Kemirgenler

Yavru tavşanlara nasıl bakılır?

Kemirgenler ailesinin evcilleştirilen hayvanlarından tavşan, hem şirinliği hem de sempatik hareketleriyle en çok tercih edilen hayvanlardan biridir. Tavşanlar, yavru iken bakılmaya başlandığında kesinlikle eğitilebilir ve size daha çok alışması sağlanabilir hayvanlardır. Peki, yavru tavşanlara nasıl bakılır?

Yavru Tavşan Bakımı

Tavşanlar, hassas ve kırılgan bir yapıya sahiptirler. Yavruluk dönemleri ise hassaslığın en uç noktası olduğu zamanlardır. Hastalık, vücutlarının oturması, eklemleri vs. tüm bunlar yavru tavşan için çok daha önemlidir. Bu nedenle yavru tavşan bakımının çok ilgi gerektiren ve üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir konudur. Yavru tavşanlar, eğer evinizdeki bir dişiden doğmuşsa ilk 15 gün kesinlikle dokunulmaması gerekiyor. Bu dönemde tavşan tamamen anne sütü ile beslenir.

İlk 15 günü tamamlayan yavru tavşanlar için yumuşak bazı tavşan yemleri veya uygun besinler verilebilir, bu dönemden sonra ise artık yavaş yavaş kuru gıdalar veya kuru tavşan yemi verilmesinden herhangi bir sakınca yoktur. Ama bu süreç içinde anne tavşandan ayrılmamaları gerekiyor, çünkü kuru veya taze besinlerin yanında anne sütünü emmeye devam ederler.

Anne Sütünden Sonra

Anne sütünden tamamen kesilmeye başladığı dönemlerde yavru tavşanlara artık bitkiler, tüketebilecekleri ve sindirim sistemine zarar vermeyecek diğer besinlerle beslenmeye başlarlar. Ama yavru tavşanların beslenmesinde yeşil bitkilerin mümkün mertebe az verilmesi önemlidir. En nihayetinde henüz sindirmeye alışmamış mide, tavşanda hazımsızlığa veya başka rahatsızlıklara yol açabilir.

Yavru Tavşanlar Ne Yer?

Yavru tavşanlara yeşil bitkiler verilirken iyice yıkanması gerekiyor. Normal şartlarda bile yeşil bitkiler tavşanlarda aşırı ishale neden olabilmektedir. Yavru tavşanlar ise daha rahat etkilenebildikleri için kesinlikle dikkat edilmesi gerekiyor. Ciddi boyutta oluşan ishal, yavru tavşanların ölümüne bile yol açabilir. Yeşil bitkileri dengede tutabilmek için sınırsız miktarda kuru ot veya kuru tavşan yemlerinin verilmesi çok daha uygundur. Kuru ot, kuru yonca veya saman en ideal besin kaynaklarıdır.

Yavru tavşanlar 1 yaşına gelinceye kadar tane kuru yemler, yonca, saman gibi besinlerle beslendiklerinde diş çıkartmalarında büyük yardım sağlar. Yine tavşanlara ev yemekleri veya artık yemeklerin verilmesi tavsiye edilmemektedir.

Tavşanlarda Uyku ve Kemirme Alışkanlığı

Tavşanlar hayatlarının büyük bir kısmını geceleri yaşayarak geçirirler ve sabahın ilk saatlerinde beslenirler. Gündüz vakitlerindeyse genellikle uyurlar.

Kemirme alışkanlığı ise tavşanlar için zorunlu bir ihtiyaçtır. Günün büyük bir kısmını kemireceği malzeme aramak ve kemirmekle geçirir. Kemirebileceği malzemeler tedarik etmek tavşanınız için oldukça iyi bir davranış olacaktır. Tabi ki evinizdeki eşyaları kemirme ihtimali de bulunmaktadır. Bu yüzden bu duruma dikkat etmek gerekir.

Tavşan Bakımı ve Temizliği

Tavşanların daha sağlıklı kalabilmeleri için gerekli bakımı yapmayı da ihmal etmemek gerekiyor. Tuvalet temizliği, tuvaletinin yanında bol saman bırakmak gibi hassas konulara dikkat edilmesi gerektiğini de hatırlatalım.

Tavşanların temizliğinin en önemli noktası tuvalet temizliğidir. Bunun için kafesi temiz tutmak, talaşların altına serilen gazete kağıtlarını veya kartonları düzenli olarak değiştirmek gerekir.

Tavşan bakımı nasıl yapılır? isimli yazımızdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup