Genel

Kedileri Eve Alıştırmak: Kedileri Sosyalleştirmenin 10 Etkili Yolu

Kedileri Eve Alıştırmak

Ev taşımaktan daha zor bir şey varsa o da kedilerinizi yeni eve alıştırmak ve kedilerinizin sosyalleşmesini sağlamaktır. Ancak dikkat etmeniz gereken  noktaları bilirseniz sorunsuz bir şekilde bu sorunu atlatabilirsiniz. Kedilerinizle yeni bir eve taşındığınızda nasıl yöntemler uygulamanıza dair size kılavuzluk edecek yazımızı okumanızda fayda var.

Kediler Eve Nasıl Alışır?

Kediler Eve Nasıl Alışır

Bazen kediler yaşadıkları yeri o kadar benimserler ki başka bir yere taşınıldığında sizin için sorun haline gelebilir. Kediler hassas hayvanlar oldukları için sahiplerinin onların dilinden iyi anlaması gerekir. Yapacağınız her hata, kedinizin sizden daha fazla uzaklaşmasına ya da yakınlaşmasına engel olabilir. Bu tarz problemlerle karşı karşıya kaldıysanız sizin için derlediğimiz Kediler eve nasıl alışır? yazım tam size göre.

İlk olarak farklı bir eve taşınma kararı vermişseniz bu sevimli dostunuzun yeni evine adapte olma süreci hakkında bilgi vereceğiz…

Kediniz Yeni Bir Eve Nasıl Alışır?

Kediniz Yeni Bir Eve Nasıl Alışır

Farklı bir eve adapte olmak bir kedi için gergin ve korkutucu bir durum yaratabilir. Bu süreçte kedinize karşı son derece sabırlı ve anlayışlı olmanız gerekir. Yani kedinizin eski düzenini tamamen bırakıp yeni bir ortama geçtiğinde, kendini evindeymiş gibi hissetmesine yardımcı olmak yapılması gereken bazı püf noktalardandır.

Kediniz, kendi yaşam alanlarına çok fazla alıştıkları için başka bir yere taşınma fikri onlar için sıkıntılı bir süreç olabilir. Yeni evlerinde huysuzluk çıkartmaları ya da yeni evlerinden çıkıp eski evlerine dönmeleri gibi birçok rahatsız edici durumla karşı karşıya kalabilirsiniz. Ancak bu noktada kedi sahiplerinin üstüne düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekir.

İlk olarak evinizi taşıma hazırlıklarına başlamadan önce, kedinizi bu duruma birkaç hafta önceden alıştırmanız şart. Örneğin, kolileri taşınmadan birkaç hafta önce evinize getirdiğinizde kedilerinizin kolilere alışmasını sağlayıp ve ufak sinyaller verip bu durumu anlamasını sağlayabilirsiniz.

Eşyalarınızı paketleme işlemine geçtiğinizde, kediniz sesi duyduğunda farklı davranışlar sergiliyorsa bu durum sesten rahatsız olduğu anlamına gelir ve onu daha sessiz bir ortamda bulundurmanız gerekir.  Ayrıca mümkün olduğunca günlük rutinlerinizi sabit tutmaya çalışarak beslenme ve oyun gibi programını da değiştirmemeniz de fayda görüyoruz. Kedileriniz her ne kadar konuşamasalar da onların da bir dili olduğunu unutmayın. Yapmanız gereken şey dilini çözmektir. Aranızdaki bağ kuvvetliyse sevimli dostlarınızı en iyi siz anlayabilirsiniz.

Kedinize Yeni Bir Evde Nasıl Davranmalısınız?

Kediniz Yeni Bir Eve Nasıl Alışır

Yeni bir eve taşındıktan sonra kedinize yeni evi kademeli olarak tanıtın ve onun ilk zamanlar sadece bir odada bulunmasına izin verin. Bu süre zarfı içerisinde diğer hayvanları kedinizle aynı ortamda bulundurmayın.

Kedileriniz eski ortamına alıştığı için yeni bir eve gelmek onları tedirgin eder. Kedinize ilk birkaç gün sadece kendisine ait bir alan oluşturun. Daha sonra yiyecek, su ve çöp kutusu gibi kedi malzemeleri ile donatın. Kedinizle birlikte odada zaman geçirdikçe bu duruma daha hızlı alışmasını sağlarsınız.

Kediniz, kendi yaşam alanına alıştıktan sonra diğer odalara girmesine izin verin. Davranışlarını gözlemleyerek ne tür yol izlemeniz gerektiği sonucuna varabilirsiniz. Örneğin kedileriniz, kuytu yerlere, dar boşluklara gidiyorsa bu onun gergin olduğu anlamına gelir. Evi keşfetmeye çalışırken herhangi bir tehlikeyle karşı karşıya kalmaması için önlem alıp kedinizin güvende olduğuna emin olun.

Bu konu hakkında uzman veteriner hekim olan Ferhat Urluca:  “Kediler yüksek yerlere çıkarak sahiplerine yukarıdan bakmayı severler. Kedinin yüksek yerlere rahatlıkla ulaşabilmesi için birtakım kolaylıklar sağlanabilir. Kedilerin tırnak uçlarında mutluluk hormonu salgılatan noktalar olduğundan kedilerin tırmalamalarını sağlayacak objeler kullanmak gerekiyor” diyerek sözünü tamamlıyor.

Kedinizin yeni düzenine alışması için her gün düzenli olarak birkaç saat birlikte oyunlar oynayın. İlk zamanlar hassas bir dönem olduğu için bu durumu ne kadar az hasarla atlatırsa onun bu düzene ayak uydurması bir o kadar da kolay olur.

Kedinizin Yeni Evinde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Kedinizin Yeni Evinde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır

Genel olarak çoğu kedi, rahat, sıcak bir ortamda uyumayı tercih eder. Yeni bir eve geçtiğinizde eski düzenini aratmamanız gerekir. Kedinizin yatması için ona yeni bir yatak ayarlayarak favori uyku yerine alışmasını sağlayabilirsiniz. Yumuşak, nevresimlerle kaplı ve sessiz bir köşeye yerleştirilmiş rahat bir kutu veya sepet, kediniz için en ideal uyku alanıdır.

Bazı kediler belirli bir alanda uyumaktansa sürekli farklı uyku alanları seçmekten hoşlanırlar. Kediniz, yatağında uyumak yerine koltuğunuzun üzerinde uyumayı tercih ediyorsa bu tercihe izin verin. Böylelikle yeni eve adaptasyon süreci hızlanmasına yardımcı olursunuz. Ayrıca kedinizin uyuduğu yerde ses çıkarmamaya özen gösterin. Siz nasıl ki uyku halinde ses çıkarılmasından rahatsızlık duyuyorsanız kedilerde aynı şekilde uyudukları yerde ses çıkarılmamasını ister. Unutmayın! Kediler, uyku halindeyken yalnızlığa ve sessizliğe ihtiyaçları vardır.

Kediniz yeni eve yavaş yavaş alışmaya başladıysa sıra çevreye nasıl ayak uydurması gerektiğine dair yapılması gerekenlere geldi demektir. Sevimli dostlarınızın yeni ortamına ayak durması için yapılması gereken birkaç yöntem vardır. Şimdi bu yöntemlere değineceğim..

Kediniz Yeni Çevresine Nasıl Alışır?

Kediniz Yeni Çevresine Nasıl Alışır

Kediniz evinizdeki tüm alana uyum sağladıktan sonra dışarı çıkmasını alıştırmak da daha kolay olur. Stres halinde bir kedinin yediği mama miktarından tutun içtiği su oranına kadar dikkat edilmesi gerekiyor. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta da kedinin tüy dökme sıklığıdır. Eğer kediniz stres halindeyse tüyleri olduğundan daha fazla dökülecektir. Bu durum kedinizin dışarı çıkmaya hazır olmadığı anlamına gelir.

Nasıl her insan farklı karakteristik özelliklere sahipse tıpkı insanlar gibi kedilerin de huyları değişenlik gösterir. Bazıları yeni bir ortama girdiğinde umursamaz gibi gözükürken bazılarıysa içine kapanık olabilir. Bu durum kedilerin kendine has bir karakterleri olduğuna işaret eder. Eğer kedilerinizin yeni çevresine alışmasını istiyorsanız aşağıda bahsedeceğim maddelere dikkat etmeniz gerekiyor.

  1. Yaşadığınız yere alışması için kedinizi birkaç hafta evin içerisinde vakit geçirmesini sağlayın.
  2. Kedinizin dışarı çıktığında kaybolmaması adına, isminin, adresini veya iletişim bilgilerini belirten bir tür kimlik hazırlayarak önlem alın.
  3. Sevimli dostlarınızın aşılarının eksiksiz olarak yapılmasına özen gösterin.
  4. Kediniz yeni evine uyum sağladığında, siz evde olmadığınız zaman dışarıya çıkmasını kolaylaştırmak için alternatif yöntemler bulun.
  5. Faklı kedilerle aynı ortama geldiğinde onun yanında olun ve güvende olduğu hissini ona geçirin. Bu şekilde diğer kedileri daha rahat benimseyecektir.
  6. Kedinizi dışarı çıkaracağınız ilk zamanlar, onunla birlikte bahçeye çıkarak, evin dışını kademeli olarak gösterin.
  7. Eğer kediniz tasma kullanmaya yabancı değilse, onu tasmasıyla evin dışına çıkartarak birlikte yürüyüş yapmanız, sevimli dostunuzun çevreye daha kolay alışmasını sağlayacaktır.
  8. Kedinizi iyi gözlemleyin. Dışarı çıkıp çıkmak isteyip istemediğine karar vermesini izin vererek ona seçim şansı sunun.
  9. Dışarıdayken onu korkutan bir durum gelişirse yanında olun, tek bırakmayın.
  10. Her kedi farklı zamanlarda yeni yere adapte olurlar. Örneğin ürkek kedilerin yeni çevrelerine uyum sağlaması zaman alabilir. Bu nedenle güvende olduğunu anlayana dek birlikte dışarı çıkın.

Bu maddelere uyguladığınız takdirde dışarıya adapte olması daha da kolaylaşacaktır. Sevimli dostlarınızın sizin en iyi yol arkadaşlarınızdır. Bu yolda emin adımlarla onların yanında olarak, onların daha uzun ve sağlıklı bir şekilde hayat sürdürmesini sağlayabilirsiniz.

Kedilerinizi dışarı çıkartırken eski yaşadıkları yere gitme gibi durumları söz konusu olabilir. Bu bağlamda bunun önüne geçmek için dikkat edilmesi gereken anekdotları bilmenizde fayda görüyoruz.

Kedinizin Eski Evine Geri Dönme İsteğini Nasıl Önleyebiliriz?

Kedinizin Eski Evine Geri Dönme İsteğini Nasıl Önleyebiliriz

Kedilerimiz çoğu zaman eski alıştıkları yeri özleyerek oraya gidebilirler. Bunun önüne geçebilmek için yapılması gereken bazı şeyler vardır.

İlk olarak, taşındığınız yer eski evinize yakındaysa kediniz dışarı çıktığında bunu anlayabilir ve eski evinize giden sokakları bulabilir. Bu noktada kedi sahipleri eski evine taşınan kişilerle irtibata geçerek kedinizin geri dönebileceği konusunda bilgi verilmeli ve bu durumda sizinle iletişim kurmalarını istemelisiniz.

Yeni ev sahiplerini, kedinize mama gibi onları mutlu edecek şeyleri vermemelerine dikkat etmesi gerektiği konusunda uyarmalısınız. Bu durum kedinizin kafasını karıştırarak, aidiyet duygusunu benimseyememesine neden olabilir.  Eski evinize yakın bir yere taşındıysanız, kedinizi olabildiğince evin içinde vakit geçirmesini sağlamak sizin için en doğru karardır. Ayrıca sevimli dostlarınızın daha önce avlandıkları yere geri dönme ihtimaline karşı onu mümkün olduğunca huzurlu ortamda olduğunu hissettirmesini sağlayın.

Sevimli dostlarınızın yeni evine alışması için yukarıda bahsettiğim yöntemleri uygulayın ve kedilerinize karşı olabildiğince anlayışlı ve sevgi dolu olun. Unutmayın! Kedilerin yeni bir ortama uyum sağlayabilmesi hemen gelişebilecek bir durum değildir. Bu sabır ve meşakkat isteyen bir yoldur. Kedinizi eski düzeninden ayırarak yepyeni bir düzene sokuyorsunuz bu nedenle bir anda alışmasını beklemeyin.

Ev taşımak, hayattaki en stresli deneyimlerdedir. Bu nedenle kedinizin bu yeni evine ayak uydurmasını en minimum düzeyde hasarla gerçekleştirmek ve olabildiğince bu süreci hızlandırmak için yukarıda belirttiğim noktaları uygulayarak bu süreci atlatabilirsiniz.

Kedileri Sosyalleştirmenin 10 Etkili Yolu

 

Kedinizi ailKedileri Sosyalleştirmenin 10 Etkili Yoluenizin bir parçası yapmak için, ona olan sevginiz kadar sabrınız da olması gerekir. Bir hayvan barınağından sahiplenilmiş yetişkin bir kedi bile, yeni ev arkadaşlarından korkabilir veya çekingen davranabilir. Bunun için kedinizle sağlıklı bir ilişki kurmanız zorlaşacaktır. Dolayısıyla kedinizle beraber vakit geçirerek, aslında insanların zararsız olduğunu ve onu çok sevdiğinizi anlatmanız gerekecek. Her ne kadar kolay gibi görünse de o kadar kolay değildir. Kedinizin yanınızda kendilerini rahat hissetmelerine yardımcı olacak ve sevgi dolu dostunuzun güvenle büyümesini sağlayacak bazı ipuçları vereceğim.

Kedinizi sosyalleştirme uğraşlarınız ve sevimli dostunuzla zaman geçirmek, biraz uğraştırıcı olsa da çok eğlenceli olacak! Hazırsanız başlayalım…

  • Özgür bırakın,
  • Korkutmayın,
  • Misafirlerle tanıştırın,
  • Güvenli bir alan sunun,
  • Sosyal davranışı ödüllendirin,
  • Güven sağlayın,
  • Yemekle sosyalleştirmeye çalışın,
  • Kedinizle oyun oynayın,
  • Sabırlı olun,
  • Yabancılarla tanıştırırken nazik olun.

1- Özgür Bırakın

Özgür Bırakın

Özellikle bir kediyle yeni tanıştıysanız onu özgür bırakmayı bilmeniz gerekir. Yani, sürekli olarak kediyi sevmeye çalışmak, kucağınıza almak gibi davranışlar kedinin uzaklaşmasına neden olabilir. Bu yüzden ilk geldiği dönem içerisinde evi ve aile bireylerini tanımasını sağlayın.

Bu süre içerisinde kediniz, koklamak, araştırmak, gezmek ve kendine güvenli alanlar belirlemek için uğraşacaktır. Bu durumda kedinizin öğrenmesine izin vermeniz oldukça önemlidir.

2- Korkutmayın

Korkutmayın

Kediniz, ilk kez evinize geldiyse onu korkutmamanız gerekir. Yani, günlük yaşantınıza devam ederek, kedi yokmuş gibi davranabilirsiniz. Bu süre içerisinde eğer kedi yanınıza gelirse ve sizi koklamak isterse müsaade edin. Bu esnada elinizi sakin bir şekilde yere koyarak koklamasını sağlayabilirsiniz. Eğer herhangi bir sorun görünmüyorsa, diğer elinizle çok yavaş hareketlerle ensesini sevmeye çalışabilirsiniz. İlerleyen zamanlar içerisinde boynunu ve yanaklarını sevmeyi de deneyebilirsiniz. Eğer kediniz size sürtünmeye başladıysa, sizi sevdiğini ifade etmeye çalışıyordur.

3- Misafirlerle Tanıştırın

Misafirlerle Tanıştırın

Eğer evinize yeni birileri geldiyse, kediniz tekrardan yeni kokular duyabilir. Bu yüzden kedinizin aile bireylerini ve misafirlerinizi koklaması önemlidir. Ayrıca misafirlerinizi uyararak kediye karşı nazik davranmaları gerektiğini de belirtmelisiniz. Yine aynı şekilde kediniz sürtünüyorsa, kendi kendine mırıldanıyorsa ortama alışıyor demektir.

4- Güvenli Bir Yer Sunun

Güvenli Bir Yer Sunun

Kediniz kafasını dinlemek için veya korktuğunda saklanmak için özel bir alana sahip olmalıdır. Kısaca bu alan içerisinde güvende olduğunu biliyor olması gerekir. İlk olarak kedinize bir kedi yatağı almakla başlayabilirsiniz. Çünkü kedinizin kendi kokusunun bulunduğu güvenli bir alanda yatabileceği bir yere ihtiyacı vardır. Daha sonra yatağı koymak için ona özel bir alan belirleyerek günün her saati bu alana ulaşmasına imkân vermelisiniz. Bu sayede korktuğunda veya dinlenmek istediğinde bu alana yönelecek ve kendini güvende hissedecektir.

Kedinizin yatağını koyacağınız yerin yerden yüksek olmasını tercih edebilirsiniz. Çünkü kediler bulunduğu ortamı net bir şekilde görebildiği yüksek bir alanda kendilerini daha güvende hissederler.

İnsanlar gibi kediler de olumlu deneyimlere olumlu, olumsuz deneyimlere olumsuz tepkiler verirler. Bu yüzden onları sosyalleştirmek istiyorsanız, sakın pes etmeyin! Onları iyi bir davranış sergilediklerinde ödüllendirin. Eğer tüm bunlara rağmen farklı kedilerle bir arada yaşayan kedilerin sosyalleşmesi yavaş kalıyorsa, onları farklı alanlarda tutabilir ve hepsiyle bol bol ilgilendiğinizden emin olabilirsiniz. Böylece sizinle daha fazla sosyalleşecek. Bu durum gerçekleştikten sonra kardeşlerinin yanına da tekrar dönebilirler.

5- Sosyal Davranışı ÖdüllendirinSosyal Davranışı Ödüllendirin

Eğer, kediniz etrafı keşfetmek için yatağından dışarı çıktıysa ve aile bireylerinin yanına geliyorsa onu ödüllendirerek övgü ve nazik hareketlerle karşılayın. Kedileri sosyalleştirmek için ödüllendirmek oldukça önemlidir. Örneğin, kedi yanınıza geldiğinde ona ödül maması verebilirsiniz. Kediler ödül mamasını çok sevdiği için sizin dost olduğunuzu anlayacak ve daha sık yanınıza gelecektir. Eğer kediniz sizden kaçıyorsa onu umursamayın ve korkutmayın. Zamanla size alışacaktır.

Kedilerin yaptığı hoş davranışları ödüllendirmek ve onları sosyalleştirme sürecinde istenmeyen tepkileri görmezden gelmek çok önemlidir. Sevgisini vermeye hazır olduğunda ona karşı ne kadar nazik ve açık olursanız, o kadar az çekingen davranışlar sergileyecektir. Kediniz hala çekingen davranışlar sergiliyor olsa bile oyun zamanı, onları kabuklarından çıkarmakta oldukça etkili olacaktır. Onu oynamaya teşvik edip edemeyeceğinizi görmek istediğinizde kedinizin saklandığı yere yakın bir yerde elinizi hafifçe ileri geri hareket ettirin. Bu harekete vereceği tepkilerle onun oyun oynamaya hazır olup olmadığını nispeten çözebilirsiniz. Bunun yanı sıra sevimli dostunuzun oyun oynamaya karşı isteğini bir ip yoluyla da görebilirsiniz.

6- Güven Sağlayın

Güven Sağlayın

Kedilerin bulunduğu ortamdaki nesnelere ve kişilere karşı duyduğu güven, sosyalleşme süreçlerinde oldukça etkilidir. Eğer kedi bulunduğu ortamdaki kişilere güvenebilirse daha hızlı bir şekilde sosyalleşecektir. Dolayısıyla, kediye sürekli nazik davranmak ve onu korkutmamak önemlidir. Evinize gelen misafirlerin kedinize mama vermesini sağlayın. Bununla beraber kedinizden sevginizi eksik etmeyin. Kedilere yemek vermek sağlıklı bir ilişki kurmanın temel taşıdır.

Doğrudan onunla etkileşime girmeden kedinizin etrafında mümkün olduğunca fazla zaman geçirin. Oynamak ve sevmek için kesinlikle diretmeyin. Aynı odada televizyon izleyin veya bir kitap okuyun. Ortak alanda bol vakit geçirdiğinizde sonunda gelip sizin yanınızda güvenle dolaşabilecek ve temas edebilecektir. Tüm bunları yaparken yavaş ve dikkatli olmak çok önemlidir.

Kediler de bazı yönleriyle insanlar gibidir. Kimi zaman içe kapanık davranabilir, utangaç olabilir ya da saldırgan davranışlar sergileyebilirler. Kedinizin sosyalleşme sürecindeki tempoyu onun belirlemesine izin verin ve bir anda sosyalleşmesi için onu zorlayacak davranışlarda bulunmayın. Kediniz yeni olmasa ve saklanma eğiliminde olsa bile, bahsettiğim adımları uygulamanız onun size alışmasını ve sosyalleşmeye başlamasını sağlayacaktır.

Kediniz sizi koklamaya çalışırsa izin verin ve ani hareketlerde bulunmayarak avuç içinizi ona doğru açın. Eğer olumlu bir tepki vereceğinizi düşündüğünüz bir durum oluşursa onu sırtından sevmeyi deneyebilirsiniz. İstemezse ya da kaçarsa buna zorlamayın ve kendi haline bırakın. Fakat başka bir gün yeniden deneyin. Unutmayın, sabrınız onu eninde sonunda kabuğundan çıkaracak ve sosyalleşerek sevgi dolu bir pıtırcığa dönüştürecektir. Sevginin ve sabrın değiştiremeyeceği hiçbir canlı yoktur…

Bazen ürkek kediler de saldırgan davranışlarda bulunabilir. Bu onun her zaman saldırgan olacağını göstermez. Çünkü korkuyla başa çıkmak için bu saldırgan davranışları sergiliyor olabilir. Bu durumda yatıştırıcı bir ses tonu kullanın ve ona biraz yer açmak için geriye doğru gidin. Daha sonra birkaç dakika boyunca onunla konuşmaya çalışın. En sinirli kediler bile kendisiyle uzun uzun konuşulduğunda sakinleşebiliyorlar. Bu yöntemi size küsen kediniz için de uygulayabilirsiniz. Kedinizin saldırgan davranışlarına karşı sert bir tepki vermeyin ve hatta o odadan ayrılacağınız zaman ona küçük bir ziyafet verebilirsiniz. Bu, olumlu etki yaratmanızı ve kedinin aklında sizinle ilgili daha olumlu düşünceler belirmesini sağlayacaktır.

7- Yemekle Sosyalleştirmeye Çalışın

Yemekle Sosyalleştirmeye Çalışın

Hepimizin olduğu gibi kedilerin de yemeklere ayrı bir zaafı vardır. Bu yüzden kedileri yemekle sosyalleştirmeye çalışmak, en etkili kedi sosyalleştirme yöntemleri arasındadır.

Bildiğiniz üzere yemekler kedilerle sağlıklı bir ilişki kurmada harika bir motivasyon kaynağıdır. Yemeklerle ödüllendirmek ve küçük mamalar vermek, onların sizinle etkileşime girmesi için bir teşvik oluşturur ve aynı zamanda olumlu çağrışımlar da yaratır. Kuru kedi maması yine dışarıda kalabilir fakat ıslak mama verirken ister bir kaşıkla verin isterseniz de kendi kendine yesin fakat o süreçte siz de onun yakınında olun. Eğer korkarsa zamana yayarak yavaş yavaş yemek tabağına yaklaşmaya başlayın. Ta ki o yemek tabağı önünüze kadar gelene kadar ve kedinizin o yemek tabağına ulaşmak için güvenle üzerinizde gezdiği zamana kadar.

