaca bir köpek kulübesi elde ettikten sonra duvarları oluşturmak için sırasıyla tahtalar çakın.
  4. Kulübenin temelini attıktan sonra, doğru açı oranı ve ölçülerle beraber aynı şekilde çatı inşa edin.
  5. Çatı tamamlandıktan sonra kulübe ile birleştirin.

Köpek Kulübesi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köpek Kulübesi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Kulübeyi birleştirirken su alacak yerlerin uygun bir şekilde yalıtılması gerekir.
  2. Isı yalıtımı için kulübenin içerisine ısı yalıtımı ürünleri yerleştirilmelidir.
  3. Kulübenin uzun ömürlü olması için ahşap koruyucu ilaçlarla kaplanması gerekir.
  4. Çatının su tutmaması ve suya dayanıklı malzemeden yapılmış olması gerekir.
  5. Kulübeyi yaparken kullanılan çivilerin kulübenin içerisinden çıkmaması gerekir. Aksi halde köpeğiniz bu çivilere takılabilir ve zarar görebilir.
  6. Estetik bir görüntü olması ve ahşabın ömrünün daha uzun olması için dış tarafına boya ve cila yapılabilir.

Doğru Bir Köpek Kulübesi Nasıl Olmalıdır?

köpek kulübesi nasıl seçilir

  1. Köpek kulübesi, hayvana zarar vermeyecek türden malzemeler kullanılarak yapılmış olması gerekiyor. Yani plastik veya tel kullanılarak imal edilmiş bir kulübe seçmeniz doğru olacaktır.
  2. Kulübe seçerken boyutuna çok dikkat etmeniz gerekiyor. Satın alacağınız köpek kulübesi, köpeğin içinde rahat hareket edebileceği ve ayağa kalkabileceği boyutta olması gerekiyor.
  3. Kulübelerde olması gereken en önemli özelliklerde biri de hava alabileceği deliklerin olmasıdır. Tabi bunda da dikkat etmeniz gereken detay, köpeğinizin başının ve patilerinin sıkışıp kalacağı kadar küçük olmamasıdır.
  4. Satın aldığınız yavru köpeğin ırkı iri ise satın almanız gereken köpek kulübesinin ayarlanabilir olması önemlidir, zira köpekler diğer hayvanlara göre daha çabuk büyürler.
  5. Kış aylarında köpek kulübesine battaniye ve yastık koyabilirsiniz fakat köpeğinizin çiğneme gibi bir huyu varsa bundan kaçınmalısınız.

Yavru Köpekler Kulübeye Nasıl Alıştırılır?

köpek kulübesi nasıl seçilir

Köpekler veya diğer canlılar geldikleri ortamdan yeni ortamlarına kolay kolay alışamazlar. Özellikle de köpekler bu konuda daha hassastırlar bu nedenle yavru köpeğinizi kulübesine alıştırmak biraz meşakkatli olabilir. Burada dikkat etmeniz gereken detay, veteriner uzmanın tavsiye ettiği ödül mamaları ve köpek mamasının kulübe içinde olmasıdır. Yavru köpek maması kulübede olursa, köpek her acıktığında mecburen kulübeye girecek bu da zamanla kulübesine alışmasını sağlayacaktır.

Ayrıca köpek kulübesi modellerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

En İyi 5 Yavru Köpek Kulübesi

Kimi köpekler soğuk hava şartlarına karşı aşırı olduğu gibi sıcak hava şartlarına karşı da aşırı hassas olan köpek türleri vardır. Fakat yavru köpekler büyüyene kadar iki türlü hava şartlarına karşı da hassas bir yapıya sahip olabilir. Bu nedenle ilk sahiplendiğiniz andan itibaren iyi bir kulübeye ihtiyaç duyarlar. Aksi halde çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşmaları kaçınılmaz bir durumdur. Peki, yavru köpekler için en ideal kulübe hangileridir?

  1. Trixie Köpek Kulübesi XL
  2. Doglife Salerno 88 Pls Kapısız Köpek Kulübesi
  3. Dubex 3d Kulube Vr01 Siyah (M)
  4. Trixie Köpek Kulübesi S
  5. Dubex 3d Kulube Vr04 Mavi (M)
Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Kulübe yapımı için gerekli bütün bilgileri sayfanızda buldum, zengin içerikli makaleniz için teşekkürler 😌

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup