Köpek

Kaniş Cinsi Köpek Hakkında Bilinmesi Gereken 8 Özellik [✅ BAKIM ÖNERİLERİ]

Kaniş cinsi köpek, süs köpekleri arasında dünyada en yaygın ve en popüler köpek cinsidir. Alman kökenli olmasına rağmen Fransa’da fazlasıyla tercih edilmesi, Fransa’nın milli köpeği olmasını etkilemiştir.

Kaniş cinsi köpek; sevecenliği, oyun oynamayı sevmesi, eğitime müsait yapısı ile dikkatleri üzerine çeker. Evcil köpekler arasında en çok tercih edilmesinin nedeni de budur. Ancak bu köpeklerin olumsuz bir yönü, çok fazla baskıya gelememeleridir. Yani sık sık eğitim vermeniz, köpeğinizin huysuzlaşmasına neden olabilir.

Kaniş Cinsi Köpek Özellikleri

Kaniş cinsi köpek özellikleri

  1. Dünyanın en akıllı köpeğidir: Kanişler, dünyanın en zeki köpekleri olarak bilinir. Bu da eğitimlerinde verilen komutları kolaylıkla algılamasını ve yerine getirmesini etkiler.
  2. Sahiplerine aşırı bağlıdırlar: Kaniş cinsi köpek, sahibine aşırı bağlılığı ile bilinen bir cinstir. Sahibini başkasıyla paylaşması gibi bir durum, söz konusu bile olamaz.
  3. Tüyleri aşırı kıvırcıktır: En dikkat çekici özelliklerinden biri kanişlerin aşırı kıvırcık tüylere sahip olmasıdır. Bu da düzenli olarak tüy bakımının yapılmasını gerektirir.
  4. Kaniş cinsi köpek tıraş edilmez: Tüy yapılarının yoğun olması, onları sıcak ve soğuklara karşı korumaya alır. Bu yüzden tüylerinin asla kesilmemesi gerekir.
  5. Kulakları keskindir: Kanişler, çok iyi bir duyma yetisine sahiptirler. Buna ek olarak yön bulma konusunda da son derece iyidirler.
  6. Baskıya gelemezler: Kanişler, sevecen olmalarının yanında sıkıntıya gelemezler. Bu yüzden gerek eğitiminde gerekse de diğer zamanlarda sahiplerinin sıkmamaya dikkat etmeleri gerekir.
  7. Çok havlarlar: Apartman dairesinde beslenmeye uygun olsalar da Kaniş eğitimi verilirken havlamaya karşı eğitimin verilmesi önemlidir.
  8. Suyu çok severler: Kaniş cinsi köpek, diğer köpek ırklarından farklı olarak suyu çok severler.

Kaniş Cinsi Köpek Nasıl Eğitilir?

Kaniş cinsi köpek eğitimi

Kaniş cinsi köpek eğitimi, diğer cinslere kıyasla çok daha kolaydır. Akıllı ve zeki olmalarının yanı sıra eğitimde dikkat edildiğinde son derece uysal ve anlaşılabilir bir köpek haline gelebilirler. Temel itaat eğitimi, sosyalleştirme eğitimi ve ileri itaat eğitimi konularında uzman birinden destek alınarak eğitilmeleri, çok daha faydalı olur.

Kaniş Temel İtaat Eğitimi

Temel itaat eğitimi, her köpekte olduğu gibi kaniş cinsi köpekler için de önemlidir. Otur, gel, hayır, dur, yat gibi temel komutların öğretildiği bu eğitimde, kaniş cinsi köpekler üzerinde hassasiyetle durulması gerekir. Ancak bu köpeklerin çok sıkılmaya gelmedikleri için çok ısrarcı davranmamak ve sabırlı olmak gerekir.

İlginizi Çekebilir: Adım Adım Köpek Temel İtaat Eğitimi


Kaniş Sosyalleştirme Eğitimi

Sevimli dostunuzla daha güzel vakit geçirmek için öncelikle sosyalleştirme eğitimi vermeniz gerekir. Davranışlarının düzenlenmesi, yabancılara karşı tutumlarının düzelmesi ve özellikle kaniş cinsi köpeklerin havlamaya meyilli olmalarından dolayı 3 aylık olduktan sonra sosyalleştirme eğitiminin verilmesi gerekir.

✅ İlginizi Çekebilir: Köpek Sosyalleştirme Eğitimi Nasıl Verilir?


Kaniş İleri İtaat Eğitimi

Dünyanın en popüler süs köpeği olarak da bilinen kaniş cinsi köpeğine sahip iseniz mutlaka verilmesi gereken eğitimlerden birinin ileri itaat eğitimi olduğunu bilmeniz gerekir. Tasmasız bir şekilde yanınızda gezmesi ve komutları daha net algılayabilmeleri için köpeğiniz 4 aylık olduktan hemen sonra ileri itaat eğitimi vermeniz ya da bu konuda destek almanız gerekir.

İlginizi Çekebilir: Köpek İleri İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?


Kaniş Cinsi Köpek Karakter ve Kişilik Özellikleri

Kaniş cinsi köpek karakteri

Kaniş köpek cinsi, çok fazlasıyla havlayan bir köpektir. Bu nedenle güzel bir bekçi köpeği gibi eğitmek oldukça basittir. Sevecen yönleriyle dikkat çeken köpek, çocuklarla oyun oynamaya bayılır. Ancak bazen mızıkçılık yapabilir, öğrendiği numaraları uygulamaya koyulabilir. Bu nedenle biraz dikkatli olunmasında fayda vardır.

Kaniş Cinsi Köpek Fiziksel Özellikleri

Standart Kaniş Yükseklik: 38-62 cm.
Standart Kaniş Ağırlık Erkek: 20-32 kg. Dişi: 20-27 kg.
Küçük Kaniş Yükseklik: 30 cm.
Küçük Kaniş Ağırlık: 6,8-7,71 kg.
Minyatür Kaniş Yükseklik: 25 cm.
Minyatür Kaniş Ağırlık: 2,72-4,8 kg.

Kaniş cinsi köpekler; standart, küçük ve minyatür olmak üzere 3 farklı tiptedirler.

Kaniş Cinsi Köpek Bakımı Nasıl Yapılır?

Kaniş cinsi köpek bakımı

Bakım konusu, köpeklerde üzerinde en çok durulması gereken konuların başında gelir. Özellikle kaniş cinsi köpeklerde tüylerin çok kabarık ve kıvırcık olması, tüy bakımının düzenli bir şekilde yapılmasını gerektirmektedir. Buna ek olarak tırnak ve pati bakımı, ağız ve diş bakımı gibi konularda da hassas davranılması gerekir.

Kaniş Tüy Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Kanişler, aşırı kıvırcık tüy yapısına sahip olduklarından dolayı tüy bakımı konusunda dikkatli davranmak ve düzenli olarak tüylerinin taranması gerekmektedir. Tüyleri, onları soğuk ve sıcağa karşı koruduğu için çok uzun olacak şekilde kesilmemelidir. Bu konuda profesyonel destek almanız en doğrusu olacaktır. Petzz Kuaför, uzman ekibi ile bu noktada sizlere yardımcı olabilir.


Kaniş Pati ve Tırnak Bakımı

Köpeklerde sık görülen rahatsızlıkların başında pati ve tırnaklarından dolayı meydana gelen hastalıklardır. Bu yüzden pet sahiplerinin bu konuda dikkatli olmaları gerekir. Kaniş pati ve tırnak bakımı konusunda kendinize güvenemiyorsanız mutlaka bir uzmandan destek almanız gerektiğini unutmayın.

✅ İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Pati ve Tırnak Bakımı Nasıl Olmalıdır?


Kaniş Ağız ve Diş Bakımı

Kaniş cinsi köpeklerde sık görülen rahatsızlıkların başında ağız ve diş problemleri gelmektedir. Bu yüzden ağız ve diş bakımının düzenli bir şekilde yapılması, düzenli olarak veteriner hekime gösterilmeleri gerekir.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Yapılır?


