Sağlık

Kedi alerjisi

Evcil hayvanların en sevimlileri kedilerdir ve çoğu insan bir hayvan edinmek istediğinde öncelikli tercihini kediden yana kullanmak ister. Ama ne var ki kediye karşı alerjisi olanlar için durum bazen çok zor olabilir.

Kedilere karşı alerjisi olup da kedi beslemek isteyenlerin öncelikle alerjiye neden olan etken üzerinde düşünmeleri ve gerekli tedavi yöntemlerini uygulamaları gerekir. Aslında kediler, çok temiz ve titiz hayvanlar olmalarına rağmen tüylerinden dolayı sahiplerinde alerjik durumların meydana gelmesine neden olurlar, bu da çekilmez bir hal alabilir. Peki, kedi alerjisi olanlar evde kedi beslemek istediklerinde nasıl davranmalıdırlar, kedileriyle oyun oynarken nelere dikkat etmelidirler ve hastalığın tedavisi mümkün mü? İşte tüm detaylar…

Kedi Alerjisi Kimlerde Görülür?

Alerji, sonradan meydana gelen bir hastalık olmakla birlikte daha çok kalıtsal bir hastalıktır. Ailede daha önce astım hastalığına yakalanmış biri varsa muhtemelen irsi olarak geçmiş bir hastalıktır. Kedilerin tüyleri de bu hastalığı tetikler. Uzmanların görüşüne göre çocukluk ve bebeklik döneminde kedi veya köpeklerle bir arada yaşayan insanlarda alerji ve astım hastalıkları daha az görülmektedir. Bu önemli notu verdikten sonra neler yapılabileceğini anlatalım.

Kedi Alerjisi Geçer Mi?

İngiltere’de Cambridge Üniversitesi’ne bağlı alerji araştırmaları üzerine çalışmalar yürüten Allergy UK adında bir grup tarafından bir inceleme yapılıyor ve sonuç olarak kedilerin cildinden kaynaklanan bir sorundan dolayı insanlarda kedilere karşı alerjik hastalıklar meydana geliyor. Kedilerin cildinde üreyen bir proteinin buna sebep verdiğini açıklayan grup, yakın zamanda bu soruna karşın bir ilacın geliştirilebileceğini ve kedi alerjisi olan kişilerin bu rahatsızlıktan kurtulmalarının mümkün olabileceğini söylüyorlar ancak henüz somut bir şeyin olmadığını belirtmek gerekiyor.

Hipoalerjinik Kediler

Kediler, ırkları ve cinslerine göre daha yüksek oranda alerjik durumların oluşmasına neden olabilirler. Başında da dediğim gibi kedi sahiplenmeden önce yapılması gereken en önemli işlerden biri kedilere karşı alerjinizin olup olmadığını öğrenmektir. Belirgin bir şekilde astım hastalığınız varsa kedi besleme hayalinizi bir kenara bırakmanız daha iyi olacaktır en azından alerji için bir ilaç geliştirilene kadar bunu yapmanız daha sağlıklı olacaktır. Siyam kedileri, Balinese kediler, Sfenks kedisi, Burmese kedisi gibi bazı kedilerde hipoalerjinik durumlar daha fazla görülebilmektedir.

Kedi sahiplerini yakından ilgilendiren alerji durumu hakkında verdiğim bilgileri dikkate alarak kedi beslemeye başlamanız, her anlamda sizin için çok daha sağlıklı olacaktır.

Kedi Alerjisi Belirtileri

Kedi alerjisi belirtileri kişinin alerjenlere maruz kalma düzeyiyle beraber alerjene olan hassasiyetine bağlı olarak değişebilir. Bazı kişilerde ağır belirtiler görülürken, bazı kişilerde hafif sorunlar oluşturabilir. Aynı zamanda alerjene maruz kaldıktan sonra etki gösterme süresi de farklılık gösterebilir.

Alerjenlere maruz kalan kişilerde genellikle solunum sorunları veya döküntü hastalıkları görülür. Kedi alerjenlerinden kaynaklı olarak ortaya çıkan belirtiler genelde şunlardır;

  • Hapşırma veya burun tıkanıklığı,
  • Yüz ağrısı (burun tıkanıklığından kaynaklı)
  • Öksürük,
  • Göğüs sıkışması,
  • Nefes alırken hırıltı,
  • Nefes darlığı,
  • Deri döküntüsü,
  • Kurdeşen olarak görülür. 

Yukarıda belirttiğimiz üzere kedi alerjisi olan kişilerin kedi beslemesi tavsiye edilmemektedir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup