Kaplumbağa ne yer

Akvaryum hayvanları arasında tercih edilen türlerden biri de kaplumbağadır. Balıklarla birlikte veya tek başına yaşayabilen bu sevimli hayvanlar da tıpkı balıklar kadar sessiz ve en az onlar kadar huzur saçarlar.

Kaplumbağa beslerken de diğer hayvanlarda olduğu gibi dikkatli davranmak gereklidir. Ne yediğini bilmek, nasıl beslendiği hakkında fikir sahibi olmak ve yaşama koşullarının neler olduğunu bilmek, sevimli yaratıkların daha uzun süre yaşamalarını sağlayacaktır. Bakıldığında kaplumbağaların diğer hayvanlara göre çok daha dayanıklı bir yapısı göze çarpar. Evet, bu bir anlamda böyledir, çünkü kaplumbağayı koruyan bir zırhı vardır, diğer hayvanlarda ise koruyucu bir zırh yoktur veya çok zayıftır. Ama bu demek değildir kaplumbağa her şartta yaşar ve büyür. Bu hayvanların da gerekli bakıma ihtiyaçları var ve yemlerinin zamanında verilmesi gerekiyor. Peki, hiç merak ettiniz mi, kaplumbağalar ne yer?

Kaplumbağalar ne yer?

Balıkların etçil, otçul veya hepçil oldukları gibi kaplumbağalar da üç sınıfta incelenirler. Et tüketenleri ot tüketenler ve hem et hem de ot tüketebilen türleri vardır. besinleri, petshop mağazalarında hazır mama şeklinde satılmaktadır. Peletler, çubuklar veya büyük parçalar halinde satılan kaplumbağa maması, yine hayvanların cinsine göre hazırlanır ve içeriği de bu şekilde detaylandırılır. Yani gerekli olan besin değerleri, almaları gereken vitamin ve kalori değerleri hazır mamaların içerisinde yer almaktadır.

Kaplumbağalar, hazır mamalarla beslenebildiği gibi evdeki bazı sebzelerle de beslenebilirler. Başında dediğim gibi etçil, otçul ve hepçil türlerine göre evde yedirebileceğiniz yiyecekleri de ayırt etmeniz gerekiyor.

Etçil ve hepçil olan kaplumbağaların yediği mamaların içerisinde  haşlanmış yumurta, salyangoz, toprak solucanı, cırcır böceği, yem balığı ve un kurdu olabilir, otçul ve hepçil olan kaplumbağaların ise protein ihtiyaçlarını karşılamak adına mısır, bezelye, havuç, armut, bal kabağı, tatlı patates, havuç yaprağı, marul, ıspanak, elma, üzüm, çilek, muz, kivi, domates, petunya, zambak ve yabani karanfil gibi şeylerle beslemek mümkündür.

Kaplumbağalar nasıl beslenmelidir?

Diğer hayvanların beslenmesi ile ilgili çok sayıda makalemiz sitemizde yer almaktadır. Ancak kaplumbağa doğası itibariyle diğer evcil hayvanlardan daha farklı olduğu ve çok kişinin bilmediği bir hayvan olduğu için beslenmesi konusunda bilgi sahibi olmak önemlidir.

Besleyeceğiniz kaplumbağanın da öncelikle bir zevkinin olduğunu bilmelisiniz. Yani her vereceğiniz kaplumbağa maması, iştahına veya zevkine uygun olmayabilir bu nedenle bu konuda yardım almanız daha sağlıklı olacaktır.

Kaplumbağalar beslenirken kesinlikle süt ve süt ürünlerinden uzak durmalısınız,

Protein içeren mama veya diğer besinleri 2-3 günde bir vermeniz sağlıkları açısından daha faydalı olacaktır,

Çiğ et, hamburger veya buna benzer şeylerle kaplumbağalarınızı beslemeyi düşünmeyin. Bunlar hayvanlara oldukça zarar vermektedirler.

Yukarıda saydığımız detaylara uyarak besleyeceğiniz kaplumbağanın daha sağlıklı ve uzun ömürlü olacağından emin olabilirsiniz.