Kedinizle doğrudan etkileşime girmeden önce, mümkün olduğu kadar çok zaman geçirmeye çalışın. Sevimli dostunuzun yemeklerle birlikte sizinle güvenle yakınlaşabilmesini sağladıktan sonra onu ürkütmeden okşamayı deneyin. Yüzlerini, çenelerini, kulaklarının arkasını sevmeye başlayın ve mümkün olduğu kadar her yerde onunla temasa geçmeye çalışın fakat bunu yaparken kedinizi bunaltmamaya da dikkat edin. Bilirsiniz biraz şımarıklar…

8- Kedinizle Oyun Oynayın

Kedinizle Oyun Oynayın

Sevimli hayvan dostlarımız kedilerle oynamak, size daha fazla güvenmesini ve alışmasını sağlayarak daha hızlı sosyalleşmesine kapı açar. Kedinizle günde en az iki saat oyun oynayın. Onu tutmanıza izin vereceği kadar zaman geçirdikten ve oyun oynadıktan sonra vücudunuzun sıcaklığını hissetmesi ve kalp atışlarınızı duyması için iç içe olun. Kucağınızda güvenle uyuyacak kadar rahat olduğunda sosyalleşme süreci de hızlanmaya başlayacaktır. Bu, kedileri sosyalleştirmenin en etkili yolları arasındadır.

9- Sabırlı Olun

Sabırlı Olun

Bazı kediler, diğerlerine göre daha yavaş sosyalleşebilirler. Bazıları insanlarla temas halinde olmaktan ve vakit geçirmekten mükemmel bir keyif alırken bazıları da tam aksine dokunulmayı, kucağa alınmayı ve vakit geçirmeyi en başta istemeyebilirler. Fakat bu ne yapılırsa yapılsın asla sosyalleşemeyecekleri anlamına gelmez.

İlk defa kedi sahibi olduysanız ya da kediniz eve yeni geldiyse, alışma sürecinde yavaş yavaş etkileşime geçmeye başlayın. Özellikle de yeni gelen kediler için uygun yaklaşma ve alışma yöntemleri belirleyin. Kediniz hareket etmeye başladığında sabit duracak bir yer bulun ve onu size gelmeye ikna edin. Bunu yapmak için de ilgisini çekecek şeyler bulabilirsiniz. Bu bir oyun, bir nesne ya da herhangi bir şey olabilir. Onun seveceği mamaları kullanarak da size yaklaşması için ilgisini çekebilirsiniz. Bu durum zamanla, onu size yaklaşmaya ve etkileşime girmeye daha istekli olmaya ikna edebilir. Bu sürecin nasıl ilerlemesi gerektiğine kedinizin hal ve davranışlarını gözlemleyerek karar verin.

Kedileri sosyalleştirme çabası hiç de kolay değildir. Bunun için iyi bir çaba ve sağlam bir sabır göstermeniz gerekir. Bahsettiğim adımların hepsini bir anda uygulamayın, zamana yayın ve yavaş yavaş ilerleyin. Sabrınız, bu sürecin sonunda onun size ve ortama alışmasını sağlayacağı gibi sosyalleşmeye de açık bir hale getirecektir. Sevimli dostlarımızın şımarık ve biraz inatçı olduğunu unutmayın. Devamlı süren sevginin ve çabanın her kapıyı açabileceğini unutmayın. Eninde sonunda size alışacak ve sevginize açık bir hale gelecektir. Bu süreçte kediniz bir yere saklandığında sessiz olun ve kediyi ürkütebilecek ani hareketler yapmayın.

10- Yabancılarla Tanıştırırken Nazik Olun

Yabancılarla Tanıştırırken Nazik Olun

Henüz sosyalleşmemiş kediler, yabancı ortamlardan ve yabancı insanlardan çok fazla çekinecek veya korkacaktır. Bulunduğunuz ortama yabancı biri gelirse ve kediniz o kişiyle daha önceden hiç vakit geçirmemişse ürkebilir. Bu durumun üstesinden gelmek için sakin ve yavaş davranın. İlk önce, kedinizin o kişiyle aynı odada kalmasını sağlamalısınız. Kediniz bu durumda kaçmak isteyebilir fakat onun kaçabileceği çıkışları kapatırsanız aynı odada kalmasını sağlayabilirsiniz. Fakat bu süreçte odada saklanabileceği bir yer bırakmanız gerektiğini de aklınızdan çıkarmayın. Saklanabileceği güvenli bir yerin olması, sevimli dostunuzun yeni birinin etrafta olduğu fikrine alışmasını sağlar.

Kedinizin sosyalleşme sürecinde kedinizin ürküp ürkmediğini anlamak için şu maddelere dikkat etmelisiniz:

  • Gözlerin genişlemesi,
  • Kulakların aşağı yönde hareket ettirilmesi,
  • Bıyıkların geri gitmesi,
  • Tıslama,
  • Hırıltı çıkartması,
  • Sürekli ısırması ve gergin davranışlar sergilemesi,
  • Ağırlığını bir ön pençesine vererek ayakta durması,
  • Başını ve vücudunu eğerek uzanması.

Editör Tavsiyesi

Editörden Tavsiye

Korkmuş bir kedi, sürekli ani hareketler yapacağından ve o anki korkuyla ne yaptığını bilemeyeceğinden tırmalayarak ve ısırarak yaralar açabilir. Kedinizin sosyalleşme durumundan emin olana kadar ve tepkisinin olumlu yönde olup olmayacağına karar verene kadar eldiven takmaya devam edin. Böylelikle onu kendinize alıştırmaya ve sosyalleştirmeye çalışırken teninizde yaraların oluşmasını önleyebilir ve bu uygulamaları daha güvenli bir şekilde sürdürebilirsiniz.

Sevimli dostlarımız, bazen bizim ses tonumuzu sürekli duyduklarında yatışabiliyor ve sakinleşebiliyorlar. Bu nedenle onunla bazı şeyleri denerken korkmuş ya da sinirlenmişse, onunla yatıştırıcı bir ses tonuyla konuşmayı denemeniz çok önemli bir düzeyde etkili olacaktır. Bu ses tonuyla sürekli onun ismini kullanın ve ona ne yapacağınızı sakince söyleyin. Bunu yaparak sevimli dostunuza her şeyin iyi olacağına dair güvence verebilirsiniz. Bu süreçte en çok dikkat etmeniz gereken şey sabırlı ve sakin olmanızdır. Onlar bir bebek gibidir ve söylenen her şeyi anlamazlar. Bu nedenle attığınız her adımda ve yaptığınız her uygulamada kedinizin olanları sindirebilmesine ve doğru karar alma yetisini rahatça kullanabilmesine zaman tanıyın.

Not: Tıslamalar, saklanmalar ve tükürmeler saldırganlık belirtileri değil, korku ifadeleri olabilir.  Bu tarz durumlarda onu daha çok zorlayacak ve korkusunu arttıracak davranışlarda bulunmayın.

Kediler Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kediler Neden Isırmak İster?

Kediler, oyun oynamak istediği dışında ısırmanın farklı sebepleri de olabilir. Yavru bir kedi diş çıkardıklarında bir şeyleri ısırırlar. Bu diş etlerinin kamaştığını ve masaj yapmak için ısırdığı anlamına gelir.

Bir Kedi Durduk Yere Neden Saldırır?

Genel olarak bir kedinin saldırganlaşmasında ki temel etken canının yanmasıdır.

Kediler Sahiplerini Kıskanır mı?

Kediler sahiplerini bazı durumlarda çok fazla kıskanırlar hatta bu kıskançlık trip atmaya kadar ilerleyebilir.

Kediler Sahibini Neden Isırır?

Kediler stres, sinir veya korku halindeyken sahiplerini ısırabilir.

Kedilerin Sevmediği Kokular Nelerdir?

Sirke, idris otu, biber ve sarımsak gibi ağır koku yayan ürünler, kedilerin sevmediği kokulardır.

Kedinin Sahiplerini Yalaması Endişeyi Azaltır mı?

Kediler yaratılış itibariyle sık sık kendilerini yalarlar. Ancak sahiplerinin elini normalden fazla yalıyorsa bu endişesini azaltmak için yaladığı anlamına gelir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup