Dişi kediler kızgınlık döneminden sonra erkek bir kediyle karşılaştıysa ve çiftleştilerse hamile kaldığını anlamak için bir süre geçmesi gerekir. Dişi kediler hamile kaldıkları zamanda daha yumuşak, cana yakın, hareketleri yavaş tavırlar sergiler. Daha sonra yapılacak kan ve ultrason testinden sonra kedilerin hamile olup olmadığı anlaşılabilir. Aynı şekilde elle muayene de yapılabilir. Kedi sahibinin hamileliği, kedinin hareketlerinden, daha önce gitmediği yerlere gitmesinden, kendisine yer ayarlamasından anlar.
Kediler En Erken Ne Zaman Hamile Kalabilir?
Kediler önceden 1 yaşının üzerindeyken hamile kalırdı ancak uygun koşullar, iyi bakım, iyi beslenme sonucunda daha erken zamanlarda hamilelik ortaya çıkabilir. 6 aylık kedilerde hamilelik görülmesi anormal değildir. Eğer yavru istenmiyorsa bu duruma karşı önlem alınmalıdır. Kediniz 18 aylık olmuşsa ve hiç kızgınlık göstermemişse veteriner hekime götürülmesi faydalı olacaktır.
Kedilerde Hamilelik Ne Kadar Sürer?
Kedilerde hamilelik ortalama 55 günde tamamlanır. Ancak 50 veya 65 günde hamileliğin tamamlanması da görülebilir. Kedinin hamileliği anlaşıldıktan sonra yediklerinin düzenlenmesi, ortamın ayarlanması, ilgi gösterilmesi ve doğumun yaklaştığı zamanlarda geceleri kalkıp kontrol edilmelidir. Kedilere gebelik teşhisi konulması için bir veteriner tarafından test yapılmalıdır.
Gebelikte beslenme çok önemlidir. Kedinin yaşam alanı da gebeliğin devamı için önemlidir. Bazı durumlarda yüksekten düşme, hasar görme, başka bir kedi ile kavga etme veya köpek saldırısına uğraması sonucunda gebelik sonlanabilir.
Hamile Kediler Nasıl Beslenmelidir?
Hamilelik dönemi vücudun stresinin arttığı bir dönemdir. Hamilelik için en önemli unsur beslenmedir. Hamile kedilerin yavru mamalarıyla ve yavruyu besler gibi beslemesi önerilmektedir. Hamileliğin başından itibaren yavru mamaları tercih edilmelidir. Çünkü; yavru mamalarında enerji, yağ ve protein oranı daha yüksektir.
Evde beslediğiniz kedi eğer profesyonel bir mama ile beslenmiyorsa, protein kaynakları arttırılmalıdır. Örneğin kış döneminde daha fazla balık, yaz döneminde daha fazla et verilmesi doğru bir karar olacaktır. Beslenme konusu hamilelik döneminde çok önemli olduğu için ihmal edilmemelidir.
Hamile Kedilerde Oluşabilecek Sağlık Sorunları Nelerdir?
Hamile kedilerin vücuttaki stres kat sayıları arttığı için diğer hastalıklara yakalanması kolay olacaktır. Deri, mantar ve gribal enfeksiyonlar vücuda çok daha kolay zarar verecektir. Bu dönemlerde kedinin beslenmesi çok önemlidir. Ayrıca başka hasta hayvanlarla aynı ortamda bulunmaması gerekir. Sokak kedileri içinde bu dönemlerde mama vermek onlar için büyük kolaylık olacaktır.