Kaniş Cinsi Köpeklerde Beslenme Rutini Nasıl Olmalıdır?

Her köpek sahibi, petinin daha uzun ve sağlıklı yaşamasını ister. Fakat bunun için nasıl bir çaba gösterildiğine bakmak gerekir. Kaniş cinsi köpekler, daha hassas oldukları için beslenmelerinde özel mamaların kullanılması gerekir. Bu konuda destek almak için kurumama.com web adresimizi inceleyebilirsiniz.

✅ Köpek Maması SATIN AL

Kaniş Köpeklerde Sağlık Sorunları

Kaniş cinsi köpek sağlık

Her köpekte olduğu gibi kanişlerin de yatkın oldukları bazı kalıtsal hastalıkları vardır. Ancak buna rağmen diğer köpek cinsleri ile karşılaştırıldıklarında sağlıklı köpeklerdir. Yine de uzun süre sizinle yaşamasını istiyorsanız, düzenli olarak veteriner kontrolünden geçirmeniz ve aşılarını zamanında yaptırmanız önerilir.

✅ İlginizi Çekebilir: Köpek Aşı Takvimi [🔥 Köpek Sağlığı İçin Zorunlu Aşı Listesi 🔥 ]

Kaniş Köpeklerin Yatkın Olduğu Hastalıklar

Kaniş köpekler, doğuştan bazı hastalıklara yatkın olurlar. Bu yüzden düzenli olarak veteriner hekim kontrolünden geçirilmeleri önemlidir. Kanişlerin yatkın oldukları hastalıklar şunlardır;

  1. Cushing sendromu
  2. Hipertiriodi
  3. Progresif retinal atropi
  4. Kalça çıkığı

✅ İlginizi Çekebilir: Köpeklerde İshal Nedenleri ve Çözümü

Kaniş Cinsi Köpek Tarihi ve Kökeni

Kaniş cinsi köpek tarihi ve kökeni

Ortalama 12-15 yıl arasında yaşayan kaniş cinsi köpekler için yaygın olan görüşün Alman kökenli oldukları yönündedir. Ancak Fransa’da çok fazlasıyla tercih edilmelerinden dolayı Fransa’nın milli köpeği olarak da kabul edilmektedir. Yapılan araştırmalara göre kanişler ilk olarak olarak su retrieverı olarak yetiştirilmişler ve kürklerinin sudaki hareketlerini zorlamaması için özel bir şekilde tıraş ediliyorlardı. En popüler ev köpekleri arasında yer alan kanişler, günümüzde sirk hayvanı ve mantar bulucu olarak da kullanılmaktadır.

Kaniş Cinsi Köpek Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kaniş Köpekler Kaç Yıl Yaşar?

Düzenli bakım yapıldığında ve mama seçiminde dikkatli davranıldığında kaniş cinsi köpekler ortalama 12 ile 15 yıl arasında yaşayabilmektedir.

Kaniş Köpeği Bakımı Zor mu?

Diğer ırklarla kıyaslandığında kanişlerin bakımı daha kolaydır. Ancak tüylerinin aşırı kıvırcık olmasından dolayı düzenli olarak taranması gerekir.

Kaniş Köpeği Apartman Dairesinde Beslenir mi?

Süs köpekleri arasında en çok tercih edilen ırk kanişlerdir. Aile hayatına uygun olmalarının yanında havlamaya meyilli oldukları için sosyalleştirme eğitiminin mutlaka verilmesi gerekir.

Kaniş Köpeği Sağlıklı mı?

Her köpekte olduğu gibi kanişlerin de yatkın oldukları bazı hastalıklar vardır. Ancak genel olarak sağlıklı köpeklerdir.

Kaniş Köpeği Tıraş Edilir mi?

Kanişlerin tüyleri, onları soğuğa ve sıcağa karşı koruduğu için çok seyreltilmemeleri gerekir. Ancak eşit şekilde tüyleri tıraş edilebilir.

 

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup